Биоферма „Софина“ предлага пълна „кошница“ с разнообразни продукти

* Семейство Стоян и Теодора Симеонови отглежда по биологичен начин зеленчуци, ядки и подправки в стопанството си в гр. Елин Пелин.

* „Държавата неглижира дребните фермери! – посочва един от проблемите в сектора Стоян.

Семейство Стоян и Теодора Симеонови стопанисват биоферма в Елин Пелин -пъстра и богата като кошница. В нея около 24 дка са орехите, които са само на 3 г., а 11 дка са лешниците. Близо 110 дка са зеленчуците, като част от производството е под полиетиленови тунели. Оранжериите са с площ около 1,5 дка. Портфолиото на стопанството включва над 60-70 различни култури.

Симеонови отглеждат всички традиционни зеленчуци – домати, пипер, марули, боб, патладжан, тиквички, царевица, картофи, моркови, червено цвекло и какво ли още не. Зеленчуците са разпределени на парцели – например зелето е 4 дка, бобът и картофите – по 12 дка. Подправките са истински „букет“ от растения, които имат както хранителни, така и лечебни свойства – джоджен, чубрица, маточина и т.н. В момента реализират повечето кореноплодни – пащърнак, репички, чесън, лук, но и салати, спанак, броколи…

– Фермата ни съществува повече от 15 години. С помощта на цялото семейство и хора от местната общност отглеждаме плодове, зеленчуци, птици, основно за домакинството. Имаме две прекрасни деца, на които осигуряваме чиста и здравословна храна. От началото на 2010 г започнахме разширяване на зеленчукопроизводството и вече можем да предложим чиста, органично отгледана, прясно набрана и вкусна българска храна. От 2011 г в отглеждането на зеленчуците прилагаме и методите на биодинамичното земеделие, което допринася за качествената, здрава и вкусна реколта – започна да разказва Стоян.

От 2013 г фермата ни има сертификат за биопроизводител. Семената, които ползваме са продукт на десетки години естествена селекция от натурални български сортове. В продължение на десетки години нашите родители всяка есен грижливо са събирали и съхранявали през зимата оригиналните семена и предавайки ги през поколенията днес ние имаме възможността всяка пролет отново и отново да засяваме оригиналните вкусни български сортове зеленчуци.

Прилагаме полско и оранжерийно производство, за да разделим риска. Поради това, че годината беше дъждовна, не успяхме да приберем нито един домат от полето. Насажденията потънаха в кал. До 20 юли в нашия район валя почти всеки ден, което изключително ни затрудни.

Винаги съм работил, без да се надявам на субсидии. През декември получихме средствата за стопанската… 2016/2017 г. и то не в пълен размер. Причината е в технически проблем. Бюрокрацията ми тежи. За да извадиш необходимите документи трябва да отделиш 4-5 дни. След това ти трябва още толкова време да отидеш в София и да стоиш пред вратите на компетентните институции. Част от администрирането в сферата на земеделието трябва да бъде облекчено. Ето например закупуваш парцел от 2 дка. Можеш да го присъединиш към стопанството, но след 3 години преход. Допустим си за подпомагане, но пък парите не ти се изплащат.

Биопроизводството е възможност за собствен бизнес за младите хора, особено от малките населени места, където няма поминък. По-добре е младежите да остават и да работят в България, вместо да ходят на бригади в чужбина, смята Симеонов. В сектора има много проблеми, но не искам да излъчвам негативизъм. Държавата продължава да неглижира дребните стопани. Това, което ми дава сили да работя толкова години са клиентите. Хората ценят органичната храна. Сред тях има болни, които са установили колко е важно да консумираш чисти продукти. Има майки, които захранват бебета. Така, че приемам работата си в биоферма „Софина“ с изключителна отговорност.

Изхранваме цели семейства. Приемаме заявки в нашия онлайн магазин. На клиентите в София лично разнасям поръчките, защото гарантирам за качеството на продукцията.

Когато решихме да се занимаваме със зеленчукопрозводство, трябваше да привлечем агроном, но се оказа много трудно. Всички ни обясняваха, че земеделие се прави с химия. Нашето разбиране обаче беше друго. Вече имаме опит и в биодинамичното земеделие. Нещо повече – стопанството ни е открито и искаме да покажем как работим, как се грижим за многобройните култури, обясни стопанинът.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!