„АКАДЕМИЯ ЗА ФЕРМЕРИ“ – С ЛЕТЯЩ СТАРТ, НЕВЕРОЯТЕН ИНТЕРЕС И С МНОГО НАГРАДИ…

*На 17 и 18 декември в х-л „Империал“в град Пловдив се проведе поредното шесто издание на „Академия за фермери“, което премина под надслова „Свят на възможности“. Учени от цял свят анализираха актуалните проблеми,свързани със здравето на почвата и растенията.

С“Притури се планината“ и „Зайди,зайди ясно слънце“, бе поставено началото на поредната „Академия за Фермери“, организирана от нейния основател г-н Георги Мантарлиев и с подкрепата на „Синджента България“и „Декалб“. С притаен дъх изпълнената зала си припомни притчата за камъка и момчето и най-ценния урок в живота: „Без значение откъде идваш, как изглеждаш и каква религия изповядваш, ти носиш в себе си истинско съкровище. Но за да бъдеш оценен подобаващо, трябва да сео бградиш с подходящите хора.“

-Чест е за мен да ви приветствам с „добре дошли“ на „Академия за фермери“- отправи своя поздрав към аудиторията от водещи земеделци в страната г-н Мантарлиев. При изключително висок интерес преминаха двата семинарни дни,а минути преди официалната вечеря г-н Мантарлиев изрази своето виждане и оценка за проявата:

– Горд съм, че за пореден път „Академия за фермери“ събра елита на земеделието в България и доказа, че е най-полезното събитие у нас в областта на селското стопанство, дори и в Европа и то в този формат, в този обхват на въпросите и проблемите, които вълнуват аграрната общност в световен мащаб. Лекторите? Познатият Витауташ Лиакас, невероятен практик и анализатор, Аудрис Гегятскас – млад микробиолог, който обича бактериите и микроорганизмите, чете лекции по целия свят. Джоел Уилямс от Австралия – лектор номер 1 в света, прикова вниманието на всички участници, те искаха да останат с него часове след лекцията. Не мога да остана безразличен и към създателя на технологията CLAYDON, фермера Джеф Клейдън:

Тази година нашият слоган е „Свят на възможности“. Но всички ние трябва да го поискаме със сърцето си, тогава ще открием пътя. Старият модел на отглеждане на културите е „модел на безпокойството“, той ще отпадне. Заменяме го с нов, който дава възможност да се спечелят достатъчно средства и свободно време. А успешният резултат ще дойде още в първия сезон, имаме продукти, при които само 3-4 дни след внасянето им се забелязва промяната.

В новото ни лого сме поставили щит, символ на почтеност, на етика, на вяра, на защита, на сила. И такъв щит ще помогне на човечеството с новия модел. Имаме надграждане и съхранение на природните ресурси по елегантен начин, възстановяване и балансиране на екосистемата.

* * *

В изискана обстановка премина официалната вечеря на форума. Оценявайки усилията и постиженията на иновативните фермери, организаторът връчи няколко приза:

>> Приз за най-полезен лектор в шестте издания на „Академия за фермери“ получи г-н Витауташ Лиакас.

>> Приз за успяващите да преодолеят трудностите, да са благодарни за всичко, което им се случва или казано иначе „за най-доволен фермер“, получи Албена Даскалова. „Щастлива съм, че срещнах Георги навреме, в най-трудната ми година. Успехите дължа на него и на неговите специалисти“ – на свой ред сподели развълнувана г-жа Даскалова.

>> Приз за фермер-оптимист бе връчен на Велко Велев.

>> Приз за най-иновативен фермер получи Иван Събев.

>> Приз за най-смел фермер получи Йосиф Делгянски.

Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 13-14-15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!