БАШЕВО – КЪДЕТО ПЪТЯТ СВЪРШВА …

*Природните и исторически забележителности са перспективата за развитието на селото и региона! – убеден е кметът Мюрен Мехмед Сали, вече седми мандат на ръководния пост.

*Башево е едно от малкото населени места у нас, които вече 19-та година издават свой собствен календар.

Пристигаме в ардинското село Башево по обед е и въпреки хладното декемврийско време неколцина мъже в центъра на селото чакат пред магазина да си вземат кафе и да обсъдят новините. Това е последното населено място в района – тук свършват и пътят, и асфалтът. След минутки се появява и домакинът ни – кметът Мюрен Сали, който любезно ни кани в уютния си кабинет. Печката на твърдо гориво раздава приятна топлина, а модерна кафемашина само за секунди ни приготвя съвременно джезве-кафе. Отпиваме по глътка и предоставяме възможността на г-н Сали да разкаже повече за селото:

-Вече почти седми мандат съм кмет на селото. Първият път бях само за една година и след това цели 6 мандата. Бях съвсем млад, когато хората ми се довериха и ме подкрепиха.
Башево се намира в красив планински район на около 750 м надморска височина, на 22 км от общинския център Ардино и на около 30 км от областния – Кърджали. Районът се отличава със значителни водни ресурси, които са и едно от най-големите му природни богатства. Главна артерия е р. Арда, която преминава недалеч от Башево. Транспортните връзки са добри, селото е водоснабдено и електрифицирано.
Като жители тук са регистрирани близо 700 души, но постоянно живеят около 150 човека. Населението е изцяло мюсюлманско. Преди 1989 г. Башево беше много по-оживено, но над 100 семейства се изселиха в Турция, други потърсиха препитание в западните страни. И така с годините намаляхме…
Първото нещо, което трябваше да направя като станах кмет, бе да оправим улиците и главния път. Другият проблем бе, че нямаше вода. Сега вече селото ни е водоснабдено. И хората са доволни. Много ни помага във всяко едно наше начинание община Ардино – екипът там винаги откликва, когато възникне някой въпрос за решаване. Използвахме и финансови средства по европейските програми. По програма изградихме и фитнес-площадка тук в двора на кметството.
До неотдавна имахме училище и детска градина, но ги закриха преди 10 г. И сега местните деца ползват градина и училище в съседното с. Горно Прахово, което отстои само на 3 км оттук. Осигурен е и ученически превоз. На първия етаж на кметството е разположено и читалището, което разполага и с доста добре подредена библиотека.
Магазинът в селото се зарежда почти ежедневно и предлага всякакви стоки от първа необходимост. Доктор идва 2 пъти в седмицата.
Основният поминък тук е животновъдството и земеделието. Почти във всяка къща се гледат по 1-2 крави или овце – предимно за собствени нужди. В градинките си хората сеят картофи, домати, чушки и пипер. Особено картофи тук се отглеждат от векове. Преди се залагаше и много тютюн, но от десетилетия вече никой не се занимава с това.
Малко е селото ни, но гледаме да отбелязваме всички празници и да създаваме настроение. Имаме и доста млади семейства. Повечето са активни и предприемчиви. Особено през лятото тук става много по-оживено. Всяка година през втората седмица на август организираме и селищния ни празник – мевлид. Тук идват много хора от съседните села, роднини, приятели, а също и изселници от Турция. Чете се коранът, а майстори-готвачи приготвят казани с традиционното ястие кешкек – варено жито с месо. Извиват се кръшни хора, селото се изпълва със смях, песни и веселие. Правим също курбан, съпроводен с молебен за дъжд.
Сигурно сме едно от малкото кметства не само в региона, но и в страната, които всяка година издават свой календар и го раздават на местните жители. Календарът за 2021 г. се издава за 19-ти пореден път.
Най-голямото богатство тук е природата, красивите кътчета, туристическите маршрути и многобройните забележителности. Сигурно забелязахте колко много чешми има по пътя насам. Смея да твърдя, че никъде другаде у нас няма толкова. Край повечето от тях са построени беседки, барбекюта, пейки и кътове за отмора. И се използват от местното население за отбелязване на различни празници.
Голяма историческа забележителност е крепостта Кривус – на 2-3 км от центъра. Построена е на изключително стръмен рид, заобиколен от трите страни от р. Арда.
Крепостта при с. Боровица също е късноантична и средновековна и се намира над устието на река Боровица при вливането й в река Арда.
Най-прочутият обект, с най-голям туристопоток на територията на община Ардино е „Дяволският мост“ на река Арда. Най-големият и най-величествен мост в Родопите, емблема на община Ардино и едно от чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите – заради изумителната му архитектурна елегантност, но също – и като инженерно-техническо постижение. Освен това, той е една от много малкото в България архитектурни конструкции, датиращи от ранния XVI век, запазени в целостта си досега. Построен е като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Разположен в неописуемо красив тесен пролом, свързвайки източния и западния бряг по средното течение на река Арда.
Пейзажът и местността са наистина несравними като гледка. Тук средното течение на река Арда образува каньон с големи меандри. Арда е може би една от най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите, като по пътя си образува уникални меандри (извивки на речното корито под формата на подкова). Тя изминава 250 километра, пълни с вода три от най-големите язовири и се влива в Марица край Одрин, за да завърши своя път на територията на Гърция.
Едни от най-впечатляващите и лесно достъпни меандри са тези в района на яз. „Кърджали“, на територията на община Ардино. Най-популярният от тях е известен като „Завоя“. Намира се на южния склон на яз. „Кърджали“ по пътя между селата Рибарци и Стар Читак. Там реките Боровица и Арда се събират в едно, образувайки живописна панорамна гледка. В околността са оформени кътове за отмора, които се ползват от местните жители и от много гости от страната.
Съвсем наблизо се намира и туристическият комплекс „Белите брези“ – разположен в единствената естествена брезова гора в Родопите, в едноименната местност. Лечебните свойства на чистия въздух тук са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Те оказват благоприятно влияние за лекуване на белодробни и алергични заболявания. Комплексът разполага с 14 почивни станции, хижи и частни хотели с общ капацитет 250 легла. Той се се явява и център за организиране на излети и екскурзии до високия връх Алада (1241 м).
Въпреки всички природни дадености, ако трябва да бъда искрен, тук няма много възможности за работа и развлечение на младите хора. Почти всички от тях търсят препитание извън селото – в Ардино, Кърджали, из страната и в чужбина. Постепенно се обезлюдява не само нашето село, но и повечето в региона.
Някаква перспектива за развитие виждам единствено, ако държавата намери средства за популяризиране на крепостта Кривус – за изграждане на път и туристически маршрут, както и за цялостно облагородяване на пространството около нея. По моя инициатива със съмишленици и помощта на община Ардино успяхме да прокараме близо 2 км пътека до обекта, но остава още около километър, който е обрасъл в храсталаци и трябва да се изчисти. Затова ще са нужни доста средства, които биха могли да се осигурят чрез европейски програми. Ако тази идея се реализира, ще можем да разчитаме на повишен туристопоток, особено през летните месеци…

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!