ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ РАЗСАДНИК КАЗАНЛЪК СЛЕДВА ВЯРНАТА ПОСОКА

*- производство и предлагане на качествен овощен посадъчен материал. А неговият собственик, Стоян Господинов, се гордее със стотиците градини у нас и в чужбина…

Кампанията по предлагане на овощен посадъчен материал започна преди 3 дни, на 3 ноември – започна Стоян Господинов разговора ни. – Аз създавам големи градини – по 500-600 и 1000 дка дори, затова държа всичко при нас да е изрядно. Програмите на този етап са редуцирани и производството на овощен посадъчен материал в нашата база е съобразено със ситуацията. Поставих ударение върху полските култури – житни, слънчоглед и мога да се похваля с много добри резултати. 1300 дка е земята, която стопанисвам, а започнах преди 30 години с 10 декара наследствена. Успяхме да се развием в различни направления, създадохме лешникова градина на 56 дка, орехова – на 130 дка, отделно засадихме тополи, акации. Вече започнахме да добиваме дървен материал от тополите, и орехоплодните също плододават.
За да са качествени фиданките, производството трябва да става по правилата. Има видове, които идват след себе си след 7-8-10 години. Така вероятността да се опазят от болести е много голяма.
С годините обнових и технопарка, започнах бизнес с едно тракторче от 10 коня, а сега имам 5 мощни трактора, 4 от среден клас и необходимата техника за засаждане, за вадене на посадъчния материал с изтръскване. Само машината за засаждане заменя труда на немалък брой работници.
Машината за вадене на вече готовите фиданки е изключително улеснение в кампанията, тъй като работниците само събират дръвчетата, без да влагат усилия да ги вадят от вкоренилището. Тракторите ми също са съвременни от авторитетни марки, прикачният инвентар – също.
През тази кампания освен на традиционните видове и сортове овошки съм се фокусирал и върху хинапа. Оказва се, че е атрактивен и търсен овощен вид. Произвеждам посадъчен материал по поръчки, сега например приемам заявки за 2021, за есента на 2022 година… Да се работи в дългосрочен план е световна практика. Бройките се капарират, купувачът внася 30% от стойността при заявката и останалите 70% при получаване на стоката.
АЗ СЕ РАДВАМ НА РАБОТЕЩИТЕ, НА МЕРАКЛИИТЕ! Поддържам контакти с много земеделци и то от десетки години. Повечето разширяват градините, следят новостите. Тази година сме произвели около 150 000 фиданки. Макар че имаше години, когато сме правили и около 300 000 дръвчета.
Голямо беше търсенето при черешите, вече мога да кажа, че като реализация те са на финала. Сортовете Ван, Кордия, Регина бяха предпочитани, общо произведох череши от 15 сорта с различен период на зреене. Десет сорта са прасковите, ябълките също са около 15 сорта, търсенето при тях като че ли тази есен е по-слабо. И крушите съм редуцирал до 5 сорта, сливите са 15 сорта, десетина сорта са лешниците. Сортиментът при кайсиите е 7-8 сорта, предпочитани са за създаване на насаждения от стопани в Северна България.


Овощен разсадник „Стоян Господинов“ – Казанлък притежава необходимите лицензи за производство и търговия с посадъчен материал. 15 са дистрибуторите на фирмата в различни градове: София, Хасково, Любимец, Свиленград, Стара Загора, Бургас, Каварна, Русе, Плевен, Габрово, Севлиево, Свищов, Граф Игнатиево (Пловдивско), Видин.
Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 14-15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!