„БУЛДИРЕКТ“ ЕООД С ИДЕЯ ДА ВЪЗРОДИ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВОТО В ПАВЛИКЕНСКО!

*това е основната цел на собственика на предприятието за производство, преработка и складиране на плодове и зеленчуци, г-н Иван Иванов. Инвестицията е осъществена с финансиране по подмярка 4.2. от ПРСР.

*Работим на 99% с български плодове и зеленчуци! През идния сезон очакваме увеличаване на производството с над 3 пъти – заявява управителят г-н Димитър Димитров.

През изминалата седмица Министерство на земеделието, храните и горите организира обучение за журналисти във връзка с напредъка по Програма за развитие на селските райони и предстоящите за откриване мерки. В първия ден от пътуването бе предвидено посещение на предприятие-бенефициент, което успешно развива дейност на територията на гр. Павликени.

„БУЛДИРЕКТ“ЕООД е дружество за производство,преработка, дълбоко замразяване и складиране на органични и конвенционални пресни плодове и зеленчуци. Работи изцяло с българска продукция, затова и в момента е празно, новият сезон започва следващия месец. Повече за началото,одобрението на проекта и развитието на предприятието ни разказаха г-н Иван Иванов, собственик, и г-н Димитър Димитров,управител, които ни посрещнаха в модерно обзаведената зала за срещи:

Г-н Иван Иванов, собственик на „Булдирект“ ЕООД:

– Предполагам за вас е интересно как се случи всичко, какъв беше процесът докато стигнем до работещото вече предприятие. През 2013 г. със собствени средства закупих този имот – запустял, изоставен, бившето „Родопа“ – Павликени. Така бавно-бавно, 2-3 години правихме ремонти. Общо-взето се бях насочил към преработвателно предприятие за плодове и зеленчуци, исках да е нещо свързано с храната, да е за широкия потребител. Затова започнах да събирам специалисти, с които да реализираме този проект.

Имам две други фирми – за оборудване на ведомствени търговски бензиностанции и транспортна фирма. Покрай тях контактувам с много земеделски производители, от цялата страна и макар че някои от тях ме разубеждаваха, аз реших да инвестирам в това предприятие. Успях да привлека в екипа си Димитър Димитров – управителят тук, който има над 10-годишен опит в преработката на плодове и зеленчуци и участва в моя проект от самото му начало.

Проектирането не се случи толкова бързо, колкото ни се искаше, имахме известни спънки. Срещнахме трудности. Самото предприятие е голяма инвестиция, и оборудването, и машините са доста скъпи. Затова се насочих към варианта европейско финансиране – подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. По щастливо стечение на обстоятелствата моментът беше подходящ, отвориха прием точно, когато бяхме готови с проекта на предприятието.

Така от 16 май 2018 г. в Павликени заработи ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ПРЕРАБОТКА, КОНСЕРВИРАНЕ, ЗАМРАЗЯВАНЕ И СКЛАДИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. Цялата инвестиция е на обща стойност 4 800 000 лева, като безвъзмездната финансова помощ е 2 400 000 лв. Общата застроената площ е над 3000 кв. м на терен от над 13 000 кв. м. Предприятието отговаря на всички европейски норми и стандарти, внедрихме система за управление на безопасността на храните, сертифицирана съгласно изискванията на ISO.

Основните продукти, които преработваме са дълбоко замразени ягоди, малини, вишни, череши, сини сливи, кайсии, трънки, шипка, червена капия, патладжан, тиквички и други. Крайният продукт е суровина за друго производство, насочена към европейския пазар в кашони по 10 кг, различни разфасовки. Продаваме основно в Западна Европа – Англия, Германия, Франция и то на големи дистрибуторски фирми. Единствено печеният белен замразен пипер се продава в България, на 100%. Просто на запад не е познат… От нас го купуват дистрибутори, които го реализират по ресторанти, хотели и т.н. Става и за лютеници, и за пълнени чушки, за чушка-бюрек…

Как ги преработваме? Вишните, например, първо се измиват, след това минават през специални костиловадачни машини, ръчно се прави инспекция, най-накрая влизат в шокова камера, където се замразяват. След това се пакетират.

Разполагаме със складова база за съхранение, 8-минусови хладилни камери, които са с обща кубатура 2800 кубика, което никак не е малко. Стараем се обаче да продадем продукцията веднага след пакетиране.

Капацитетът на производство като суровина е между 800 и 1000 тона годишно.

Що се отнася до намирането на суровините – в района няма такива производители, няма и друго подобно предприятие. Мога да препоръчам на стопаните да се преориентират към зеленчукопроизводството, защото при нас ще имат осигурен пазар! Идеята за тази ми инвестиция беше и малко да пораздвижим този край, защото все още има хора, които искат да работят на полето.

Като цяло е доста трудно да стигнем до крайния клиент, винаги има посредници по веригата. А е необходимо и да се изгради доверие между производителите, посредниците, преработвателите… Въпреки това 99% ОТ ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ, С КОИТО РАБОТИМ СА БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО!

Съвсем скоро получихме сертификат, така че от новия сезон, който започва през май ще преработваме и БИОПРОДУКТИ на български производители. Впечатлението ми е, че има предпочитание към тези стоки, но си мисля, че все още у нас няма достатъчно такива фермери.

За да работи предприятието са ни необходими между 40 и 50 човека, дори 60 през идния сезон. Нямаме проблем с работната ръка.

Според мен зеленчукопроизводството и овощарството в България имат бъдеще! – добави в заключение г-н Иванов.

* * *

Управителят г-н Димитров разведе групата журналисти в производствените зали и обясни:

– Цялото оборудване на предприятието е българско. Най-напред влизаме в залата за първична преработка на плодове и зеленчуци: измиване, инспекция, сортиране, калибриране. Тук, на кантара, приемаме суровината. След това я поставяме в двете камери за съхранение от 0 до 3 градуса. След като се е охладила достатъчно, започваме преработката.

На час обработваме около 1000 кг суровина, разполагаме със собствен вътрешно-фирмен амбалаж. Всеки един килограм суровина се доставя с наш амбалаж с оглед на качеството. Нямаме поръчка, която да не можем да изпълним, всичко сме свършили до килограм! Нямаме и непродадена стока!

За идния сезон очакваме УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО ОТ ПОНЕ 3 ПЪТИ! Суровината с производителите е договорена, както и продажбата на готовия продукт.

Пламена ПЕТКОВА

На снимката: Г-н Иван Иванов (вляво) и г-н Димитър Димитров запознават журналистите с възможностите на преработвателното предприятие.

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!