Бивш парашутист предлага съхранени стари наши и актуални нови видове и сортове овошки от Европа

*Лицензираният овощен разсадник на Пламен Пенков в сливенското село Крушаре предлага широка гама от ябълки, праскови,круши, нектарини, кайсии, сливи, цитруси,череши, смокини, касис, лешници, киви,също саксийни цветя, а отскоро и палми.Стопанисва и ореховата градина на 300 дка, основно българска селекция.

Пламен Пенков от 15 години се занимава с овощарство. Професионалният му избор е предопределен от детството – неговите родители са отглеждали оранжерийни зеленчуци и затова отлично познава труда на земеделския стопанин. Първо работи като парашутист в Пловдив и парашутния полк в Сливен. След закриването му обаче се насочва към потомствения занаят. Започва да изкупува старата орехова градина в родното си село и съседните пустеещи земи. Насаждението е близо 240-250 дка и е със стари български сортове – „Извор 10“, „Шейново“,“Дряновски“. 39-годишният производител е категоричен, че те са най-подходящи за нашите условия. Освен, че реколтата е качествена, рандеманът е сравнително висок – над 50%. Постепенно създава и 60 дка орехи, но с вносни сортове. През миналата година е прибрал по 500 кг/дка от старите дървета и по 200 кг/дка от младите.

През първия програмен период на ПРСР, много от клиентите му са били бенефициенти и са търсили основно орехи и лешници.

Преди 7-8 г. стопанинът създава овощен разсадник с широка гама видове и сортови състав. Предлага ябълки, праскови, круши, нектарини, кайсии, сливи, цитруси, череши, смокини, касис, лешници, киви, лози и какво ли още не. В отделно направление са саксийни цветя, а отскоро и палми. Непрекъснато разнообразява продуктовата си гама, като внася сортове от съседните страни от Балканския полуостров и от елитни разсадници в Италия.

Стопанинът е решил да няма голяма ножица в цените на едро и на дребно. Когато клиентите са бенефициенти по европроекти, подготвя всички необходими документи и работи заедно с техните фирми-проектанти.

След като вече е натрупал опит, Пламен Пенков иска да изнася продукцията си и вярва, че ще намери клиенти извън страната. За съжаление, пазарът на овошки в България е ограничен и стопанинът се надява тази и следващата година да осъществи това свое намерение. Комуникира в глобалната мрежа със стопани от различни страни. Езиковите му познания по английски и френски му помагат освен да създава контакти, да си намира и качественна литература по овощарство от Америка и Франция.

Неговият девиз е всеки да работи и да преодолява трудостите, а не да се оплаква от държавта. Това, което може все пак да се направи, е да се премахне плоският данък на земеделските стопани. За да се успее в родното овощарство е необходима упоритост, е веруюто на Пламен Пенков от село Крушаре.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!