БЛИЗО 500 СТОПАНИ СЕ ДОВЕРИХА НА „НАТУРЕЛА ХЕРБ“ ПРИ ЗАЛАГАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЕТЕРИЧНО-МАСЛЕНИ КУЛТУРИ

* Повече от 3500 са насажденията от маточина, лавандула, градински чай, бял равнец, безсмъртните и др. в страната, с разсад, произведен по най-добрите технологии от екипа на г-н Петър Христов.

* Аз съм оптимист, че страната ни ще стане производител № 1 в света на етерично-маслени и лекарствени култури, важното е да работим качествено – убеден е собственикът на „Натурела Херб“.

Повече от три години г-н Петър Христов от Варна се специализира в производството на разсад от етерично-маслени култури. Ежегодно заявява участия в земеделските изложения, организирани от „Добрички панаир“. На тазгодишното юбилейно издание, провело се само преди броени дни, щандът на младия бизнесмен се отличаваше отдалече и стотици посетители потърсиха неговия съвет и опит в направлението добив на етерични масла. Ето какво сподели той и за читателите на „Агровестник“:

– Ежегодно реинвестираме и подобряваме добрите практики при отглеждане на разсадите и се стремим да достигнем високо световно ниво. В момента изграждаме оранжерия, която е най-модерната за производството на разсади и ще бъде готова след десетина дни. Тя е голяма, френско производство и с нея покритите площи заемат 18-20 декара, а размерите на разсадника, разположен в село Тригорци, община Балчик, с откритите полета е 60 дка. Необходими са ми и открити площи, тъй като е важно технологията да се изведе по правилата.

Предвиждам изграждането и на най-голямата камера за разсад на Балканския полуостров. Плановете ми са до пролетта тя да бъде готова, така качеството на разсадите ще се подобри съществено. Температурният, светлинният режим и влажността ще бъдат изцяло контролирани.

Искам да отбележа, че разширих асортимента, освен маточина отглеждам и лавандула, бял равнец, безсмъртниче, градински и мурсалски чай и др. растения по заявка на клиента. Моите клиенти държат рекордни добиви масло от маточина на декар. Това го констатираха и чужди експерти, които неотдавна посетиха фермерството ми. Три са основните предпоставки за добра реколта – първата е сортът (33%), на второ място е разсадопосадъчният материал (да е автентичен, здрав, закален) и не на последно по значение място е отглеждането на растенията. Говорим за доставянето на микроелементи, полизахариди, фулво- и аминокиселини, ауксини, цитокинини, фитохормони, хуминови киселини и пр., в различните стадии от развитието на растенията.

ОТ ДВА ОТКОСА ГОДИШНО ДОБИВАМЕ СРЕДЕН ДОБИВ МАСЛО ОТ МАТОЧИНА ПО 1 400 ГР ОТ ДЕКАР. Разбира се има и рекорди (1 900 г, близо 2 килограма от декар), този стопанин, който е спазил технологията, той винаги има по-високи резултати. Маточината беше първата култура, която започнах да предлагам и за кратко усвоихме всички тънкости при отглеждането й.

При белия равнец сортът е Проа, френска селекция, но го предлагат и немски фирми. Интерес предизвиква лавандулата, сортът ми е френски и е с показатели, които като добив от декар са незначително по-ниски от нашия Севтополис, но за сметка на това качеството е по-високо.

Мурсалският чай не е маслодайна култура, но в момента правя опити все пак какво количество масло и с какво качество може да се добие. След няколко месеца ще бъда наясно по въпроса, а целта ми е тази билка да се отглежда и за масло. Рискувах, добих масло и съм го предоставил на акредитирана институция в чужбина за анализи. Аз лично отглеждам успешно култивиран мурсалски чай на 100-110 м надморска височина.

Напоследък у нас се наложи едно сравнително ново растение – безсмъртничето или известният жълт смил.

За колко време се възвръща инвестицията при създаването на трайно насаждение от етерично маслени култури? – в този ред на мисли питаме нашия събеседник.

– Зависи от културата, при белия равнец при добра практика цената на маслото е 900 евро за килограм, и до литър от декар може да се добие. Това означава, че още през първата година вложенията се възвръщат. При безсмъртничето нещата се развиват в правилната насока. Градинският чай имаше добри перспективи, но в момента пазар за Салвия скларея няма. Може би ще се появи интерес за в бъдеще.

Маточината е печеливша култура, тези стопани, които я засадиха тази пролет добиват от първия откос по 600-700 г масло от декар и получиха близо 2 500 лв. При всички случаи са на печалба, след приспадане на разходите. Вторият сезон ще бъде по-добър, няма да се правят вложения за разсад, за засаждане и обработка на площите, ръчният труд се редуцира. При тази култура говорим за едни добри добиви.

Съветвам стопаните да направят добрия избор както на сорта, така и на точната технология. Ние я предоставяме безплатно, по всяко време съм в готовност да консултирам моите партньори. Вече имам клиенти от 3-4 години, с тях поддържаме постоянни контакти. Аз съм отворен към всички, закупили от мен разсади.

За този период какви площи с ваш разсад са засадени в страната – питаме г-н Христов.

– Над 3500 дка в различни региони на страната, клиентите ми са много (около 400-500 фермера). Като специалист държа да посоча, че у нас съществуват невероятни възможности за отглеждане на етерично-маслените и лекарствени култури, засега нишата е заета на около 30%. Страната ни има природните дадености, всеки стопанин с по-ограничени площи може да ги заеме с желаната етерично-маслена култура. Ние ще се налагаме на световния пазар като висок и качествен производител. Маслата се влагат все повече в допълнителни производства и продукти, така че потреблението се увеличава, търсенето – също.

Аз съм оптимист, че ще станем производител №1 в света, важното е да работим качествено. Пазари има, но трябва да ги откриваме. Аз мога да бъда в услуга на всеки мой клиент, в преговори съм с големи консуматори на етерични масла и ще финализираме договорите.

Идния месец започвам изграждането и на дестилерия, тя ще бъде в близост до моите полета в Шуменско. Ще имам възможността и да върша услуга при изваряването на суровината. Приемам заявки за производството на разсад за сезон „Пролет 2018 г“, клиентите ще го получат много добре развит (както кореновата система, така и надземната част) закален и чист от патогени.

За повече информация и заявки позвънете на г-н Петър Христов на тел. 0878 747 188 и посетете www.naturelaherb.bg

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!