АНГЕЛСКАТА КРАСОТА НА РАСТЕНИЯТА ОТ РАЗСАДНИК „АНГЕЛСКО ЦВЕТЕ“

*Юлия Ангелова пренася естетическия си вкус на моден дизайнер в семейните оранжерии. Тя и съпругът й Анатоли поддържат над 80-100 вида за външно озеленяване – градински, паркови, както и балконски, сезонни и др. Непрекъснато разнообразяват асортимента в зависимост от модните тенденции, търсенето, заявките…

За семейство Ангелови от село Дъскот растенията и цветята имат неземна красота. Затова влагат много любов и усилия в тяхното отглеждане. Неслучайно са нарекли своя разсадник „Ангелско цвете“. Името е свързано не само с тяхната фамилия, но и с философското им разбиране, че растителността създава уют, радост и наслада в ежедневието.
Анатоли Ангелов е икономист, съпругата му Юлия – моден дизайнер, а синът им Владислав е завършил специалност „Стопанско управление“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Започват да се занимават професионално с този бизнес през 2005 г. и създават разсадник на площ от 5 дка в с. Дъскот, общ. Павликени. Обаче дълги години тази дейност им е била хоби и източник на допълнителен доход. Отглеждането на рози и декоративна растителност има сериозни традиции в този край и много семейства се занимават с това от поколения.
В своя обект Ангелови отглеждат широка гама цветя, като поддържат над 80-100 вида. Те са за външно озеленяване – градински, паркови, както и балконски, сезонни и др. Непрекъснато разнообразяват „асортимента“ в зависимост от модните тенденции, търсенето, заявките.

-От балконските едни от най-предпочитаните са каскадни бегонии, сакъзчета, мушката и др. От парковите най-популярни са тагетис, бегония, салвия, далия, винка за лехи. През есента особено предпочитана е виолата (теменужка), от която имаме над 10 разцветки. Клиентите свикнаха, че това е двегодишно растение, което е добре да се засажда наесен, за да може още напролет да представи пълния си „блясък“ – сподели Юлия Ангелова. – Много го използваме при зацветяване на публични пространства и паркове, когато работим по проекти на общини. През годините сме оформяли и поддържали цветни площи в общините Павликени, Ботевград, Ловеч, Стражица, Угърчин, Троян и др.
„Като екстра“ създаваме цветни 3D фигури, колони, стени, цветарници на няколко нива. Например цветната стена в Ловеч е на входа на общината. Цветни скулптури „Пеперуди“ направихме преди години в Угърчин и Троян, но не знаем дали се поддържат в свежа форма. За традиционния празник в Павликени оформихме цветна фигура по темата на фестивала – под формата на яйце.
Тази година бе изключително различна и динамична за нас. В първите дни на извънредното положение имаше застой в търсенето. Но след като хората прекараха известно време във вилите и къщите си, се замислиха как да създадат повече красота в градините си. Това доведе до един по-засилен интерес и реализация на пролетните растения. Тъй като спря вносът на продукция от чужбина, търговците „се сетиха“ и за българските производители – тъжно отбеляза Юлия Ангелова.
Годишно в „Ангелско цвете“ се отглеждат около 100 000 растения, като цифрата варира в зависимост от пазарната ситуация. За съжаление, от години изкупните цени на цветята са изключително ниски и почти не се променят. Например теменужката върви около 70 ст./бройката и няма тенденции за увеличение.
Семейството освен това се занимава и с отглеждане на зеленчуци и разсад.

Непрекъснато имаме много работа, сега залагаме разсада от теменужки и иглики, които ще предлагаме за 8-ми март – сподели Юлия Ангелова. Тя е категорична, че каквото и да се случи като пазарна ситуация или климатична аномалия, семейството ще продължи да се грижи с любов за ангелските цветя.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!