БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ПЕРСПЕКТИВЕН ОТРАСЪЛ!

* заяви по време на официалното откриване на „Жътва 2018“ в сливенското село Желю войвода г-н Румен Порожанов, министър на МЗХГ.
* Щастлива съм, че този празник се провежда в едно от най-богатите села на община Сливен – с прекрасна земя и невероятни стопани – отбеляза г-жа Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие в НС.

Зърнопроизводители от региона и страната, мъже, жени и дечица в национални носии, машини, натежали жита, много усмивки и настроение – така бихме обрисували картината в празничния 21 юни край Сливенското село Желю войвода. Домакините от Съюза на земеделските производители „Хаджи Димитър“ от града на стоте войводи бяха създали перфектна организация, за да остане този ден запомнен и от малки и големи.
– Огромна чест за нашата организация е, че тази година тук се провежда националното откриване на жътва 2018″ – пръв да поздрави гостите, своите колеги и участниците в празника излезе г-н Георги Радев, председател на съюза и зам. председател на НАЗ.
– Че има бъдеще в селското стопанство, това е безспорно и не случайно всеки един от нас на този пост е ангажиран с проблемите в сектора. Нека припомним, че земеделието е браншът, който ще става все по-перспективен. За 10 години еврочленство страната ни успя да модернизира цялостното си земеделие. Ние сме абсолютно конкурентноспособни, както на европейския, така и на световните пазари – посочи в своето кратко слово мин. Порожанов. – В момента сме в тежък дебат за новата селскостопанска политика, но аз съм оптимист, че той ще приключи много добре. Предстои ни заедно със земеделците обсъждане на първите законодателни предложения. Това, което искат те, това ще предложи и държавата. Защото тази политика е за производителите, за науката и за всички, свързани с отрасъла. Затова не трябва да имате съмнение, че ще се преборим за най-доброто. Мога да кажа, че и бюджетът е доста оптимистичен, субсидиите ще бъдат съпоставими с условията.
Очакваме много добра реколта от есенните култури (около 6 млн тона) и качеството на пшеницата е много добро.
– Честит празник на всички, искам да изразя задоволството си, че министърът открива жътвата в нашия край и в едно от най-богатите села на сливенска община. Поздравявам стопаните от Желю войвода, които произвеждат хубава продукция (плодове и зеленчуци, зърно, слънчоглед). Уверявам ви, че правим най-доброто за българския земеделец – с неизменната си усмивка в този дух продължи и г-жа Десислава Танева.
– Изключително удоволствие за мен е, че този празник се провежда тук, в това голямо село. Много от вас знаят,че Сливен е най-голямата община по територия в страната, а най-голямото землище е на село Желю войвода (55 000 дка) с прекрасна земя и стопани на световно ниво – припомни кметът на Сливен, г-н Стефан Радев. – Пожелавам на всички и природата да е с нас, реколтата да е много добра, пазарите – също!
Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ приветства всички свои колеги, официални лица, гости: „Отбелязването началото на жътвата се превърна в традиционен празник за всички зърнопроизводители, членове на НАЗ. Той преминава в духа на българските традиции. Националното откриване на жътвената кампания е четвърто поред и това лято честта се падна на Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър“ – гр. Сливен и на техния председател и зам. председател на НАЗ Георги Радев, за което му благодарим. Днешният празник доказва, че традициите се тачат, а във времето се надграждат…
Пожелавам на всички колеги зърнопроизводители и земеделци лека и спорна жътва, високи добиви и цени.
* * *
След водосвета, отслужен от протойерей Йордан Тодоров, жени и мъже в народни носии пресъздадоха отколешните традиции по зажънване, а след тях четирите „хали“ навлязоха в полята с пшеница. На първия от комбайните се качи и г-н Порожанов. За настроението на участниците в този прекрасен празник се погрижиха танцьорите от ансамбъла при народното читалище в селото. Жътварски песни огласиха местността „Станчови круши“, изви се тежко „жътварско хоро“…

(повече в Агровестник – стр. 13-24)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!