Биопродукти под марката „Harmonica“ печелят награди в международен конкурс в Лондон

*Сред тримата съоснователи на компанията е известната тенис-легенда Магдалена Малеева.

*“Harmonica“ организира празника на сламата в село Мало Бучино и разказва дейността си в любопитни истории.

Първата биомандра в страната – „Harmoniсa“, е изградена от трима приятели – известната тенисистка Магдалена Малеева, Любомир Ноков и Методи Методиев. Тя е създадена от компанията им „Био България ООД“,която е реализация на житейската им философия да опазват околната среда ида хранят не само близките си, но и хората с чиста храна.

-Когато започнахме, не сме имали идея за бизнес – просто искахме да храним семействата си с истинска храна. Открихме,че земеделието и производството на храна са в епицентъра на големите екологични проблеми – загуба на биоразнообразие, промени в климата,замърсяване. Търсим решения на тези проблеми през всичко, което правим.Избираме да се развиваме с продукти,които всеки познава, които са част от ежедневието ни, a harmonica открива добрата алтернатива, без обичайните компромиси.Разбрахме, че много от решенията съществуват и harmonica е част от една световна вълна за промяна. България може да е невероятен пример за това как се произвежда храна с грижа за биоразнообразието, почвата и водата, с плодородие, което носи просперитет на хората. Затова избираме да работим открито, привличайки все повече фермери,преработватели и партньори, които споделят ценностите ни – обясни Любомир Ноков.

Така през 2006 г. мандрата е открита в с. Мало Бучино, с един от първите биосертификати от „Балкан Биосерт“.

– Всички инвестиции в нея са направени със собствени средства, не сме се възползвали от възможностите на европейските програми – посочи маркетинг-директорът Марина Михайлова.

Мандрата работи и с пионерите-биофермери от Троянския балкан Иван Данчев и Николай Чернокожев. Животните им са основно порода „Монбелиард“, които дават около 25 литра дневно. Те са на пасищно отглеждане над 200 дни в годината.

Компанията произвежда над 120 биохранителни продукта,като непрекъснато обогатява продуктовата си гама. Сред тях са млечни (кисело мляко,кефир и др.), мед, сиропи, сушени плодове,тахани, олио, оцет, бисквити, вафли, течен шоколад, яйца, лютеници, сладка и мармалади, кафе и др. Почти всички артикули се произвеждат от български биосуровини, като само определени се внасят от чужбина. Сред тях сабио кафе(от Гватемала), какао, фъстъци, сусам,лимони (от Гърция) и др.

Продукцията се реализира основно на вътрешен пазар, но се предлага и в съседни страни – Румъния, Гърция, Македония.

– Опитваме се рецептите, по които се произвеждат да са не само близки до автентичното, но и да са по „изчистена“ технология. Например бозата се прави само от ръж, вода и захар. Непрекъснато фирмата разработва нови продукти. Наскоро пуснахме сладки бисквитки с масло, като потребителите ни предложиха да бъдат разработени и солени. Тестваме и шоколадови топчета с оризово съдържание. Скоро се надяваме да предложим и био овче сирене – посочи Марина Михайлова.

През последните години „harmonica“ има четири отличени продукта в Международния конкурс Great Taste Awards – Лондон. Престижен приз спечели течният шоколад. Тази година са отличени едросмляната лютеница, бадемовият тахан и сиропът от рози. Ароматният еликсир се приготвя от роза „Дамасцена“, произведена от ферма „Алтея Органикс“ – с. Ягода.

– Течният шоколад harmonica Gourmet беше награден с т.нар. „Оскар при храните“. Той спечели звезда на Международния конкурс Great Taste Awards 2018 – едни от най-престижните международни отличия за производителите на храни и напитки. Призът е спечелен в конкуренция с над 12 600 храни и напитки от цял свят, оценявани анонимно от стотици авторитети от индустрията. Дегустаторското жури на конкурса включва критици, готвачи, ресторантьори, производители, нутриционисти и журналисти – обясни г-жа Михайлова.

Ето и част от аргументите на журито, с които то присъди наградата на течния шоколад Gourmet: „Тъмнокафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура. Изключително качествен, запомнящ се вкус. Леката горчивина на какаовите зърна е с комплексни нотки и позволява на шоколада да изпъкне“.

– Защо биомлякото има нюансиран вкус през отделните сезони? Когато кравата се храни разнообразно, млякото също се променя. Причината е, че животните хапват различни растения. Особено през пролетта менюто им рязко се разширява и обогатява още с първото излизане в планината. Тревите и билките, които цъфтят през различните топли месеци добавят в млякото своите аромати и свойства и го правят живо и пълноценно. Повечето изследвания отдавна са показали значителни разлики в полза на хранителните свойства на биомлякото в сравнение с индустриално произведеното.

Всяка година, в първия уикенд на октомври harmonica организира Празник на сламата.

– Избрахме сламата, защото чрез този естествен продукт се поставя краят на още една земеделска година, на още една реколта. Посланието на събитието е „Koй път ще хванеш зависи от теб“, а призивът е да се замислим за собствения си избор и ефекта от него върху здравето ни, околната среда и общото ни бъдеще.

Т. г. на поляната пред мандрата в Мало Бучино се събраха стотици хора, за да празнуват. Основната част от гостите бяха млади семейства с деца, които се включиха в атракциите, игрите и състезанията. Хората опитаха и новия сладолед harmonica. Сварихме и 200 килограма лютеница за радост на любителите на този традиционен продукт – разказа Мариана Михайлова. – Радващо е, че всяко издание на празника е по-многолюдно…

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 15-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!