„ВИСОКИ ДОБИВИ СЛЪНЧОГЛЕД В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ!“

* Основните принципи, които следваме в годините са: да открием точния партньор,  качествените продукти и подходящите технологии. За нас партньорът е фирма СИНДЖЕНТА, качествените продукти са хибридите и препаратите за ефикасна растителна защита, торовете с марката Вуксал и компетентните съвети на специалистите – сподели пред наш репортер г-н Атанас Георгиев, председател на СКС „Добрич“ в Димитровградското село Добрич .

Намираме се в кабинета на г-н Георгиев и срещата ни започна с почерпка и сърдечни пожелания, в този ден той беше рожденик. Бързо преминаваме на професионална вълна, връщаме се 22 години назад, когато е създадена структурата.

– Кооперацията е основана през 1995 г, след ликвидацията на ТКЗС. Аз станах председател през 2000 г. В момента, в който поех ръководството въпросът беше дали въобще тя ще продължи да съществува. Имаше доста задължения към държавата, към работещите. Хората не си бяха получавали заплатите цели 9 месеца. Нямаше никакви налични средства, нямаше и продукция за продажба. А предстоеше сеитбата на пролетниците, торене на есенниците, намиране на средства за закупуване на препарати. Състоянието беше доста критичнио. И за първите няколко години успяхме да се издължим към държавата, към колектива. Защото, за да изискваш от работещите, трябва да си коректен към тях. Екипът се убеди, че има перспектива в кооперацията.

И хората ни повярваха, още след първите 2-3 години се отнесоха с разбиране и виждане за възможностите за просперитет на структурата. Бяха заделени достатъчно средства за инвестиции. Вече 8-9 години работим абсолютно независими финансово – без кредити, без програми, без лизинги… Основните принципи, които следваме са, че се насочихме към един доставчик на продукти, които са много качествени. И ТОВА Е ФИРМА СИНДЖЕНТА. Още от първите години се убедихме в техните възможности, когато започнахме да използваме хибриди слънчоглед от селекцията на компанията. Компромиси с технологиите на отглеждане на културите избягваме да правим. За да получиш добра доходност трябва да си дал всичко необходимо на определената култура, защото спестяването, било на торове, на продукти за защита от вредители и др. може да доведе до загуба.

Да бъдем изрядни към държавата и към нашите бизнеспартньори винаги е бил основният приоритет в работата ми като ръководител.

Стопанисваме 7200 дка, екипът ни е оптимизиран – 10 човека, от които половината са охрана, двама механизатори, домакин и механик същевременно, главен счетоводител и касиер. Агроном съм аз самият. Нашата цел и принципи от самото начало са били да обработваме земята на нашите собственици от село Добрич. Още преди години имаше доста пустееща земя в съседни землища, но преценихме, че е най-рентабилно площите да са комасирани и да се работи в едно селище. Това е с цел да бъде по-ефективно земеделието и от гледна точка на разходите. Към момента не се стремим да увеличаваме обработваемите земи.

Културите, които отглеждаме, са основните зърнени – слънчоглед, рапица, пшеница, преди сеехме малко ечемик, но той отпадна от нашата структура. От 4 години, откакто Синджента внесе на българския пазар и семена от високодобивни и адаптивни сортове пшеница и ечемик, вече цялото портфолио, което ползвам в моето стопанство, е изцяло на Синджента. Преди това залагахме само слънчогледи и рапици от тяхната селекция, но от 4 години – всички продукти за растителна защита и листни торове също са техни (на 99%). Сътрудничеството ни с тази световно известна компания вече има история, датира от 5-6 години. Започнахме да създаваме опитни полета, на които да залагаме различните хибриди слънчоглед и рапица и сортове пшеници.

Определящ фактор за добива при слънчогледа специално в нашия регион през последните 2 години, е наличието на влага. Понеже последните 3 лета са прекалено сухи и в един момент растенията, които се развиват отлично до края на юни (когато започват да наливат и оформят питата), кореновата им система, оказва се, вече е изчерпала цялата налична влага от почвата. Но и при екстремни условия селекцията на „Синджента“ оправда доверието ни.

Бих искал да апелирам към всички колеги да работим така, че да не допуснем земята ни да бъде разграбена и закупена от чужди инвеститори. Нека това, което сме успели да постигнем в сектор Зърнопроизводство, да не го разрушим. България е на световно ниво и в производството на пшеница, и в производството на слънчоглед. За тази година има прогнози, че ще бъдем най-големият производител на слънчоглед в ЕС. Един от най-големите износители сме при тази култура. Нека политиките, които създава държавата ни, да бъдат насочени към съхраняване на българското земеделие. Все пак земята е това, което ни храни и е основен поминък. 

Камен ПЕТКОВ

 

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!