БЪДЕТЕ УПОРИТИ И НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!

*За това апелира инж. Валентина Зочинова, собственик на бутикова биоферма за производство на гъби Шийтаке и Кладница. Стопанството е разположено в полупланински район в община Берковица.

Инж. Валентина Зочинова е сред малцината ентусиасти в страната, които са създали ферма за производство на екзотичните гъби Шийтаке и Кладница. Стопанството се намира на територията на община Берковица и притежава сертификат за биологично производство. Мястото е избрано заради чистия и прохладен въздух на Берковска планина. По образование инж. Зочинова е мехатронен инженер и еколог. Отначало отглеждането на този вид гъби е хоби, което постепенно се превръща в бутиков бизнес, в който участват членовете на семейството. Водещ мотив е решаването на здравословни проблеми на съпруга й, а също и с мисълта да се помогне и на други хора. Гъбите Шийтаке, които са с азиатски произход, имат изключително полезни свойства. Доказано е, че те са богати на витамини и минерали, притежават мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противотуморни свойства.
Шийтаке е най-култивираната гъба в света. Освен за лечебни цели, тя се използва много в кулинарията. В източната кухня съществуват много рецепти за супи, сосове, подправки и напитки от Шийтаке. В Япония от тези гъби правят кисело мляко, богато на калий, в европейските ресторанти Шийтаке е незаменим продукт, благодарение на карамеления им аромат и универсалност на прилагане. Шийтаке съдържат голямо количество цинк, фосфор, калий, желязо, мед, калций, полизахариди (сложни въглехидрати), аминокиселини и витамини A, C, B1, B2, особено витамин D. Ястия с Шийтаке е препоръчително да се включат в менюто на вегетарианците, на които не им достигат витамин D и протеини. Енергийната стойност на Шийтаке е 175-337 ккал. Освен това в Китай тези гъби ги смятат за силен афродизиак.
Биофермата на инж. Валентина Зочинова стартира дейност преди 5 години, а няколко години преди това дамата изучава тънкостите по отглеждането на гъбите Шийтаке и Кладница – върху дървени трупи на открито, по традиционна японска технология. Целта е максимално да им се осигурят необходимите естествени условия за растежа и развитието, които по принцип получават в природата. Гъбите могат да се развиват и при изкуствено създадени условия на закрито, но има разлика в качеството. След експерименти дамата е установила, че само отглежданите в естествена среда гъби Шийтаке разгръщат потенциала на вкусовите си качества и имат по-плътна консистенция. При прилаганата технология плододаването е два пъти в годината – рано напролет и в късна есен, когато са влажните сезони.
За производството е важно да се отбележи, че не се използват никакви химикали за наторяване. Не са необходими и препарати за растителна защита, тъй като мицелът сам отстранява конкурентните видове. В резултат на всичко това, се получава един органичен и здравословен продукт, с отлични вкусови качества. Готовите гъби се продават основно на фермерски пазари, чрез онлайн-магазин, също и в гурме ресторанти. Гъбите се предлагат както в прясно, така и в изсушено състояние.
Сравнявайки Шийтаке и Кладница, г-жа Зочинова е на мнение, че първата е по-интересна гъба, с която не само експериментират непрекъснато, но и се стремят да усъвършенстват процеса на производство – да не е толкова трудоемък и енергоемък. Още повече, тъй като производството е био, се стремят да запазват ресурсите по-дълго време. Черпят и добри практики от техни чуждестранни колеги.

-Опитахме да кандидатстваме по мярката „Млад фермер“, където бе заложено отглеждането на Шийтаке. Отговаряхме на всички критерии, но заради допълнителни условия като доказване на доход 3 години назад, който към онзи момент нямахме, не успяхме да станем част от програмата – обясни инж. Зочинова. – По принцип първоначалната инвестиция не е малка, още повече, че от старта на производството, до първата беритба на гъбите периодът е между 12 и 18 месеца, а тогава има само разходи и никакви приходи. Моят апел към тези, които тепърва ще стартират такъв бизнес е: „Бъдете упорити и не се отказвайте, въпреки че има трудности и проблеми“!
Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – Валентина Зочинова с неин колега на фермерски пазар.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!