Благите млечни продукти на ферма „Благовец“

*Десислава Върбанова приготвя киселото мляко, сиренето и кашкавала по традиционни рецепти в Монтанското село Благово. Тя заедно със съпруга си Славейко Славейков се грижат за 35 животни от породата Черношарено говедо и 3 бивола Българска мурра.

Неслучайно във ферма „Благовец“ от монтанското село Благово се създават вкусни продукти. Населеното място се намира в Западен Балкан в екологично чист регион от Натура 2000. И е само на 6 км от областния център. Другата тайна е, че за своята ферма се грижат с много любов стопаните- семейство Славейко Славейков и Десислава Върбанова. Те отглеждат 38 животни, от които 35 са Черношарено говедо и 3 са биволи от породата Българска мурра.

Десислава Върбанова по образование е ветеринарен техник, дипломирана в професионалното училище в Ловеч. Тя е щастлива, че може да работи по специалността си, защото много обича животните. Отраснала е с тях, тъй като нейната баба е отглеждала едър и дребен рогат добитък. Славейко Славейков е завършил механотехникума в Монтана, но споделя същите интереси като нея. Купили са част от стопанския двор в селото, като през 2010 г. успяват да изградят нова ферма буквално напразен терен. Оборудването им е немско и е осигурено със съдействието на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, по проекта „За Балкана и хората“. Така се сдобиват с пастьоризатори и други необходими съоръжения за мандрата.

-Фермата ни е модерна, с централен млекопровод, доилни инсталации и цялото необходимо оборудване – посочи Десислава.- През този сезон доим около 200 литра мляко, което е с изключително добри показатели. Например биволското е с 8%масленост и го заквасвам за получаване на кисело мляко по традиционен начин,както ме е учила баба. След пастьоризацията го охлаждам, като проверявам температуратавърху кожата си. Оставям го в буркани,където престоява 8-10 часа. Кравето киселомляко приготвям по-бързо, тъй като си“почива“ по-кратко време – 2,5-3 часа…

Невероятният вкус на млечните продукти на ферма „Благовец“ се дължи и на факта, че животните пасат на ливадите в екологично чист район. Семейството иска да закупи електропастир, така че стадото да пашува спокойно, без човешка намеса. В момента имат трима работника, като един от тях е пастир. Младата дама признава, че най-големият им проблем е свързан с работната ръка – трудно намират читави помощници.

Десислава Върбанова се занимава и с реализацията на млечните продукти. Предлага ги в квартални магазинчета в Монтанско, но основната част от продукцията продават на фермерски пазари в София. Имат хладилен пикап и всяка сряда пътуват до площада пред Министерството на земеделието в столицата. Често посещават и събори в различни части на страната.

Стопанката признава, че дните й минават бързо, в много ангажименти и усилен труд. А истинско удовлетворение изпитва, когато клиентите харесват продуктите им, в които влагат много любов.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!