Виното на изба Царев брод – с дъх на история и традиции

*Тук единствено в България се отглежда професионално и преработва възроденият български сорт „Гергана“.

*Лозовите насаждения се простират на 430 дка, а с цел да се преработва прясно откъснат плод избата е разположена в непосредствена близост – посочва винарят Николай Кръстев.

Винарска изба „Царев Брод“ се намира в едноименното село, което има уникално местоположение. Близо е до интересен триъгълник от исторически места – двете стари столици Плиска и Преслав и единствения скален барелеф в Европа – Мадарския конник. Самата изба също притежава нещо уникално – тя е единствената,която професионално отглежда и преработва стария български сорт „Гергана“ – посочи винарят Николай Кръстев.Собственици са Иван Иванов и синовете му Деян и Павел Иванови, които са и успешни зърнопроизводители в региона.

Проектът започва в далечната 2001 г, когато засаждат първите декари от лозово стопанство,достигащо в настоящия момент до 430 дка. Основните сортове са Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Ризлинг и Пино Ноар. Г-н Иван Иванов като успешен агроном е съхранил в личната си градина изчезващия български сорт „Гергана“ и постепенно увеличава лозите. Той е автентичен български сорт, получен от кръстосването на Димят и Мускат Отонол през 1956 г.

Изба“Царев Брод“ е единствената в страната, която не само го отглежда, но го е защитила по необходимия ред. Той е къснозреещ, изключително родовит и добивът при него трябва да се регулира.Стопаните постепенно увеличават насаждението. През 2015 г лозето достига оптимална фаза от своя растеж.

Тъй като през последните години търсят и червен български сорт, засаждат още един впечатляващ – Евмолпия. Насаждението е и под контрола на Изпълнителната агенция по лозята – Варна. Паралелно с развитието на лозовия масив изграждат и модерна изба в непосредствена близост до него. Фамилия Иванови са хора, близки до земята и са наясно, че сгради и изба се вдигат бързо, но многогодишните растения изискват време и системна грижа. А именно суровината е водеща за една изба. Тя е оборудвана през 2015 г. с модерна техника, винификаторите са пригодени за бутиково производство и са 1, 2 и 3-тонни. Идеята е да има по-добър контрол във всички точки на ферментация в малките съдове.

– Създаваме виното с много любов и грижа – посочи Николай Кръстев. – Въпреки, че винифицираме отскоро, вече се наложихме в Топ 20 на българските изби. Това стана факт благодарение на натрупания опит – семейство Иванови гледат лозето вече 18 години, а аз работя с него от 15 години. В България са регистрирани над 260 винарни.

Вината „Царев Брод“ са в три серии – с бял, жълт и черен етикет. Първите са основната серия, която включва едносортови вина, бял сепаж, розе и пино ноар. Те отлежават от пет до девет месеца в иноксови съдове. Имаме и прекрасно вино от 4 сорта „Асамблаж сепаж“, като смесваме гроздето преди ферментацията. Получава се изключителен вкус. Серията Amber HarvesT е брандът, който съдържа най-добрата реколта от годината, независимо от сорта. Наричаме тези вина кехлибарена реколта. Най-високият клас са вината с черен етикет – „Резерва“. Те отлежават 24 месеца в бъчви. Червените са в съдове от френски дъб, а белите са в иноксови бъчви с цели зърна.

Близо 80% от продукцията на избата в шуменското село е за вътрешен пазар. Около 20% е за износ в Англия, Белгия, Норвегия, САЩ. В Америка много харесват нашия сепаж, защото в него има философия и носи радост от живота.

Перспективите за развитие на винарната са насочени към подмяна на старите насаждения с нови. За нас като винари, всяка лоза е ценност и се радваме като започне да дава плод – обобщи Николай Кръстев.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!