БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА ПРИ БАН – „ЖИВ МУЗЕЙ“, КОЙТО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОСЕТИТЕ!

* Днес колекциите наброяват около 4000-4500 вида висши растения, което е над 1% от разнообразието им в света. Сред най-интересните от тях са известната кактусова смокиня, която често ни предлагат тропическите страни.

* Отглеждат се и редки растения с единични екземпляри в цял свят като кубинската сагова палма. Тя е с интересна история – подарена е от Фидел Кастро на Тодор Живков.

Г-жа Диана Венкова, биолог-ботаник в Ботаническата градина, с удоволствие ни разходи из оранжериите и разказа за различните видове:

– Ботаническата градина при БАН наследява Царската ботаническа градина, която е основана през 1882 г. и е била известна с богатите си колекции от скални и алпийски видове. Навремето старата оранжерия се е намирала в центъра на София, в Борисовата градина. Но през периода 1960-1968 г., във връзка със строителството на паметника на Съветската армия, спешно е преместена на сегашното си място в подножието на Витоша, уж временно. Но остава трайно като вече се вижда, че има нужда и от основен ремонт. Ботаническата градина е включена в рамките на БАН през 1947 г. отначало като част от Института по ботаника, а след това и като самостоятелно подразделение. Общата й площ (вътрешна и външна) е 309 дка. А само оранжериите са разположени на декар и половина.

Ботаническата градина обменя семена, растения и информация с повече от 400 ботанически градини, секции по ботаника и опитни станции от 65 страни в цял свят.

Колекциите днес наброяват около 4000-4500 вида висши растения, което е над 1% от разнообразието им в света. А тези от тропически и субтропически растения са най-богати на Балканския полуостров. Представени са над 3000 вида и сорта от 160 семейства. Най-многобройна е групата на сукулентните растения (Кактуси, Дебелецови, Аизоови (живи камъчета), Млечкови и др.), които представят едни от най-интересните приспособления за преживяване на неблагоприятни условия при растенията.

Орхидеите са второто по големина семейство в градината – 250 вида и подвида. Когато цъфтят, те поразяват с разнообразие от форми, багри и благоухания. По представеност следват колекциите от Змиярникови, Бромелиеви, Бегонии, Папрати и други видове. В оранжериите се отглеждат и могат да бъдат видяни още познати и непознати, хранителни, лекарствени и ароматни тропически растения.

Дендрологичните колекции и експозиции наброяват над 1200 дървета и храсти от над 40 семейства и са най-богати в България. Голяма част от тях се отглеждат в разсадници и маточници. За много видове това е първата оценка на приспособяването им към нашите климатични условия.

В експозиционен комплекс Азия се отглеждат 450 вида дървета и храсти от Япония, Китай, Сибир и Далечния Изток, сред които интерес представляват хималайските кедри, метасеквоята, гинкото, хартиеното дърво, еукомията. Значително е богатството на родовете Ябълка, Бреза, Кисел трън. Отлично се развива ракитника (облепиха) – растение с ценни хранителни и медицински качества.

Богата е и колекцията от иглолистни растения – тя включва над 140 таксона от 15 рода от 4 семейства. Значително е разнообразието на декоративни форми от родовете туя, хвойна (смрика), лъжекипарис.

Началото на колекцията от рози пък е поставено през 1992 г. През годините се обогатява и днес включва 150 сорта българска и чуждестранна селекция. Една трета от тях са от групата на Чайнохибридните рози. Следва групата Флорибунда (Изобилноцъфтящи). Представени са и останалите основни групи – Храстовидни, Катерливи, Патио и др. Българските сортове „Гита“, „Теодора“ и „Искра“ заемат достойно място в колекцията.

Колекция Цветя – При последователните местения на Ботаническата градина някогашните богати колекции са унищожени напълно. От 1997 г. е възобновена дейността по тази група и са събрани над 200 образци, сред които някои лекарствени и редки растения.

Притежаваме и редки растения с единични екземпляри в цял свят като Кубинската сагова палма. Тя е с интересна история -подарена е от Фидел Кастро на Тодор Живков. Малки растения са ни подарени от небезизвестния артист Кофе Бобоне. Той ни донесе семена на какао – още не е завързало, само цъфти. Но все пак оранжерийното отглеждане е по-трудно.

Интересна група са насекомоядните растения, за децата са особено атрактивни. Пазим ананаси още от царската ботаническа градина, които цъфтят, но рядко плодоносят. В домашни условия също може да се отглеждат. Намират се плодове от банани, от ядлива монстера. Над 100-годишни цикаси пък са едни от най-старите растения тук.

Поддържаме оранжерия и за размножаване. Предлагаме растения за продан почти от всички видове.

Ботаническата градина е преди всичко колекция, т.нар. „жив музей“. В оранжериите работят 12 човека, а целият ни персонал наброява близо 40.

Градината е отворена за посетители целогодишно (включително и в събота), както и когато сме организирали изложби на определени групи растения.

* * *

Ботаническата градина се намира в София, Околовръстно шосе №22. С автобус 111 посока Люлин-Младост се слиза на спирка Ботаническа градина.

Пламена ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 23-24)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!