Високи технологии в кравефермата на Елина и Петьо

* Семейството обнови своето стопанство чрез проект по мярка 4.1 и организира Ден на отворени врати, за да покаже постиженията си.
* В модерната придобивка в каварненското село Вранино се отглеждат 110 животни.

Обновена кравеферма с капацитет 200 животни отвори врати в добруджанското село Вранино. Собствениците Елина Колева и Петьо Киров са модернизирали стопанството чрез проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР. Откриването на обекта се превърна в истински празник както за домакините, така и за всички гости от община Каварна. Инвестицията в новия обект е в размер на 952 000 лв. и е осъществена от фирма „Лиман 8“. Съорганизатори на Деня на отворени врати станаха Агригейт медия, Институтът за агростратегии и иновации и фондация Смарт Агростарт.
Модерен софтуер за изхранване на говедата, за проследяване на здравословното им състояние, за доене на мляко, внедряване на иновативно осветление за симулиране на ден и нощ – това са само част от новите технологии във фермата на Елина и Петьо. Освен това изцяло са подновени две сгради и е построена топла връзка между тях, оборудвана е доилна зала и инсталирани нови съоръжения за съхранение на мляко.
Лентата на обновената кравеферма преряза кметът на община Каварна Нина Ставрева:
– Уважаеми дами и господа, днес е празник за цялата община Каварна, защото в работата на тези млади хора виждаме иновациите и развитието в сферата на земеделието. Радвам се, че тяхната цел е да се следи качеството на продукцията, която е насочена към най-малките жители на община Каварна. Чрез трапезата и натуралните продукти, които са подготвили, те показват, че здравословното хранене трябва да се превърне в начин на живот. Те реализират много каузи и преследват много цели в полза на всички нас!
Елина и Петьо са живото доказателство за това, че с труд, постоянство и упоритост всичко е възможно. Аз се гордея с тях като жители на община Каварна, като млади, амбициозни и търсещи хора. През последните пет години, фермата се е превърнала в производител №1 за прясно мляко в района, като зад гърба си има 4 успешно реализирани проекта, включително и този по мярка 4.1 по ПРСР. Аз гарантирам, че община Каварна ще ви подкрепя във всички добри инициативи!
– Днес за мене е много специален ден! Аз съм щастлива майка на 3 деца и най-големият ми син става на 15 години – каза развълнувано Елина Колева пред гостите. – Радвам се, че споделям двойния празник с всички вас! Аз съм от хората, които са избрали да останат и работят в България, надявам се и моите деца така да продължат, това за мене е много важно. С реализирането на този проект искаме да работим и произвеждаме качествени продукти и да покажем, че няма нищо страшно във фермерския труд. Затова сме отворили вратите на фермата – да се види и от децата как се случват нещата, откъде идва чистата и качествена храна.
Фермата е създадена през 1990 г. с 10-15 крави. Днес вече са над 100. Проектът по мярка 4.1 включва строително-монтажни работи на 2 броя сгради с топла връзка между тях, подмяна на съществуващата доилна зала и на наличните вани с танк за съхранение на суровото мляко. Срокът за изпълнение беше три години, но ние решихме да го направим бързо и ето, приключихме.
Във фермата са ангажирани 4 човека и Петьо като мениджър заедно с ветеринарния лекар. Преди години имахме мандра, но засега се отказахме от проект за такава, тъй като имаме много сериозни отговорности и много работа, а една мандра също е сериозен ангажимент и лично участие. Част от млякото реализираме в млекомат в Каварна, там направихме магазин за натурални храни. Искаме чрез него да покажем истинска, чиста, непреработена храна. Искаме децата ни да заместят популярните опаковани закуски и сладки например с ядки. Останалата част от млякото се изкупува от преработвател.
Между 30 и 40 тона на месец е нашият млеконадой. Стопанисваме собствени пасища за кравите. През зимата им осигуряваме висококачествени фуражи, които произвеждаме. Освен това развиваме и зърнопроизводство – пшеница, слънчоглед, царевица. В овощните градини отглеждаме ябълки и сини сливи, а в лозовите насаждения – грозде мускат отонел. Изградили сме плодохранилище, което предлага условия за дълготрайно съхранение на свежите плодове от октомври до февруари.
Имаме достатъчно работа. Всеки ден в 5 да ставаш, пак не стига времето. Много съм горда с моите деца. Ангажирани са в стопанството, трябва да знаят да се трудят. Спомням си, че аз съм започнала още от 13-годишна да върша най-различна работа във фермата.
– Оптимизирането на работния процес е факт, тъй като наличните 110 крави се обслужват от четирима души – разясни Петьо Киров. – Иновациите са много, главно по отношение на доенето. Самият проект обаче обхваща много дейности. Нашата цел е животните да се чувстват добре, за да можем и ние да сме добре. В доилната зала внедрихме последно поколение доилна инсталация 2х4 със софтуерно управление и електронно управление на вакуума. Това спомага за висока енергийна ефективност и смъкване на разходите за ел.енергия с 50-60 %. Тъй като всичко е автоматизирано, доячът има работа само да сложи апарата, а след приключване на доенето, той пада сам. При проблем системата сигнализира, за да се вземат мерки. Цялата информация се събира в софтуерен продукт, който аз, ветеринарят и зооинженерът анализираме и вземаме решения за промяна, подобряване или оптимизиране при наличие на проблеми или изобщо за постигане на дадена цел.
Променен е и капацитетът за съхранение на мляко, който вече е 6 тона. Халетата могат да поберат 200 животни, в момента са 110-120. Осветлението вътре е специално за крави. Лампите са много интересни и пригодени за животните. Резултатите вече се виждат, животните са прибрани и вечер си лягат вътре. Добре се чувстват, стойностите на млеконадоя се покачиха. Надявам се инвестицията да бъде оправдана в бъдещето, тъй като при животните това се случва бавно. Първите признаци показват, че сме на прав път.
Една от основните мисии на Елина и Петьо е производството на чиста и здравословна храна. Затова на откриването на обновената ферма присъстваха най-малките жители на община Каварна, които получиха вкусни лакомства и разгледаха стопанството. Под звуците на български фолклорни ритми гостите вдигнаха наздравици за успеха на домакините – Елина Колева и Петьо Киров и тяхното голямо семейство.
Галина НЕДКОВА

На снимката: Кметът на община Каварна Нина Ставрева (в средата) преряза лентата на обновената ферма заедно със собствениците на обекта Елина Колева и Петьо Киров.

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!