„БЪЛГАРСКОТО АГНЕШКО МЕСО УСПЕШНО СИ ИЗВОЮВА МЯСТО НА ПАЗАРА У НАС!

*заяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)Симеон Караколев.

В условията на криза овцевъдите у нас са останали доволни от по-добрите цени, на които е било изкупено агнешкото месо около пролетните празници. По този повод се свързахме с председателя на НОКА Симеон Караколев, който ни даде повече подробности по актуалната тема.

-Г-н Караколев, в необичайната ситуация успя ли българското агнешко месо да намери място на пазара у нас, справяйки се с конкуренцията?

-Да, с големи усилия на целия бранш, на всички колеги и държавата, това е факт.Голямата конкуренция, която се очерта още през миналата година, беше агнешкото месо от Северна Македония, но то отстъпи пред вътрешното производство. Същото се случи и с продукцията от Румъния. В резултат на това близо 99% от агнешкото месо на пазара у нас беше българско. Смятам, че тази година Великден и Гергьовден бяха успешни за овцевъдите в страната, защото техният продукт намери своето място на празничните трапези, при това и на прилична цена.

-Оставяме 2 месеца на изпитания зад гърба си. Какво отражение даде кризата върху овцевъди и козевъди у нас?

-С категоричност мога да твърдя, че изкупната цена през 2020 г. бе чувствително по-добра от тези, които видяхме през предходните две години. Това бе изключително важно за българските фермери. Разбира се, че несигурността даде своите неблагоприятни отражения и в нашия сектор. Този момент е неизбежен,защото овцевъдите и козевъдите са част от обществото. Имаше огрничителни мерки срещу коронавируса, които създадоха притеснения и несигурност. Радващото обаче е, че много бързо нашият сектор се ориентира, от което работата на колегите не пострада значително. Тук е мястото да спомена, че ние всички силно се надяваме, че частта, която ще се отреди за подпомагане на българския овцевъд,ще е напълно достатъчна, за да компенсираме извънредните разходи, които направихме в този период. Вярваме, че няма да станем свидетели от тук нататък на драстични колебания в цените на фуражите, а от там също и в цената на продукцията от мляко.

Да,кризата откри нови хоризонти, макар че се намираме в ситуация, при която експортът е силно ограничен. От друга страна вярвам, че българският потребител започна да преоткрива нашите си продукти. Надявам се, че в този момент родните овцевъди и козевъди ще успеят да влязат обединени и групирани в търговските вериги, за да отговорят подобаващо на търсенето на месо и млечни изделия от България. Само така ние като сектор ще можем да продаваме своята продукция в много по-големи мащаби. Аз мисля, че всички ще бъдем далеч по-доволни. И не бива да гледаме на тази възможност само в краткосрочен план. Това е стъпка с потенциал да бъде реализирана дългосрочно.

Тепърва се разработва и мярка, която ще подпомогне овцевъдите и козевъдите. Надявам се, че до края на месец май МЗХГ ще излезе с по-голяма конкретика и яснота за параметрите на помощта. В Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ни предстои да проведем и Управителен съвет още до средата на месец май. На този форум ще обсъдим и други възможни действия, които ще предложим на министерството. Ще защитим интереса на българските стопани. За нас най-важно остава да избегнем всякакви трусове по отношение на пазара и изкупуването на продукцията. Вярвам, че МЗХГ ще намери точните решения, с които да подпомогне сектора.

– Г-н Караколев, произвеждаме ли обаче достатъчно мляко у нас, за да задоволим вътрешното потребление. От големите вериги изразиха притеснения в началото на април, че българските стопани не разполагат с подобен капацитет заради намаления брой стада, които се отглеждат.

– Ще напомня, че подобни твърдения имаше и по отношение на пазара на месо, но ние се справихме. Специално за продуктите от овче и козе мляко с увереност заявявам, че ние нямаме никакви притеснения, че можем да задоволим пазара. Дори разполагаме с капацитет за повече от това. Нямаме никакви притеснения, защото голяма част от продуктите ни са експортно ориентирани.

Големият въпрос днес пред нас е как ще успеем да адаптираме възможностите на европейските програми към нуждите на бранша. Това, което отчитаме като факт след три програмни периоди, е, че масата овцевъди и козевъди изостават от европейското ниво. Затова трябва да направим нещо различно от предходните години, за да адаптираме еврофондовете занапред. Повечето от овцевъдите и козевъдите досега не можаха да се доберат до тези средства. Само ще спомена, че до преди няколко години в 70% от фермите се доеше на ръка, а да не отварям темата за сградния фонд. Това е показателно…

Въпросите зададе Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 13-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!