Бъдещето при отглеждането на билки е в биологичното производство

* Категоричен е Валери Янков от с. Орлова могила, който пет години отглежда мурсалски чай и салвия. Природата ни е дала ценни растения, трябва да се научим да ги пазим и извличаме най-необходимото от тях, смята стопанинът.

* Уважението към традициите и почитането на християнските ценности са важна част от битието на семейство Янкови.

Всяко хубаво нещо започва малко на шега. Когато семейството на Валери Янков се захваща с изграждането на фотоволтаичен парк в добруджанското село Орлова могила, се прокрадва идеята да оползотворят пространството между панелите. Изискването е да няма поливане, третиране с пестициди и необходимост от големи селскостопански машини. Така върху площ от близо 60 декара през 2012 г. се засаждат стръковете мурсалски чай и салвия. Днес билките са голямата страст на семейството. Гордеят се, че в най-скоро време ще станат биопроизводители и ще имат доказателство, че продукцията им е чиста, здравословна и отгледана съгласно екологичните изисквания.

Отново се срещаме в село Орлова могила, където още с пристигането сме посрещнати от кристален въздух и невероятна тишина. На фона на синьото небе и облачетата се вижда куполът на храм „Свети Димитър“, който е другият повод за удовлетворение на Валери Янков. Разговаряме с производителя за билките, пазарите, природата и християнските традиции:

– Изминаха три години и дойде моментът след няколко месеца да получим сертификат за биопроизводство. Издържали сме периода, вече е доказано в лаборатория, че отговаряме на изискванията и всички показатели са ни перфектни. Установихме, че билките, които отглеждаме – мурсалски чай (sideritis scardica) и салвия (salvia officinalis), се развиват много добре в Добруджа. Всяка година увеличаваме по малко площите. Естествено, има растения, които загиват, ние ги подновяваме. Посевите не се третират с пестициди, дори не ги поливаме, нямаме никаква интервенция. Само ги окопаваме ръчно и поддържаме. Всичко се бере на ръка, суши се на сушилня със слънчева енергия, патентована от нас. Цехът ни е сертифициран и редовно проверяван от БАБХ. Последният одит мина наскоро и можем да се похвалим, че нямаме забележки. Изсушените растения изглеждат много добре, запазили са зеления си цвят, не са кафяви и увехнали. В нашата сушилня те съхраняват огромна част от полезните си качества. Така измина 3-годишният преходен период. През май 2018 г. вече ще бъдем със сертификат за биопроизводство. Това е бъдещето! Това ще ни помогне още повече за външните пазари.

Що се отнася до реализацията – правим малко износ за Германия, Великобритания, в Сърбия изнесохме сериозно количество, преговаряме със Словения. У нас сме познати с билката sideritis scardica по фермерските пазари в Добрич, Варна, Бургас. От салвията направихме флорална вода и масло от нея. Това вече са козметични продукти и все още работим по документацията им, за да направим по-сериозно производство и да ги предлагаме. Но ние сами сме си опитни „зайчета“ и си ползваме ежедневно продуктите. Тази флорална вода от салвия действа невероятно на кожата както за лечение при проблеми или изгаряния например, така и за поддържане на тонуса. За домашна употреба си правим и различни тинктури, тъй като при тях извличаме и мастните вещества.

Имаме годишно около 1 милион 500 хиляди стръка от общо 15 000 корена. Това са близо 400 кашона. От 1 корен режем от 80 до 100 стръка. Целите стръкове се опаковат и така се предлагат. Ако трябва да обобщя, половината от произведените билки се реализират в чужбина, а останалата половина – тук.

Проблемът за износа е, че няма обем. Той трябва да се създаде от няколко производители, тъй като това е продукт с трудоемко производство. Точно затова гърците ни изпревариха и патентоваха мурсалския чай като гръцки. Нашите борби как да се нарича – триградски, мурсалски, пирински и т.н., доведоха до разединение. Ако трябва да изнесем един контейнер от билката, за него са необходими големи количества, които не са по силите на един производител. Организация на много фермери обаче все още остава химера, по простата причина, че всеки обяснява как неговият чай е най-добрият.

Всеки, който е опитал мурсалския ни чай от Орлова могила, се връща отново при нас. Имаме вече приятели, които си купуват с кашони за лична употреба. Съветвам всички, които ползват лекарства, да опитат първо с чай. Билките не действат веднага, изискват продължителен период на употреба, за да се натрупат полезните вещества. С чая си набавяме 22 микроелемента, които са жизнено важни и лесно се усвояват. Кръвоносните съдове се прочистват, храносмилателната система, токсините се изхвърлят, изобщо ако трябва да обобщя, природата се е погрижила да ни даде нужните лекарства под формата на билки. Два пакета чай на обща стойност 5 лева са месечната доза „здраве“!

Сертификатът за биологично производство включва и 600 корена лозе в нашите насаждения. В него сме заложили сортовете каберне фран и мускат. Няма високи добиви, тъй като не е третирано, но за сметка на това виното е невероятно, гъсто, ароматно и най-важното – лечебно! Шегуваме се, че го даваме само по лекарско предписание!

* * *

Палим свещ пред единствената в България икона с изображенията на Свети Димитър и Свети Георги в параклиса, разположен на видно място в двора на стопанството. Когато се захваща с бизнес и започва да отглежда билки, Валери Янков се зарича да построи храм и той да носи името на Свети Димитър. Според легендите светецът е оставил „благините“ на богатството и е защитавал ценностите на християнството. Семейството се радва на новата икона, която е изложена за поклонение и може да се види от всички жители на село Орлова могила.

– Това е единствената по рода си икона в България. Видяхме я в Гърция в храма на Свети Димитър Солунски. После разбрахме, че има още една в Зографския манастир на Атон. Бог благослови нашите желания и след като я поръчахме, иконата с изображението на Свети Георги и Свети Димитър вече е в нашия храм.

Броени дни преди Димитровден тази година митрополит Йоан осветява иконата на светиите и тя вече е в храма. Според народните вярвания Свети Димитър и Свети Георги са двама братя – близнаци, воини, между които е разделена годината и които са закрилници на земеделските стопани.

Ела СТОЯНОВА

На снимката: Мони и Валери Янкови пред иконата с изображението на Свети Георги и Свети Димитър

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!