„Ваком МП“ ООД Шумен защитава името на българските млечни продукти на три континента

* Предприятието изнася продукцията си в САЩ, Канада, Австралия и ЕС.

* „Работим изключително с българска суровина!“ – уверява оперативният директор на дружестото Владимир Начев.

Продуктите на „Ваком МП“ ООД – Шумен, са синоним на качество на три континента. Години наред предприятието защитава имиджа на българските млечни продукти на сериозни пазари като САЩ, Канада, Австралия, ЕС.

– Когато водим преговори с поредната чужда хипермаркетна верига, отсрещната страна е изненадана, че не използваме модерните суперлативи за продуктите си, като „произведени по традиционна рецепта“, „чисти“, „биологични“ и т.н. Самите ни контрагенти, след като опитат млечните ни изделия, ги определят като качествени. Тайната е, че са произведени по традиционна технология от колкото мляко е необходимо – с чувство за хумор започна разговора оперативният директор Владимир Начев.

Както всеки човек, всяко предприятие има своя история. Преминахме през различни етапи и перипетии, за да достигнем до днешното положение. Към момента цифрите са показателни: продаваме продукцията на три континента и предстои разширяване на пазарите.

Всъщност фирмата е създадена през 1993 г., но с друг предмет на дейност. Занимавахме се с преработка и замразяване на селскостопанска продукция (плодове и зеленчуци). След 5 години се пренасочихме към търговия с млечни продукти за чужбина, като още тогава изнасяхме за три континента. Следващата „стъпка“ нагоре направихме през 2005 г. – наехме бившето предприятие „Сердика“ в Шумен и започнахме производствена дейност. Скоро след това – през 2011 г. го закупихме, обясни накратко г-н Начев. – Тогава насочихме сериозни инвестиции в модернизация на предприятието. Успешно реализирахме проект по мярка 123 на Програмата за развитие на селските райони. Той включи модернизация на производствените линии, ново лабораторно оборудване, реконструкция на сградния фонд. Съвременните иновативни решения се въвеждат поетапно. От 4 години дружеството поддържа IFS-стандарт за качество и безопасност на храните, като работи с френска сертифицираща организация.

Първото и важно нещо за успеха в този бранш е влагането на качествена суровина. Използваме само българско мляко. Производственият ни капацитет е 60 тона/ден, като натовареността е различна през сезоните. Преработваме трите основни вида млека – краве, овче и козе. Работим с над 100 фермери и доставчици от Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Варна и Бургас. Козето мляко е от първите четири региона, докато кравето е само от Шуменска област. Овчето е от цялата посочена територия.

В преработвателния сектор усещаме всички сътресения в сферата на животновъдството. През последните години обаче конкретните ни ферми – доставчици се развиват стабилно и дори увеличават стадата, като ни предават и повече суровина.

От една година продукцията на „Ваком МП“ ООД се предлага и на вътрешния пазар – засега само в Шумен, Варна, София, Пловдив, Бургас и Велико Търново, като тенденцията е да се разширява и в други градове от страната.

Търговската марка е „Пастир“, а логото е разпознаваемо – стилизирана билка „овчарска торбичка“, чиито листа приличат на сърца. В този символ е вложена любовта към българското, към родната природа, както и стремежът към здравословно хранене.

Интересът към българските млечни продукти се увеличава през последните години благодарение на интереса към средиземноморската кухня. Значителната част от клиентите ни в чужбина, които ги купуват, са балканските диаспори – сърби, гърци, турци, румънци и др. Бялото саламурено сирене е специфичен продукт – трябва да си израснал с него, за да го харесваш – обяснява Владимир Начев.

В контекста на международния пазар, продуктите на шуменското предприятие са извоювали имиджа си на качествени. Те се предлагат под марката „Pastir“. Произведени са по технология, близка до стария БДС /Български държавен стандарт/.

– Радвам се, че 120-те служители в предприятието осъзнават, че сиренето и кашкавалът са жива стока и ги произвеждат с любов и внимание. Това се усеща и от клиентите, които ги купуват отвъд океани и морета. За да успееш да се задържиш на международния пазар са важни няколко прости неща. Първо е качествената продукция – чуждите ни контрагенти са разбрали, че по-добре купуват такава стока, отколкото евтина и рискова. От голямо значение е да сме коректни в различните аспекти на търговията: прецизност в изпълнение на заявките, стройна логистика, лоялност във взаимоотношенията с клиентите и т.н.

Партньорите, с които работим са идвали на място в предприятието и са проследили всички етапи на производствения процес. Затова вече толкова години ни имат пълно доверие.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!