БИТКИТЕ НА КМЕТА ПЕТЪР ПЕТРОВ, ЗА ДА ОСТАНЕ МАКАРИОПОЛСКО ЖИВО СЕЛО!

* Какво е село без училище и детска градина, без църква?!… Училището е десетокласно и е вече факт. Макариополчани си имат личен лекар, но проблемът с инфраструктурата остава…

Г-н Петър Петров е доайенът на кметовете в Търговищко, тъй като на тази позиция той вече е за 6-ти мандат. Срещаме се на чаша кафе и на раздумка в центъра на селото , а край нас преминават ту словоохотливи селяни, ту профучават трактори с ремаркета, ту някое куче се завърти, за да допълни картината на селския пейзаж… Вероятно, обедното време предполага обичайното селско спокойствие: навсякъде е тихо, тук-там проскърцват ролерите на двете внучки на кмета Ева и Преслава, които са дошли за лятната ваканция на село при баба и дядо. Започваме разговор с най-актуалния въпрос: ще има ли Макариополско обединено училище до 10-ти клас?
– То е вече факт, открито е – е отговорът на г-н Петров. – Това е нещо много важно за бъдещето на селото, като се има пред вид, че освен институциите, рамо на начинанието дават и двамата крупни бизнесмени: собственикът на фирма „Мебел стил – 2“, г-н Илко Илиев и агробизнесменът г-н Божидар Митов („Агроелит“), които много помагат на селото ни, а ние пък ще помогнем чрез създаване на млади кадри за техните фирми.
Не може да се отрече, че Макариополско помни и други, по-силни години, но мъчното време, в което сега всички живеем , както и диагнозата на общата ни болест – „безпаричието“, несъмнено налагат своя отпечатък и върху живота тук.
При нас няма безработица. Всеки, който е годен за работа, се е захванал с нещо. Работни са ни хората, в селото ни има 11 селскостопански производители. Повечето от тях, освен че арендуват стотици дка земя, имат и кравеферми. В селото има 4 кравеферми и 3 овцеферми, частни стопани с площи с трайни насаждения, изобщо, земята ни е плодородна, хората са предприемчиви и находчиви и с много труд отстояват поминъка си. На територията работят и такива структури като Фуражен завод, подразделение на изключително реномирания, добре познат с производството си на мебели завод „Мебел Стил -2, мандра „Хадат“ ООД. Всичко това създава работа за стопаните на Макариополско и за техните семейства и близки, задържа ги тук, при нас.
Положихме много усилия, то си беше голяма борба селото ни да има лекарска практика, а от около 15 г. при нас е назначен като личен лекар д-р Младен Райковски. В негово лице имаме голям професионалист, диагностик, който много помага на нашите хора.
Какво е село без училище и детска градина, без църква?!… Не винаги обаче можем да задържим децата, тъй като тръгнат ли да излизат родителите навън или в чужбина, те са след тях. 21 деца в училищна възраст отпаднаха последната година по тези причини. Засега училището ни наброява около стотина деца, в детската градина са около 40, но тук водят малчугани от Пресяк, Буйново, Буховци, Мировец…
Колкото до Социалния патронаж, при нас всекидневно се готви храна за около 80 души, включително и за жители от Буховци и Мировец. Да, църквата е в ремонт, който, надяваме се да приключи до октомври, за храмовия й празник „Св. Димитър Солунски“.
Проблемът с инфраструктурата, той е „бичът“ за селото. Много би могло да се желае в това отношение и със съдействието на Община Търговище, откъдето чувствително ни помагат и подкрепят, прави се всичко възможно за благото на нашето село.
Идеята, на която най-много държа, е в старата сладкарница /тя е собственост на РПК/ да изградим Пенсионерски клуб за нашите хора в третата възраст, които наброяват около 80 души. Колкото до младите, проектът ни е за облагородяване и възстановяване на парка в центъра на селото с беседка, баскетболно игрище и места за социални контакти и отдих на млади и стари. Надявам се, в близките месеци всичко това да се случи…
Деяна ВЪЛЧЕВА
На снимката: кметът Петър Петров с внучките Ева и Преслава

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!