„БИОГРАДИНИ АЛВАНОВО“ ПРЕДЛАГАТ ЧИСТИ ПЛОДОВЕ ОТ ВРЕМЕТО НА НАШИТЕ БАБИ

*Трима земеделски производители са обединили усилията си да стопанисват близо 170 дка овощни градини .

„Биоградини Алваново“ са създадени на шега от трима приятели в живота и на нивата – Ростислав Димитров, Янко Георгиев и Владимир Радев. С чувство за хумор отбелязват, че са решили да започнат нова дейност, за „да избягат от жените си“, призна усмихнато Ростислав Димитров. Той по образование е икономист и е работил като такъв в сферата на логистиката – в немска спедиторска фирма, в най-големия в света датски превозвач на контейнери, а в момента – в завод в гр. Търговище. Колегата му по образование е строителен инженер, като и двамата са варненци. На „терен“ в селото е Владимир Радев, който извършва основните агромероприятия.

-В далечната вече 2009 г. ни се отвори възможността да инвестираме в евтина земя в землището на с. Алваново, обл. Търговище. Купихме 25 дка, които засадихме с орехи. После започнаха да отварят европрограми и тримата се постарахме да изпълним условията. И тогава решихме, че щом ще сме земеделци, то по-добре да сме био и да произвеждаме само най-доброто. Падаме си малко перфекционисти. И се заехме с подготовката на градините за преход към биоземеделие – допълни стопанинът.
Междувременно земята започна да поскъпва. Цената й се покачи повече от три пъти. Над селото имаше един блок с изоставени лозя. Ние купихме 11 дка, изчистихме всичко и засадихме 9 от тях със сини сливи сорт „Стенлей“, а на два декара успяхме да съберем 267 фиданки с круши по така наречения метод на интензивно засаждане. Крушите ги разделихме по редове два сорта – френския „Пас красан“ и класическата „Попска“. Новите овощни градини директно влязоха в преход към биопроизводство. Най-щастливи бяхме от това, че превърнахме една запустяла и обрасла земя в нещо, което радва окото и ти пълни душата като го погледнеш. Няма смисъл да казваме, че земеделието и биокаузата вече здраво ни бяха влезли под кожите.
Така поетапно съдружниците изкупуват различни парцели и ги засаждат с овошки. В момента стопанисват 70 дка сливи „Стенлей“, като най-старите са на 11 г. Сега основните сортове при орехите са „Извор-10“, „Дряново“, „Шейново“ и са общо 100 дка. А също и американските Чандлър и Педро. Градините в Алваново са с биосерфикат от фирма „Макон“ – В. Търново. От месец-два разполагат и с документ, че продукцията им е биологична, след щателни анализи.
Сливите ги сушат на ишлеме и ги предлагат по различни начини. Вече имат редовни клиенти, а и интересът на хора от цялата страна нараства и те изпращат стоката по куриер. За радост на производителите, продажната цена на сушените плодове се повишава с малко, но устойчиво през последните години.

Който е опитал от нашите плодове оценява факта, че имат истински вкус от едни други времена. Като пуснеш една слива, тя отскача от масата като монета от пет стотинки – обяснява стопанинът. Той признава, че работят с руска техника и имат два трактора, с които засега се справят. Заложили са и на прикачния инвентар – пръскачка, косачка и фреза с отклоняващи се секции. Плугът и дисковата брана в последно време не се ползват, защото се изпълнява агроекологична противоерозионната мярка и междуредията се оставят затревени. Най-новите им придобивки са машини за калиброване и чупене на орехи.
Редовно се възползват от мерките и кредитните линии на ДФ „Земеделие“ и са благодарни за подкрепата. „Без субсидиите би ни било трудно да се справяме и да се развиваме“, споделя Ростислав Димитров. При биопроизводството добивите по принцип са по-ниски, а като се случи проблемна година като тази, приходите намаляват.
Реколтата прибират заедно със своите съпруги Галина Димитрова и Янка Георгиева, както и с роднини и приятели. На практика излиза, че не могат без помощта на дамите си, които също изповядват тяхната философия за производство на чиста храна.
Лилия Лозанова

На снимката: Ростислав и Янко със стария, но верен трактор.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!