БЕЛИЯТ ТРЪН Е С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ СЪСТАВ И ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

*“Силтона“ Карлово е най-големият производител и преработвател в България, като предлага разнообразни продукти – масло, брашно, тахан и др. в редица магазини в страната – обясни г-жа Светлана Мирчева – търговски представител на фирмата.

-Маслото от бял трън е чудо само по себе си. Чудо стана и когато обявихме в интернет, че го продаваме. Ние сме първите производители в България на масло от бял трън, като сме затворили целия процес и работим предимно за фармацията. Затова и цените, които предлагаме, са най-ниски на пазара. А „Силтона“ – Карлово, е най-големият производител на тази ценна билка, като всяка година добиваме над 400 т семена – така започна разговора Светлана Мирчева – търговски представител на фирмата.
Тази година дружеството обработва 3200 дка в Русенско и Шуменско, като засява семена бял трън, специално селектирани за фармацията. През годините площите варират, като миналата година са били близо 5000 дка. Агротехнологията на отглеждане на растението е изключително екологична, като изключва каквито и да е торове и препарати. Белият трън е вид плевел, който „заглушава“ останалите паразитни растения. Засява се през март, като другата основна операция е машинното му жънене, с комбайн. Важно е след засяването да има влага и дъждове. Поради това реколтата през 2020-та е била изключително добра – над 200 т кюспе и 40 т масло.
Не се налага биологично сертифициране на продукцията, тъй като отглеждането на билката е изключително по стандартите на Европейската фармакопея и международния GMP-стандарт във фармацията. Известно е, че тези изисквания са много по-стриктни, отколкото прилаганите към храните.
Компанията напълно е затворила производствения процес, като в село Ведраре, Карловско, е изградила предприятие за производство на експелер и масло от бял трън. Цялото производство е организирано като контролиран процес, част от който е автоматизиран. Извършва се перманентен мониторинг на параметрите влажност и температура, както и електронен одит на данните по два пъти всеки месец.
След прибиране на продукцията, мостри от всеки 60 тона семена се изпращат в две лаборатории в Чехия – на фармацевтичната компания, с която работи, и в независима лаборатория. Едва след потвърждаване на желаните резултати от изследванията на продукцията, започва пресоването на семето за производството на експелер (кюспе). Операцията е напълно механична, като при този процес се получава и маслото от бял трън. Експелерът отново се изследва лабораторно за съдържание на активни вещества и едва след положителни резултати се изпраща за фармацевтична употреба. Основните клиенти са фармацевтични компании, които произвеждат медикаменти, за лечение на чернодробни, жлъчни и стомашни заболявания.
Ползва се активното вещество силимарин, което се съдържа във външната част на люспата. Затова основния продукт, от който се извлича за фармацевтични цели е кюспето. Освен това фирма „Силтона“ произвежда два вида студенопресовано и висококачествено масло, две разновидности за кулинарен продукт – филтрирано и нефилтрирано, брашно, тахан от бял трън. Маслото се изследва два пъти годишно, с цел стриктен контрол на съдържанието и качествата му. Полезните му свойства се дължат на токоферола, каротиноидите, комплекса от полиненаситени мастни киселини, които свързват „вредния“ холестерин в удобна за изхвърляне от организма форма.
Маслото е подходящо за всеки, който живее в замърсена среда, употребява алкохол, цигари, лекарства, пестициди, токсини, подпомага регенерирането, укепването и защитата на чернодробните клетки. Твърди се, че антиоксидантният му ефект е десет пъти по-силен, отколкото при витамин Е. Маслото от бял трън съдържа витамин F, известен като стопяващ мазнините, и витамин Е – витамина на младостта. Освен това и ценните минерали цинк, селен, йод, мед, бор и други биологично активни вещества, полезни за организма. То има ранозаздравяващо действие, противовъзпалително и възстановяващо свойство, има и противосклеротичен ефект, оздравява кръвоносните съдове и намира приложение в лечението на сърдечно-съдовата система.
Благодарение на хранителните вещества то подхранва кожата, засилва растежа на косата, подобрява зрението, повишава тонуса на организма. Естествен източник е на Омега 3, Омега 6, Омега 9 и Омега 7 и може да бъде наречено суперхрана. На ден може да се приема перорално от 1-3 супени лъжици или да се добавя към салатки и студени ястия.
Нефилтриранато масло от бял трън съчетава полезните свойства на маслото и брашното. Съдържа 30% финни частици от семето, богато на силимарин и 70% масло. Продуктът може да се приема както за профилактика (1-2 супени лъжици на ден), така и за подпомагане на ефекта със стандартно лечение (3-4 супени лъжици на ден). Има интересен вкус от съчетанието на семе и нежен аромат на масло. Може да се добавя към храни (без термична обработка) и салати.
Белият трън е билка с изключително богат състав и лечебни свойства. Помага в лечението на чернодробни заболявания, регулира храносмилането, благодарение на антитоксичния си ефект, предпазвайки черния дроб от проникването на токсични вещества в него и помагайки за отстраняването им. Все още се проучва антитуморното му действие, но се смята, че спира развитието и разпространението на раковите клетки в черния дроб, простатата, шийката на матката и дебелото черво. Билката стимулира лактацията, намалява нивото на „лошия“ холестерин и действа благоприятно на болни с диабет 2.
Белият трън е не само балсам за черния дроб, но и изключително лекарство за десетки други болести. Неслучайно латинското му название е Silybum marianum – мариански трън, защото според легендата е подарен на хората от Дева Мария.
В сравнение с много други добавки и билкови лекарства, почти всички части на белия трън се използват, без да има доказателства, че са токсични. Нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, свързани конкретно с екстракта от семената на билката, също не са открити. Единствено, което се забелязва при някои пациенти, е лек слабителен ефект. Белият трън може спокойно да се използва от широк кръг пациенти, включително от бременни жени и кърмачки. Той е мощен антиоксидант.

-Винаги е имало интерес към нашите продукти, като се увеличават клиентите, които го търсят по лекарско предписание – посочи Светлана Мирчева. – Те са улеснени от възможността да ги поръчат през онлайн-магазина на дружеството. Хората все повече осъзнават необходимостта от приемането на чисти и здравословни продукти.

За разширение на продуктовата гама работят създателят на фирмата Стойчо Хубчев и неговият син Христо Хубчев, които са „двигателите“ на развитието на „Силтона“.

През 1998-1999 г. Стойчо Хубчев стартира първия семеен бизнес с изнасянето на диворастящи билки в Чехия. Основни контрагенти са три компании от Чехия – фармацевтична, за производство на чай и козметична фирма. В тази връзка карловското дружество предлага 10-12 билкови артикула на българския пазар. Стойчо Хубчев започва отглеждането на белия трън около 2004 г, след предложение от чешката фармацевтична компания. И така вече над 15 години фирмата му произвежда ценни продукти от това лечебно растение, насочени към съхранение на човешкото здраве.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!