БИОМАЛИНОВО НАСАЖДЕНИЕ ЩЕ СЪЗДАВА ЗАЕТОСТ НА ХОРАТА ОТ КОБИЛЯК

<>Предприемачът Александър Александров обмисля изграждане на преработвателен цех и винарна.

Преди 3 години г-н Александър Александров от Монтана създава 42 дка малиново насаждение в село Кобиляк. Селото се намира в северозападната област, в община Берковица. Днес, три години по-късно,той има няколко водещи идеи за разширяване на бизнеса. По време на кампаниите наема по 20-30 работници от района и създава временна заетост.

Г-н Александров е на 43 г. и от дълги години работи във Варна. Завършил е строителен техникум в родния си град. През 1997 г. заминава за морската столица, а след 2 години се заема със строителство. Сега ръководи строителна фирма и е съдружник в дружество за производство на дограма. Работи основно в страната, но м.г. е строил мезонети във Виена, Австрия. Създал е много контакти и се надява след време да реализира там биологичната си продукция.

Към биопроизводството се насочва след криза в пазара на имотите. Три години прави проучвания и избира малината като най-подходящия плод, засажда културата на фамилни земи в Монтанско. Насочва се към няколко сорта: „Херетидж“, холандския „Полка“, „Глен Ампъл“,“Тула меджик“ и „Мекер“. Последните три са изключително едри и вкусни. През м.г. е прибрал първата реколта, която е била около 18 тона. Работи с два хладилника в град Берковица, изкупната цена е била около 2 лв./кг. От 1 година малиновото насаждение е в преход към биологично направление. Бизнесменът има сключен договор с „Био Хелас“ – Гърция.

Неговата цел е през следващите години, когато получи биосертификат, да затвори цикъла на производство.Надява се да изгради преработвателно предприятие, в което да произвежда сладка и топинги, които би искал да реализира освен на вътрешен пазар и в чужбина.

Провежда и проучване за възможностите да изгради винарна, в която да произвежда биомалиново вино. Тези предприятия ще оживят населеното място, което се намира на 25 км от Монтана и на 40 км от Враца.

– За съжаление, срещам сериозен проблем с осигуряването на работна ръка. По време на кампаниите събирам 20-30 души, които работят само до 13-14 ч. и спират. През м.г. поради този „маниер на работа“ част от насаждението презря и не беше прибрано в срок. Затова съм решил да закупя сръбски комбайн за бране на малини. Ще го осигуря със собствени средства, за да мога да прибирам навреме продукцията. След това смятам да увелича насаждението до 80 дка – обясни Александров.

Лилия ЛОЗАНОВА

(повече в Агровестник – стр. 32)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!