* обяснява Владислав Колев от русенската фирма “Андромеда – ДК”, специализирана в производството на шнекови преси за биобрикети и пелети, за извличане на растителни масла по студен способ, за чупене на костилки, царевични пръчици и др.

Владислав Колев е представител на русенската фирма “Андромеда – ДК”, създадена през 1990 г., чийто собственик е неговият баща. Освен това се занимава с рекламната дейност на фирмата и цялата процедура от приемането на заявки до пристигането на машините до реалните купувачи. За пръв път са на БАТА АГРО. Миналата година участвали на подобно изложение, останали доволни и решили отново да опитат представянето на своите машини тук пред земеделските потребители. Макар че продуктите им са малко встрани от земеделието, не липсва интерес към тях.

От 10 години фирма “Андромеда – ДК” се занимава с разработката и производството на шнекови преси за еко брикети и пелети от отпадъчни растителни суровини като слама, слънчогледова обелка, дървена пилка. Продуктите, които излизат от машините, стават доста популярни покрай камините с пелети.

От 1992 г. фирмата произвежда преси за извличане на растителни масла по студен способ без предварителна обработка (белене, мелене, печене) от фъстъци, бадеми, кайсии, сусам, тиквено семе, орех, лен и др. В момента има завишен интерес към добиване на масло от бял трън.

- Хубавото на тези масла е, че се пресоват на ниска температура – от 50о и се запазват всички минерали и витамини в тях. Машината пресова и маслото излиза в течен вид от едната страна, а от другата отпадъчното сухо вещество. Така се запазва истинският вкус и аромата на маслото, също като това от семката. След това те могат само да се филтрират и са готови за консумация, без никакви допълнителни механични и термични обработки, каквито има при рафинирането! – разказва Владислав Колев. – Така полученият продукт е много полезен и здравословен, но за съжаление малко разпространен. Една от причините е, че е малко по-скъп, а друга – че хората са свикнали с рафинираните масла. Ползват двойно, тройно пречистено олио, което няма никаква хранителна стойност в съдържанието си. Така добитите масла са много подходящи за хора със здравословни проблеми. Намират и голямо приложение в медицината и фармацията. А е и добре човек да ги ползва за собствена консумация.

Компанията произвежда и редица по-дребни машини – за чупене на костилки, за царевични пръчици… Но основното в момента, което предлага на пазара и се е специализирала в производство му са машини за биобрикети и пелети. Търсенето зависи най-вече от количеството суровини, с които разполага клиента. Най-предпочитани са за преработка на слама, тъй като тя е в по-големи количества. Необходимо е само да се прибере от полето, за да се използва за алтернативен източник на енергия, като в случая брикети за печките с твърдо гориво.

Машината-преса, която произвеждаме и предлагаме на клиентите, е последното съоръжение от линията за производството на екобрикети. Материалът (напр. сламата) предварително се обработва – изсушава се и се надробява. Чак тогава влиза в машината, която го пресова във вид на брикет или пелет.

У нас това производство е малко познато и заради това не е така разпространено. Докато в чужбина – Полша, Гърция, Македония, където фирмата изнася машини – то е в голяма степен субсидирано от държавата.

Спецификата на производство на продукта, което го прави чист и натурален, е че в него не се влагат допълнителни примеси (напр. лепило). Самото пресоване се получава от налягането при компресиране на нагретия материал на шнеков принцип и излиза като брикет или пелет в добър търговски вид. Колкото по е набит толкова по-голяма е продължителността му на горене. При горенето на екобрикети се отделя същото количество въглероден диоксид както при естествените продукти, а не като при въглищата и стандартни брикети. Пелетите от дърво са много търсени и има голям пазар за тях. Причината е увеличеният брой камини, които ги ползват. Хубавото при тях е, че като се настрои котлето е достатъчно да се напълни бункера му с пелети и 5-6 дни не се санимавате с него. То си включва, изключва, зарежда се, пали се, автоматизирано е горенето и т.н. – много се разви тази технология, дори има вече и с дистанционно управление.

Гаранцията е за 1 година. Гаранционното и следгаранционно сервизно обслужване включва подмяната на износените части с резервни, които също се произвеждат в цех на фирмата.

Румен АНДРЕЕВ

(повече в Агровестник – стр. 7-8)