България може да бъде „Зелената градина на Европа“, а биоземеделието – нейното бъдеще

*вярва г-н Цветан Цеков, собственик на „Яблена Натура“. Той стопанисва елитна градина с ябълки и круши в полите на Стара планина, която е „висш пилотаж“ в овощарството.

За Цветан Цеков – собственик на „Яблена Натура“, биоземеделието е дума с много значения и дълбок смисъл. „Това е начин на мислене и живот, философия, превъплатени в реален бизнес. То е визия за бъдещето. Но бъдещето на цялото земеделие, което трябва да осъзнаят всички земеделски производители. Реалната перспектива е осигуряване на чиста и здравословна храна за хората. Произведената по конвенционален начин дава дълготрайни отражения не само на съвременните консуматори, а и на поколенията!“ – смята бизнесменът-пионер в биопроизводството у нас.
Цветан е завършил през 1991 г. Аграрния университет в Пловдив, специалност „Полевъдство“. През 2002-2004 г. решава да се захване с биологично овощарство. Избира неслучайно трайните насаждения, тъй като през този период след реституцията, изчезването на ТКЗС-тата, а в последствие – и с фалирането на кооперациите, много насаждения са унищожени или изоставени. От производител на плодове страната ни е превърната във вносител. Това са мотивите му да изкупува земи в с. Радотина, Ботевградско, което се намира в чист район, в полите на Стара планина.
Стопанството му се намира на 700 м.н.в., заобиколено от девствени върхове, пропити с аромата на горски цветя и билки, напоявани от планински ручеи. Районът наистина е екологично чист район, а бизнесменът приема предизвикателствата и предимствата на планинския климат. Създава елитна овощна градина от 600 дка ябълки и 150 дка круши.

-Разполагаме със сортове ябълки като Джонаголд, Айдаред, Ред Чиф, Златна превъзходна, Грени Смит, Ентърпрайз, Пинова, Муцу. От крушите: Вилямова масловка, Гьотова масловка, Пакъмс Триумф, Санта Мария, Доктор Жул Гюйо, Попска круша. Спазваме всички изисквания за добри растителнозащитни практики, съобразяваме се с всички изисквания за опазване на околната среда. Целта ни е да създаваме и отглеждаме най-добрите ябълки и круши, като от самото начало работим само в бионаправление – разказва Цветан Цеков. – Нашите плодове са закалени от планинския въздух и температурните инверсии, които създават уникалните им органолептични качества – невероятен аромат и вкус.
През годините се справихме с различни трудности и грешки. Факт е, че в климатичните явления има цикличност, като трудно може да се оспори глобалното затопляне през последните 10-15 години. А и в района на стопанството градушките са сериозен проблем. Затова проучихме добрите практики в международен мащаб и посетихме водещи ферми в Италия. Специалисти от Страната на Ботуша ни помогнаха в изграждането на пилотно съоръжение срещу градушки и неблагоприятни климатични явления. Използвахме иновативна технология.
Благодарение на съчетанието на световния опит с нашия създадохме стройна система от агромероприятия, с които постигаме не само перфектно здравословно състояние на насажденията, а и перфектен външен вид на биоплодовете.
Идеалният търговски вид е върхов стремеж на всеки производител, особено в това направление. Достигнахме с годините невероятни характеристики на продукцията и това е „висшият пилотаж“ в овощарството. Тайната е комплексът от мероприятия да се извърши не само по най-правилния начин, а и в точното време.
Използваме феромони от Япония, които се прилагат за дезориентиране на вредителите. Приложението на масла от Индия също стопира нападенията им, като ги дезориентира. В резултат на дългогодишни експерименти сме създали собствени препарати от разрешени субстанции, които са ефективни срещу болести и включват сяра, вар и мед.
Вярвам, че с уникалните природни дадености на България можем да сме „зелената градина“ на Европа. Затова и бионаправлението е бъдещето на земеделието не само у нас. А като прибавим, че честността, коректността и трудолюбието са постаментът на „Яблена Натура“, знаем, че сме поели по правилния път! – обобщи в края на разговора ни Цветан Цеков.
Лилия ЛОЗАНОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!