„Важно е не само да получаваш, но и да даваш!“

*смята Светослав Василев, председател на земеделската кооперация в Шабленското село Горичане. Младият мъж е един от инициаторите на благотворителна инициатива, с която бяха зарадвани 110 възрастни хора в навечерието на празниците през декември.

Това е втората ни среща с председателя на ЗКПУ „Обединение“ на страниците на „Агровестник“. Преди година и половина Ви разказахме за предизвикателствата,с които се е нагърбил като нов и млад председател на кооператива в най-североизточния край на страната.Днес разговаряме за изминалата 2019-та и причините човек да изпитва необходимост да помага и дарява радост.

-2019 г. за нас беше неуспешна.От февруари до края на септември-началото на октомври при нас не падна и капка дъжд. – обобщава Светослав Василев. – В ЗКПУ „Обединение“ в село Горичане отглеждаме пшеница, слънчоглед и царевица. Тъй като земята ни е малко в сравнение с останалите площи в Добричка област, ние се стремим да извлечем максималното. Не винаги обаче се получава.През тази стопанска година от пшеницата ожънахме средно по 550 кг/дка. Това е с 210 кг по-малко в сравнение с предходната стопанска година. От слънчогледа прибрахме 260 кг/дка и от царевицата – 640 кг/дка. Като се има предвид продължителното засушаване, започнало още от зимата на 2018/2019, когато нямаше сняг, тези добиви са показателни и не можем да се оплакваме.Рапица отдавна не отглеждаме. Твърде малък е обемът на земята ни – над 3000 дка,за да залагаме на четвърта култура.

Горичане е на 12 км от морето. Лятото е сухо, зимата е ветровито. Всъщност при нас всеки дени маме вятър, през всички сезони, затова през зимните месеци е ужасно. Не се задържа снежната покривка, полетата се оголват, а на други места се образуват преспи. Сериозно изпитание е това за културите, пшеницата трябва да е много устойчива.

При пролетниците също трябва да се справяме с предизвикателства. През последните 4-5 години установихме, че капка дъжд не пада от засяването им до края на жътвата на пшеница и след това на слънчоглед. Доста дълги месеци без влага…

Пшеницата в момента е в добро и много добро състояние. Растенията братиха нормално. Ние заложихме на късна сеитба и заради това нямахме нападения на мухи и ръжди.

Тъй като не е важно само да получаваш, а и да даваш, през декември съвместно с Живко Янев от община Шабла организирахме благотворителна кампания под надслов „От дом на дом, от сърце на сърце“. Предстояха празници и в много части на страната се говореше за подобни инициативи. Затова ние решихме да зарадваме възрастните хора в нашия регион. Така от 9 до 19 декември се отзоваха толкова много хора – физически и юридически лица, почти всички магазини в Шабла, такива от Добрич, ресторантьори, дори имаме дарение от Шумен. Включи се ЗК „Янтар“ от село Пролез и разбира се, ЗКПУ „Обединение в с. Горичане. Благотворителната акция се извърши с подкрепата на Социалния патронаж в Шабла и така 110 възрастни хора получиха в навечерието на Коледа пастети, брашно, ориз, консерви с месо, консерви с риба, макарони, ябълки, мандарини и др.

Мисля, че всички останаха много доволни. Това е една подкрепа за нуждаещите се, те бяха много приятно изненадани. Възрастните хора имат нужда от жест, от внимание, от разбиране, от малък подарък. Това е първата наша инициатива и категорично смятам да продължим и занапред с подобни благотворителни акции.

Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!