Българи печелят 20 000 долара в световен конкурс на Кока-Кола за естествен заместител на захарта

* Радостина Циркова и Янислав Илиев са сред шестте победители в надпреварата „Сладко предизвикателство“. Проектът на двамата братовчеди разказва вдъхновяваща история за малко познатия, но богат на естествена сладост рожков

Радостина Циркова и Янислав Илиев са българите, които спечелиха световния конкурс на Кока-Кола „Сладко предизвикателство“. Надпреварата стартира през август м.г. като предизвика хора от цял свят да разкажат писмено и с видеа любими и изпитани методи за естествено подслаждане на храни и напитки в своите култури, общности или семейства. Целта на конкурса е да разшири търсенето на иновативни идеи за натурални подсладители като част от стратегията на компанията да предлага все повече напитки с намалено или никакво съдържание на захар.

Проектът, с който Радостина и Янислав спечелиха $ 20 хиляди от Кока-Кола, разказва вдъхновяваща история за малко познатия, но богат на естествена сладост рожков. Те са братовчеди и имат много общи спомени. Оказва се, че една от техните забавни семейни истории е свързана с това интересно растение. За първи път двамата откриват сладкия вкус на рожков на остров Кипър, където гостуват на свои роднини. Братовчедите правят мащабно проучване за сладкото растение, в което наблягат на автентични разкази от Кипър, доказани исторически факти и различните му приложения. След това Янислав създава чудесно видео, в което има и рецепта за приготвяне на курабийки, а Радостина влага сърце и душа в историята, която изпращат за конкурса. И печелят в надпревара с 1309 души в 124 отбора от цял свят. При това те са най-млади сред победителите, останалите от които са от Австралия, Англия, Мексико, Индонезия и Боливия.

Освен към обикновените хора, компанията Кака-Кола отправи „Сладко предизвикателство“ и към изследователите и учените да открият естествено, сигурно, нискокалорично или без калории съединение, което създава вкусово усещане за захар, когато се използва в напитки и храни. Победителите в научната част ще бъдат обявени по-късно тази година, а наградният фонд за тях е в размер на 1 000 000 щ. д.

Проектът „Сладко предизвикателство“ се управлява от екипа за придобиване на външни технологии /ЕТА/ на компанията Кока-Кола, който проучва и инвестира в новосъздадени съставки, опаковъчни материали, технологии за производство на напитки и други иновации.

Кои са победителите от България?

От първо лице: Радостина Циркова:

– От Хасково съм, на 26 години. Бакалавър съм по международни отношения от СУ „Свети Климент Охридски“. Съвсем отскоро съм и магистър по Европейски въпроси от най-стария университет в Европа – Алма Матер в Болоня, Италия. Говоря английски и италиански. Понастоящем съм базирана в отдела по търговски маркетинг на голяма международна компания в София.

Баща ми е актьор, а майка ми певица, но макар да притежавам някои таланти в сферата на изкуството, не вървя по техния път. Двете ми големи страсти са писането и Европейския съюз. Животът ми се движи между двете – поддържам собствен блог tsirkova.wordpress.com, в който пиша статии за всичко, което ме впечатлява в ежедневието. В началото те бяха по-политически, но сега преобладават личните преживявания. През лятото на 2016 г., имах щастието да бъда избрана за стажант в Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейския парламент в Брюксел.

Вдъхновявам се от добри книги и от стойностни театрални постановки. Почитател съм на класното вино – не само защото съм от един изключително плодорен край, но и защото голяма част от живота ми премина в компании от артисти и хора на изкуството, които са ценители на това божествено питие. Затова по традиция, дори да съм сама, вечер след работа, си наливам чаша вино и се отпускам напълно – за мен това е нещо като ритуал. Разсмиват ме простите житейски ситуации, но най-често се смея на клипчета с животни. Много обичам животни. Те са толкова чисти и неопетнени, за разлика от хората, че всяка среща с животинка ме кара да се смирявам и да се чувствам истински щастлива.

От първо лице: Янислав Илиев:

– Роден съм в Пловдив преди 27 години. Средното си образование завърших в Национална търговска гимназия в града под тепетата. След това продължих с бакалавърска степен по „Маркетинг“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистратура по специалността „Международни икономически отношения“ със специализация „Управление на международни проекти“ в УНСС София. От две години работя в маркетинг агенция като Експерт по дигитален маркетинг и социални мрежи. За мое огромно щастие, също като Радостина, бях сред избраните за стаж в Европейския парламент. Аз работих в отдела по „Уеб комуникации“ като в продължение на половин година (10/2016 – 03/2017) се грижех за официалните профили на ЕП в социалните мрежи, публикациите в българската версия на сайта на Парламента и организацията на няколко важни събития. Да живееш и работиш в Брюксел беше нещо специално за мен и съм щастлив, че имах възможността да го преживея. Към всичко това, за щипка контраст, мога да добавя, че всяко лято се връщам в Пловдив за месец, за да помагам на родителите и семейството си, които отглеждат лозови насаждения. Може би тази малка, но важна подробност – да познаваш отблизо земеделието и усилията, които човек трябва да полага в тази сфера, ми даде допълнителна амбиция при подготвянето на нашия проект за намиране на растителен заместител на захарта.

През свободното си време гледам научно популярни филми, ходя на кино, гледам футбол (разбира се). Понякога чета странни факти или слушам българска музика. Следя какво се случва в ЕС, информирам се за тенденциите в интернет, опознавам историята на България, опитвам непозната храна.

Обичам да пътувам. Това ме вдъхновява и презарежда. За последните 4-5 години успях да посетя около 25 държави, но си пожелавам в следващите цифрата да бъде поне двойно по-голяма.

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!