Без мир няма хляб и без хляб няма мир!

* това заяви Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители от гр. Ген. Тошево по време на ритуалното зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира“.
* Ръжената погача, омесена от семената, расли в 12 европейски държави, е символ на свободата и единението на народите.

Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа се сее ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да се отбележи символично 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването й олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира.
На 2 юли домакин на ритуала по зажънване на ръж от реколта 2018 г. беше Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 от гр. Ген.Тошево. Регионалната структурата е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, зам. областният управител на Област Добрич Красимир Николов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ инж. Десислава Иванова, директорът на Добруджанския земеделски институт Илия Илиев, кметът на румънското село Алвещи Георги Молдован, председателят на НАЗ Костадин Костадинов и десетки членове на браншовата организация.
В ритуала се включиха ученици от Центъра за работа с деца от гр. Ген. Тошево, които пуснаха в небето 12 бели гълъба, символизиращи 12-те държави-участички в проекта „Хляб на мира“. Народната традиция беше спазена и събитието беше съпътствано от песни и хора, пресъздадени от ансамбъл „Добруджа“ на полето.
Преди първите ръжени снопове да бъдат отрязани със сърп, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови благородното начинание. Християнският благослов беше даден за семената от ръж – от тях да се направи осветен хляб, и за нивата – да ражда и да се отблагодари за грижите на стопаните.
Ритуалът премина с много вълнение, емоции и спазване на българските традиции. Ето какво споделиха присъстващите по повод инициативата „Хляб на мира“ и зажънването на ръж:
Хлябът е нашето бъдеще!
* заяви Стилиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006, гр. Ген. Тошево:
– След първата година в Пловдив, втората в Разград, третата в Карнобат, четвъртата в Ловеч, тази е петата година, в която ние в Добруджа разжънваме ръжта. Тя е символ на хляба на мира от 12 държави, чиито знамена са тук пред вас. Това са Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, България, Румъния, Литва, Латвия и Естония. През есента те ще заделят семена от отгледаната ръж, ще ги смесят и през есента ще бъдат посети отново.
Уважаеми колеги, искрено благодаря на всички вас, затова че сте съпричастни към идеята. За нас е истина, че няма мир без хляб и няма хляб без мир. Това е нашият поминък, нашият бизнес, нашият живот и за радост очакваме това да бъде нашето бъдеще. Хлябът на мира означава хляб на бъдещето!
* * *
Очакваме отново много добър зърнен баланс!
* на свой ред коментира зам.министърът на земеделието Атанас Добрев:
– В някои части от страната жътвата е в началото, в други е в разгара си. През последните седмици проливните дъждове забавиха хода й. Ето днес е един хубав слънчев ден, вятърът духа, влагата намалява и се очаква зърнопроизводителите да влязат активно с комбайните.
Мисля, че зърненият баланс на страната ще е отново много добър с висококачествено зърно, независимо от падналите дъждове. Количествата ще са близки до миналогодишните. Като цяло зърненият баланс на страната отново ще е много добър и ще има количества за износ. Цените са доста по-добри в сравнение с миналогодишните.
Според поверията на възрастните хора бяла жътва се открива на Петровден. Затова сега поздравявам Националната асоциация на зърнопроизводителите и искам да им пожелая спорна и високодобивна жътва и високи пазарни цени!
* * *
Очакваме с 10-15 % по-ниски добиви от пшеница
* посочи председателят на НАЗ Костадин Костадинов:
– Днес зажънваме семената от ръж по проекта „Хляб на мира“, в който участват 12 бивши социалистически държави, сега членки на ЕС. Идеята е във всяка страна да се засеят семена от ръж и от тях да се замеси хляб. Целта е да се покаже, че семената, тръгнали от Берлинската стена, пропътували цяла Европа и сега достигат до всички страни. Идеята е свободата и движението на стоки и капитал. Хлябът е бил винаги символ на мира!
Очакваме по-ниски добиви в сравнение с миналата година, тъй като имаше проблеми с валежите и сушата на места. Средно за страната ще има с 10-15% по-ниски добиви от пшеница. При рапицата жътвата също закъсня. От пожънатото до момента виждаме по-слаби резултати от миналата година.
Дъждовете се оказаха добри за пролетниците. Посевите са в много добро състояние
* * *
Хлябът и мирът вървят ръка за ръка!
* обобщи Ася Гочева, и.д. изпълнителен директор на НАЗ:
– Жътвената церемония по проекта „Хляб на мира“ е традиционно събитие, което Националната асоциация ежегодно провежда. Радваме се, че има широк отзвук. Ръжта, която сега се жъне, ще бъде изпратена в Естония и Латвия, където тази година ще се проведе ежегодната конференция „Мир и земеделие“, на която се дискутират важни теми и на която се събираме всички 12 държави-партньори по проекта. Освен това там се прави ритуално приготвяне, разчупване и раздаване на хляба на мира, омесен от реколтата от всички държави, участници по проекта. Тази година конференцията ще се проведе през септември – в южната част на Естония и в северната част на Латвия.
Този проект е от голямо значение за Европа, за преодоляване на границите, на разделението. Това са посланията на самата инициатива – ние да съхраняваме и поддържаме историческата памет, да не забравяме по-възрастните на какво са били свидетели, това разединение, желязната завеса на Европа. Без хляба ние сме изправени пред сериозно изпитание и не трябва да позволяваме това да се случва занапред. Зърното е водеща и стратегическа стока, много е важно не само да поддържаме този резерв, но и да имаме количества да изнасяме. България е в първите 20 страни-износители и производители на зърно.
Друга част от ожънатата ръж ние ще запазим за залагане на следващата реколта, а третата, по-голямата част – ще дарим под формата на хляб на хора със специфични хранителни нужди. За тази кампания си сътрудничим от няколко години със сдружение „Диабет“.
Хлябът и мирът вървят ръка за ръка и не е възможно да си представим мира без хляба днес!
Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!