АКО ИСКАШ ДА БЕРЕШ ЯБЪЛКИ – ПОЛИВАЙ ДРЪВЧЕТАТА И НЕ ПРОПУСКАЙ ПРЪСКАНИЯТА!

*обобщи своята формула на успеха г-н Теодор Михалев, съсобственик във фирма“ЕКО-Г Агро“ от Старозагорското село Могила.

Работата в земеделието не спира, задачите „гонят“сроковете, пък и казват, на полето няма Коронавирус. Тръгнахме за с. Могила,където в ябълковата градина на 2-3 километра в посока Раднево ни очакваше Теодор. Денят е 15 май, може би един от най-горещите за месеца, както твърдят синоптиците. Фермерът изчакваше термометърът да падне под 25 градуса, за да започне плануваното третиране. Защото, както казва той, ако не поливаш и не третираш – не чакай да береш плодове:

-МОДЕРНОТО СУПЕРИНТЕНЗИВНО НАСАЖДЕНИЕ СЕ ПРОСТИРА НА 37 ДЕКАРА между селата Могила и Сърнево. Засаждането започнахме поетапно от 2009 г. Земята е собствена, преди да пристъпим към избора на сортовете се консултирахме с научни работници от Аграрния университет в Пловдив, редно беше да започнем с почвените проби. Оказа се, че теренът тук е подходящ за този овощен вид. Спряхме се на няколко сорта: Флорина, Златна превъзходна, Грени смит, Фуджи, Гала,Джона Голд, Муцу, Пинк лейди… – общо 12.Съобразихме ги със сроковете на зреене,Галата е най-ранозряла, през август.Разбира се, подредихме ги така, че да си помагат в опрашването. Но най-значимо място отделихме на Златна превъзходна,на желаната Флорина, на Фуджи и Гала. Формировката при нас е тип Палмета. Добихме опит с годините и виждате, че дръвчетата са отрупани с плод, дори често наши клиенти минавайки с радост констатират, че плодовете сякаш са повече от листата…

Още същата година (на засаждането) изградихме и капковата инсталация. Имаме един сондаж, подпочвените води в региона са плитки и това ни дава възможност да поливаме дръвчетата, без да спираме. Защотоза мен „НАЙ-ДОБРИЯТ ТОР Е ВОДАТА“!

Разбирайте го буквално, не поливаш ли – не чакай плодове. Нашето насаждение е супер интензивно, разстоянията между дръвчетата са метър и двадесет, а между редовете – 3.10 метра. Съобразявахме се тогава със стълбовете за високо напрежение, защото целият електропровод минава оттук и трябваше да оставим необходимото разстояние. Та, представете си, ние нямаме ток!

Около 300 дръвчета се поместват в декар. Както ви споделих разчитаме на поливките и отчасти на подхранването. Торовете внасяме в чашата, разпръскваме ги и веднага включваме капковата инсталация, за да се разтворят и да тръгнат по хранителния поток. Напролет обхождаме парцелите и там, където констатираме, че по време на резитбата има някакъв пропуск, макар и малък, коригираме.

Растителната защита е важно мероприятие, затова подбирам ефикасни фунгициди и инсектициди. В края на този месец ще прегледаме завръзите и където е необходимо след естественото опадване, ще направим прореждане. Трима души сме постоянно ангажирани в насаждението, а при резитбите се включват допълнително още петима.

Градината е разделена на четири части. Берем по 6 тона плодове от декар. Търговците ни научиха, харесват нашите плодове, зареждаме магазини и складове от цялата страна.

Техниката ни не е модерна, работим с два трактора – ЮМЗ и ДТ 25, стари са, но ги поддържаме и те ни служат безотказно. Берем в бокс палети, височината на дръвчетата е около два метра и половина – три, при необходимост ползваме стълби. Защото най-хубавата ябълка е по върховете, слънчева, сочна!

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 13-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!