Биооцетите с ябълки и мед на „Веда“ ООД печелят почитатели в България и чужбина

* Плевенската фирма е традиционен участник в едни от най-големите изложения в бранша – в Европа и Азия.

* Биопроизводството е бъдещето на пазара – в това е убеден Мариам Желев – оперативен мениджър на дружеството.

Биопроизводството е бъдещето на пазара. В това е убеден Мариам Желев – оперативен мениджър на „Веда“ ООД – Плевен. Предприятието се намира в гр. Долни Дъбник и от 1994 г. произвежда широка палитра от натурални оцети. От 2007 г. фирмата прилага системата за управление на безопасност на храните във всички производствени и административни процеси и е сертифицирана по стандарта FSSC 22000:2010, включително ISO 22000:2005, ISO/TS 22002-1:2009 и допълнителните изисквания за FSSC 22000. През 2015 г. „Веда“ ООД инвестира 1,5 млн.лв като модернизира и разширява своята производствена база и е сертифицирана и за производство на БИО оцет, съгласно регламенти (ЕС) 834/07 и (ЕС) 889/08. Сертифициращата фирма е „Серес“.

Биопродукцията носи популярност на фирмата и на международния пазар. Тя намира добър прием в Англия, Дания, Кипър, Чехия, Малта и др. Преди години са имали доставки и в Китай. Ръководният екип води преговори с контрагенти от Швейцария и Полша, а с клиенти от Румъния вече са постигнати договорености. Биооцетът от пчелен мед на „ВЕДА“ печели награда за иновативен продукт на най-голямата специализирана изложба на хранително-вкусовата промишленост в Азия – SIAL China 2016, в Шанхай, като българският продукт е бил отличен сред 365 регистрирани участници на изложението.

Плевенското дружество работи с всички големи вериги и доставчици в България. Популяризира своите продукти на все повече международни изложения. Редовно има свой щанд на най-престижния форум за биопроизводство в Германия – BIOFACH. Тази година е представило седем от био оцетите, а през февруари 2019 г. ще промотира двата си нови продукта – био винен балсамов оцет и био ябълков балсамов. Те се произвеждат от т.г. и се приемат добре от клиентите. Новост са не само за българския пазар, но и за съседните страни, сочи проучване на фирмата.

Сред новите предложения е био балсамов оцет с пчелен мед. Продуктът не съдържа консерванти и има лек сладко-кисел вкус. Термично необработен е и цялостната технология на производство запазва всички полезни вещества, съдържащи се в органичния пчелен мед, както и деликатния му аромат. Естествено мътен е – възможно е получаване на утайка, която е в резултат на естествен процес и не влияе на вкуса и качеството.

Като цяло, не само българските, но и чуждестранните клиенти купуват най-много от ябълковия оцет с мед. Този натурален продукт е произведен от подбрани български ябълки, отгледани по биологичен начин, и био пчелен мед. Прясно изцеденият ябълков сок чрез алкохолна и оцетно-кисела ферментация се превръща в биологичен оцет, съхранил естествените витамини и минерали на плода. Добавеният биологичен пчелен мед го обогатява с витамини и минерали и му придава изтънчен вкус. Продуктът съхранява полезните свойства на ябълковия оцет и натуралния био пчелен мед. Препоръчва се на хора със завишени нива на кръвната захар да приемат сутрин на гладно разреден с вода оцет. Положителният ефект не закъснява. Съчетанието на съдържащите се витамини С, Е, В6, пектин, бета-каротин, минерали и антиоксиданти спомагат за регулиране нивата на холестерола, намаляване кръвната захар, риска от инфаркт, както и за ускоряване разграждането на мазнините и пълна детоксикация на тялото.

Сертифицирани са още пет нови продукта, които са с добавен пчелен мед и джинджифил. Те са резултат на много усилия, маркетингови проучвания и анализ на вкусовете на потребителите. Сред тях са и комбинациите арония с джинджифил, ябълков балсамов оцет с джинджифил и други. В момента „Веда“ ООД произвежда и по-екзотични комбинации като био оцет от къпина.

Плевенското предприятие непрекъснато модернизира технологичното си оборудване. През 2016 г. има реализиран проект в тази насока по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. През т.г е внесен нов проект за „Внедряване на нова технология за ацетификация и подобряване на енергийна ефективност при производството на биологичен ябълков оцет“ – също по подмярка 4.2 от Програма за развитие на селските райони 2014-2020., като предстои подписване на договор – обясни г-н Мариам Желев. – От септември т.г. е пуснат в експлоатация нов цех за преработка на ябълки, изграден със собствени средства.

Лилия Лозанова

На снимката – оперативен мениджър Мариам Желев и мениджър продажби Йончо Иванов.

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!