„ВКУСНА РАЗХОДКА“ ИЗ СЕЛЕКЦИОННАТА ГРАДИНА НА „АГРОТОП“

* Какви пъпеши предпочита българинът? Едри, зрели, сочни и… вкусни. Пъпешите на „Агротоп“ ЕООД отговарят и на най-изтънчените почитатели на тази „лятна наслада“. Но знаем ли как се създава един сорт, колко труд и прецизност изискват дейностите, свързани с кръстосването на линиите и хибридите, с опрашването, почистването? Искаше ни се да надникнем в „кухнята“ на първата частна селекционна компания у нас, която е профилирана в създаването на хибриди пъпеши и краставици.

Мерак ни беше да посетим фермерството на фирма „Агротоп“ ЕООД в горнооряховското с. Писарево, чиито собственици са Христина и Тодор Христови. Тези дни там кипи усилена работа и за нея с пълна сила важи приказката „ден година храни“. Защото производството, заложено в оранжерии и на открито, трябва да се изведе до край, по правилата на селекцията. А преди него е фината работа – да подбереш растенията, да ги кръстосаш, да вземеш прашец от едно и да го поставиш върху близалцето на друго растение…

В двора на фермерството на влизане в селото ни очаква г-жа Христина Христова, съуправител и селекционер на познатите Кристи, Дорис, Кала, Кехлибар, Перла…, краставици и пъпеши, които стотици стопани и утвърдени зеленчукопроизводители от страната (и не само) познават чудесно. Пред нас са оранжериите, разположени на два декара, в тях се извършва селекция на пъпешите и краставиците, сортоподдържането и семепроизводство на базови семена от изходните форми.

– Тази година, както всяка друга, имаме около 50 линии пъпеши (необходими за селекцията в различни направления) – професионално ни въвежда в темата селекционер Христова. Едното е създаване на устойчиви на фузариум линии пъпеши, който е бич при отглеждането на културата, устойчивост към мана и брашнеста мана. Работим в селекционно отношение и за създаване на по-малко обемни и по-издръжливи плодове.

Тук създаваме и бъдещите кръстоски от вече изравнени линии, които се отглеждат при полски условия като сортов опит, правим наблюдения, измервания и обобщаваме данните по стопански показатели на новите кръстоски. Следва и обективна оценка. В оранжерийни условия размножаваме родителските форми на утвърдените хибриди „Кехлибар“, „Перла“, „Бисер“, те са собственост на фирмата. Това се отнася и за изходните форми при краставиците (майчини и бащински родителски компоненти) на признатите наши сортове „Дорис“, „Кала“ и „Криста“. Тук семенниците зреят, а в началото на август те са вече готови за добиване на семената.

ДЕЙНОСТТА Е РЪЧНА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕЦИЗНА. Най-напред се изгражда изолацията, тя е на 100%, фини мрежи са поставени на вратите, на проветрителите. Опрашването е ръчно, а свободно опрашените плодове периодично се събират и изхвърлят.

В оранжериите екипът отглежда и домати ранно и средноранно производство и осигурява зеленчуците за столовата, където обядът на работниците е гарантиран. „Залагаме на Амати и Оптима. Последното третиране с пестициди правим преди зазряването на плодовете, а започнат ли да се избистрят използваме само син камък – припомня г-жа Христова. – При нас културите се опазват от болести и неприятели, но правим и тестове с изкуствено заразяване (работим заедно с проф. Петър Чавдаров от ИРГР-Садово). Той е и съавтор на сорт „Перла“.

На много от редовете стоят номера, които за случайния посетител не означават нищо. Десетки и стотици са кръстоските, на един ред се разполагат само майчините растения, на друг – бащините. Научаваме, че тази година узряването на плодовете настъпва необичайно по-рано. Вглеждаме се в съоръженията и технологията, навсякъде са поставени маркучи на капково напояване. Заедно с поливната вода се внасят и водоразтворими торове с необходимото съдържание на хранителни вещества.

Разходката из селекционната градина продължава. Преминаваме покрай овощната градина с праскови, кайсии, сливи, ябълки, до нея са парцелите с тиквички и краставици, от другата страна са малините, къпините, ягодите. И сладка царевица е засята. Продукцията от тях е предназначена за екипа на двете фирми на сем. Христови, както и за гости. Парцелът с пъпеши е изпъстрен с имена, някои от тях са обозначени с цифри. Скоро в региона е паднал хубав дъжд и е провокирал вторично заплевеляване, но стопаните не предприемат почистване, за да предпазят растенията и плодовете от „слънчасване“.

Енисе Рамаданова е „основната опрашвачка“ във фирмата. Тръгна по редовете и пред всеки остави по 2-3 плода, за сравнение. След това измери теглото на всеки пъпеш, въведе данните в тетрадката. Научаваме, че тук са заложени 10 нови комбинации, от тях трите ми харесват – казва Христина, № 7 ми допада не само като едрина, но и като форма, кората е мрежеста и пр. Това пък е Корал, нова селекция, но с устойчивост на фузариум и има способността да ражда повече плодове едновременно. Доближава се повече до Перла – и като вегетация, и като форма и едрина. Нова комбинация е и №15, зазря най-рано и е с много хубава форма, със силно мрежеста кора, удължено-продълговати плодове. Обещаваща е тази комбинация, следващата е №11. Така че ще заложим и за в бъдеще на тези три комбинации…

Почти всеки ден обикалям посевите, ежедневно картината се променя и трябва да се прецени какво предстои. Растителната защита включва борбата с маната, с брашнестата мана, но тук не е третирано отпреди две седмици, тъй като настъпва консумативната зрелост на плодовете и се съобразяваме с карантинните срокове на препаратите. Без това не може, защото и болестите напоследък са много агресивни. А вредителите стават резистентни на препаратите.

Около десетина години са необходими за селекцията на даден сорт, но при мен има застъпване във времето (вече 20 години се занимавам с тази дейност) и имам възможност през 2-3 години да регистрирам нов сорт. Щастлива съм, когато клиентите споделят предимствата на нашите хибриди. Например, Кехлибар се наложи не само на българския, но и на Румънския пазар. Плодовете му са много едри (над 3.5 кг), кората е мрежеста, жълта, на дялове. Хибридът е по-ранозрял. Плодовото месо е жълто и е много сладко.

От новите ми фаворити – №7, №11 и №15 след измерванията и оценката още наесен ще стане ясно кой от тях да предложа за изпитване. И две години по-късно вече можем да очакваме регистрация. За да стигнат до опитния участък на открито, кандидатите са били 6-7 години в оранжерия, правили сме десетки комбинации, докато се открие точната. Следва залагането им на по-малка площ в оранжерия, а на следващата година вече посевите се увеличават – подробно разяснява процесите Христина Христова.

Сортовият опит е 1.3 дка, овощната градина заема 5-6 дка, а тук са краставиците втора реколта „Кала“. Вижте Кехлибар на фона на Хибрид 15! Със сигурност ще го отличите. Ще осигурим достатъчно семена за клиентите. Стига да нямаме неблагоприятни природни ситуации.

* * *

В пакетажния цех дейността е не по-малко отговорна. Той е оборудван съвременно и съгласно изискванията – допълва представата ни домакинята – семечистачна машина, а където се налага се намесваме и ръчно, теглилка, опаковките ни са в тези кашони, специално поръчани и изработени в чужбина. Разфасовките са различни – за професионалисти и за хоби-фермери. Всички тези кашони ще ги заредим със семена. Стараем се да имаме семена поне за 2-3 години напред, съобразяваме се с кълняемостта им, ежегодно се преокачествяват. Специално хибридите имат 5-6 години кълняемост. Проучваме пазара и залагаме най-вече семепроизводство на Кехлибар, на Хибрид 15, Хибрид 1, по-малко Победител и Перла. А при краставиците се фокусираме върху Дорис и Кала.

Екипът в тази дейност е добре обучен. Общо 4 жени и един техник се грижат изцяло за посевите. Но когато работата е повече, се включват допълнително работнички.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!