Връзката със земята е движеща сила за мен!

* споделя Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане“ в добруджанското село Паскалево. Младата и усмихната дама е начело на стопанската структура от март 2018 г.

* Един разговор за ролята на добрия агроном, трудните решения и климатичните предизвикателства на 2018 година.

– Г-жо Стоянова, какво ви доведе в село Паскалево?

– Земеделието, връзката със земята, това, което става на полето – това винаги ме тегли. След като ми предложиха въпросната позиция председател на кооперацията, аз се съгласих да участвам в изборното събрание. Ако трябва да бъда честна, не очаквах да ме изберат по простата причина, че съм жена, много по-млада от средностатистическия председател на кооперация в България. Не знам дали съм най-младият ръководител, но от жените със сигурност – да.

Преди време две години и половина бях агроном в ЗК „Възраждане“ и именно това стана повод да отговоря на поканата и да стана председател, тъй като аз реално нямам роднинска връзка със селото. Хората тук ме познават единствено от работата ми като агроном.

Завърших през 2005 г. Аграрния университет с бакалавърска специалност „Растителна защита“ и „Растениевъдна продукция“ като магистър. След това имах период, през който работих в Албена, след това във фирма за търговия на препарати и торове, консултант в агроаптека и после дойде работата ми като агроном в кооперацията. Следващата стъпка беше позиция в мултинационална компания. Опитът там ми помага много. Научих много, взех много, прилагам сега всичко в практиката.

Стартирах в кооперацията с торенето на пшеницата през пролетта. Единственото, което бях пропуснала, беше сеитбата през есента на 2017 г. Получих в наследство семена от нахут и торове. Всички решения и действия от там нататък трябваше да предприема аз. 10 500 дка е земята в кооперацията, 4000 дка е площта на пшеницата. Самата година беше много различна чисто от климатична гледна точка. Никога не ми се е случвало поради суша да не може да поникне царевицата или слънчогледът през пролетта. След това дойдоха обилните валежи, които за пролетниците бяха ОК, но за други култури като нахута, който е чувствителен на влага, не бяха.

Не останах доволна от реколтата от пшеница. Единственото удовлетворение беше цената на зърното. При слънчогледа имаме задоволителни резултати, но цената е много ниска и така финансите не се връзват. При царевицата смея да твърдя, че в кооперацията не е имало такъв среден добив от декар. Да, царевицата е културата, която ни спасява и „измъква“ през тази година. Иначе кооперацията съществува от 1994 г.

– Какви са предизвикателствата на председателското място?

– Много големи, неочаквано големи. Това, с което знаех, че ще се сблъскам, е бюрокрацията. Много сериозна, много тежки процедури. Стигам до извода, че всичко се пише и прави от хора, които нямат един ден в практиката и в земеделието. В държавата има страшно неработещи системи. Когато трябва да си на полето и да решаваш далеч по-важни неща, точно тогава трябва да се занимаваш със споразумения, статистики и неща, които се повтарят в годината или в месеца по няколко пъти. Липсва единна база данни, липсват много неща.

– Рентата също е предизвикателство в Добруджа…

– О, да, голямо! Тя зависи от много фактори. Реколта, природа, инвестиции… Най-важното нещо е добивът. Но ако имаш добри резултати, а нямаш цена, пак става сложно. Давайки сега висока рента, следващата година може и да няма нищо. Ако годината бъде нулева, а ти като председател нямаш средствата да компенсираш загубите, идва сериозният момент на конфронтация. Затова казвам, че изплащането на ренти е сложно предизвикателство.

– Каква си пожелавате да бъде 2019 г. в личен и професионален план?

– В професионален искам да бъде по-спокойна година. Преместването ми тук изиска от мене скоростна адаптация и сега имам нужда от малко повече спокойствие. Искам и време за чисто агрономически решения. А по отношение на метеорологичните условия – всичко да е в точното време и на точното място. Това вече не зависи от мен, но все пак… И най-вече да сме живи и здрави!

Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!