„Българското село е мястото, къде се съхраняват всички изконно български традиции. Нека го запазим!“

* е призивът на Албена Динева, кмет на Старозагорското село Християново.

* С общи усилия и помощ в населеното място очакват с нетърпение откриването на първия си християнски храм.

Отправяме се към старозагорското село Християново, разположено само на 11 км от общинския център Стара Загора. То е съумяло да съхрани уюта и спокойствието, позагубени в забързаното градско ежедневие. Точно пред сградата на местното кметство ни очаква кметът Албена Динева – вече втори мандат. Историята й като ръководител на селото може спокойно да бъде определена като богата. 9 години, от 1982 до 1991 г., тя е в ролята на секретар. След промените се кандидатира на първите демократични местни избори и печели. Отново побеждава 4 г. по- късно, но само броени месеци след успеха вотът е касиран. Едва 20 г. по-късно се впуска в нова надпревара, печелейки за трети път доверието на своите съграждани.

– Много неща се промениха от времето, в което дойдох в селото, като съпруга на мъжа ми, който е от тук! – започна своя разказ г-жа Динева. – През годините броят на жителите на Християново значително намаля. Близкото разстояние до общинския център Стара Загора накара много млади семейства да се преместят. За щастие обаче, в последните време се забелязва обръщане на тенденцията. Все повече идват тук и питат за свободни къщи. Това са хора, които вече не понасят шума и стреса на големия град и искат да заживея в отдалечено, но спокойно място, а селото предлага това в изобилие.

Християново наброява около 480 души. Учудващо, но много от тях са млади хора, които работят в града. Друга част се занимават със земеделие – отглеждат се основно пшеница, тютюн и ориз. Проблемите са същите, както и на останалите места – липсата на финансов ресурс за извършването на каквито и да било самостоятелни действия за подобряване на средата на живот. Няма да е изненада, ако кажа, че сред най-главните е липсата на хубави пътища. Има места, в които е належащо да бъде направено преасфалтиране, но средствата за малките населени места не са достатъчни. Правя всичко по силите си, непрестанно ходя до Община Стара Загора, за да настоявам за едно или друго нещо. Истината обаче е, че и там много трудно могат да откликнат. 51 села сме, няма как всяко едно желание да бъде удовлетворено. Истината е, че всяко кметство разполага с годишен бюджет от около 1000 лв. Какво може да се направи с тях? Абсолютно нищо. Слава Богу, все още са останали добри хора, които помагат.

Г-жа Динева е напълно сама в своята дейност. Числеността на населението не позволява да бъде назначен и секретар. С решителност и съобразителност обаче успява да намери евтино и ефикасно решение за сигурността на останалите самотни възрастни мъже и жени. Частна охранителна компания бди за това и усилията й дават нужния резултат.

Трудно е за вярване, но в село Християново няма работещ християнски храм. Неговото изграждане започва преди цели 10 г., основавайки се единствено на дарения. Днес вече църковната обител е почти завършена, но тепърва предстои нейното изписване отвътре, за което се очакват специалисти от богословския факултет към Търновския университет.

– Исках да направя нещо за селото, което да остане и занапред. Затова реших да продължа работата на моите предшественици – създаване на църковен храм. Представяте ли си – уж сме село Християново, а няма християнски храм. Надявам се, че напролет ще успеем да го открием. Вече имаме подкрепата и на Митрополията и Комисията по вероизповеданията, които ни увериха, че ще ни отпуснат средства за изографисване на християнския храм. Радващото е, че все пак срещам подкрепа в това начинание – констатира Албена Динева.

Попитахме я за първото нещо, което е успяла да извоюва при повторното си заставане начело на Християново през 2015 г.

– За съжаление, почти веднага след избирането ми за кмет в селото се получи наводнение, което доведе до това да направим отводнителен канал за около 20 хил. лв. Това беше и първото нещо, което реализирах в мандата си. Не беше лесно, тъй като нуждата от подобно съоръжение бе неотложна, а в края на годината липсваха и средства, но все пак успях да се преборя. Работим много добре с общинска администрация в Стара Загора. Трябва да има синхрон в отношенията. Аз живея с болката на хората и нямаше как да остана безучастна в онзи тежък момент.

Селото се развива в добра посока. Разполагаме със здравна служба, в която ежедневно има специалист. Три пъти в седмицата в селото е ангажиран фелдшер, а две посещение прави и общопрактикуващ лекар. Макар училището в Християново да е затворено още в годините преди 1989 г., а детската градина в първите месеци след промените, не липсва и културен живот. Той се поддържа активно от Народното читалище „Съзнание-1933“, хора за обработен фолклор и местния пенсионерски клуб.

Особено въодушевяващ е празникът на селото, който всяка година се провежда на т. нар. Малка Богородица (15-ти август). С много песни, игри и фолклорни изпълнения местните културни клубове отбелязват тържествения повод. А на 15-ти октомври имаме празник на ориза. Правим голямо тържество, в което централно място заемат оризовите ястия. Празникът е на ориза, тъй като имаме оризища и тази култура се гледа основно в региона. Младите хора са движеща сила. Радващо е, че има такива тук, което е ясен знак, че в селото животът не е замрял.

Албена Динева не престава в опитите си да подобри състоянието на повереното й населено място. Само преди дни е получила уверението на Община Стара Загора, че в двора на училището ще бъдат изградени спортна и детска площадки.

– Няма да се спра и ще продължа да настоявам. Обичам работата си. Винаги съм търсила комуникацията с хората. Това ме зарежда – уверява г-жа Динева. – За да бъде един човек наистина добър ръководител, трябва да влага душата и сърцето си в работата! Аз продължавам да виждам надеждата за българското село. То трябва да се запази и да устои, защото тук е мястото, където се съхраняват всички изконно български традиции.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!