Биоферма „Поляна“- зеленият „остров“ чиста природа

*В него се спазват правилата на биодинамиката, а продуктите са бутикови и натурални – уверява ни собственикът Мартин Ганев.

*В подножието на Странджа живеят в пълен синхрон животни и растения – 300 овце, 80 крави и телета, 120 кози – все местни породи, както и 2000 орехи и бадеми, билки, лозя, стари сортове лимец и др.

Биоферма „Поляна“ се намира в подножието на Странджа и е един „остров“ за съхраняване на природата. Името й идва не само от едноименното село, а има и дълбок смисъл. Поляната е една от обичайните единици на родната природа, уж често срещана, но винаги уникална. Името подсказва основните принципи на които е изграден обектът – не просто „био“, а и „биодинамичност“.
Биодинамиката е наука за силите на живота, зачитане на основните принципи, действащи в природата и подход към земеделието, който взима предвид тези принципи, за да възобнови равновесието и оздравяването. По съвсем реален начин тя е продължаващият път на знанието, а не съчетание от методи и техники.

-Стопанството е „малък свят „от естествено свързани растения и животни, с площ около 2000 дка, сподели собственикът Мартин Ганев. По случайност интервюто ни с него за „Агровестник“ беше на 8-ми декември – денят, в който е създадена фермата преди 2009 г. – Историята й започва на една височина посред поляна в подножието на Странджа. Просто сложих една палатка и си спомням, че на студентския празник и на следващия ден задуха такъв южен вятър, че трябваше да се прибера. Интересното е, че и т.г. на тези дати отново имаше силен вятър.
Иначе как започна всичко – комасирах земи сред нищото, тъй като към тях нямаше никакъв интерес, защото наоколо преобладават гори и ливади, а почвите са бедни. Първоначално засяхме овощната градина и лозе, които поетапно разширяваме през годините. В момента черупковите са 800 дка, от които 150-200 дка орехи, а останалите са бадеми. Лозето е около 70 дка с основни сортове Совиньон блан, Каберне, Каберне франс.
Ферма „Поляна“ е осъществяване на моята вътрешна мечта да работя в хармония с природата. Основната ми философия е синтезирана в перефразата на Русо – не назад, а „Напред към природата!“. Тя е толкова съвършена, че ние трябва да партнираме с нея, а не да воюваме. Жалко е, само не само сме се отдалечили от нея, а сме я забравили. За съжаление и хора, които живеят на село постепенно са изгубили интуитивната връзка с нея. Цялото пространство на стопанството, отглежданите животни и растения, както и продуктите са сертифицирани биологично от „Космосерт“.
Мартин Ганев е със специалност „Външна търговия“ от Московския университет, бил е финансов директор на една от водещите индустриални компании в страната. Сега е собственик на предприятие за електрооборудване. През 2017 г. получава награда „Работодател на годината“, тъй като е създал около 400 работни места
В биоферма „Поляна“ всяко растение и животно имат своята роля, но особено важна е дейността на пчелите. Тук има 50 кошера, които не се подхранват с нищо, отглеждат се по прастара технология и дават малко, но уникален мед. Пчелата е едно от най-старите живи същества на планетата, които не бива да учим как да изпълнява мисията си.
Ферма „Поляна“ е истински „жив организъм“. Други важни участници в екосистемата са 300 овце, 80 крави и телета, 120 кози – все местни породи. Те живеят в хармония с билки , рози, стари сортове лимец и др. Прилагат се всички принципи на биодинамичното земеделие. Основният от тях е, че първо земята трябва да е здрава, за да храни растенията. Използва се компост, както и „хомеопатични препарати“ въз основа на билки. Компостът се пръска с извлеци от коприва, глухарче, бял равнец. Изборът им не е случаен – те изобилстват в околността и играят важна роля за равновесието. Копривата е всеизвестно, че повишава имунитета, и то не само на хората, но и на отглежданите култури.
Всичко отгледано в този „зелен остров“ се влага в производството на здравословни продукти. Тук се стремим да работим в хармония и сътрудничество с Природата и да покажем, че най-здравословните и вкусни храни се получават от грижовно и щадящо отношение към Земята. Отглеждаме нашите билки, зърна и ядки, събираме също диви билки и плодове в Странджа и Стара планина. НЕ ползваме химикали, синтетични торове, хербициди или пестициди като вредни за човека и Земята.
В „Поляна“ акцентираме на създаването на продукти „с ръце – от сърце“. В мини мандрата, която преработва 300 л собствено мляко дневно, е застъпен ръчният труд. Създадени са над 150 рецепти на натурални продукти. Сред тях има интересни артикули като биосирене и кашкавал, опушени с билки. При опушването се използва бял равнец, с който изобилстват околностите.
Предлагаме също биоорехи и бадеми, био чаеве е от всевъзможни билки – от салвия, розмарин, липов цвят, листа от роза. Шарената „кошница“ се разнообразява от биоспелта, лимец, черен емер и др., като идеята е от следващата година да предлагат и биобрашна. Приготвяме най-хубавия шипков мармалад в страната, по метода на нашите баби. Сред вкусотиите са био сладко от диви ягоди, от къпини, бели череши, от червени чушки, био желе от трънка и др. Клиентите могат да избират и от натурални сиропи от бъз, джанки, трънки, ягоди и какво ли още не.
Затова био продукцията на „Поляна“ намира добър прием в САЩ, Полша, Белгия, Германия, Австрия, Гърция и др. Контролът на суровините е изключително строг. За щастие стопанството е своеобразна изолирана територия, която няма как да бъде замърсена.
Поради развитието на производството, внесохме проект по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг“ за разширение на предприятието. За съжаление над 2 години чакаме отговор. Едно от основните предизвикателства пред биосектора, а и останалите агро направления е… лавино нарастващите бюрократични изисквания. Налага се да се създават и представят по институции потискащ обем документи. Освен това непрестанната промяна на правилата създава объркване…
В края на годината, равносметката на Мартин Ганев е, че въпреки трудната в климатично отношение година, въпреки пандемията био фермата остава остров на спокойствието. Оказа се, че когато работиш в хармония с природата, си устойчив и положителен, обобщава Мартин Ганев.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!