ВСЕКИ ИЗЛОЖИТЕЛ Е ДОСТОЕН ЗА ПРИЗА НА „ДОБРИЧКИ ПАНАИР“!

  • посочи в неформален разговор с нашия екип г-жа Звезделина Иванова, изп. директор на дружеството, което 28 години организира тази полезна проява.

Независимо от трудностите, „Добрички панаир“ и това лято организира традиционното изложение „Селското стопанство и всичко за него“. 28-то издание бе открито на 29 юли в спортен комплекс „Простор“. Участниците представиха своите продукти, иновации в различните сфери на агросектора. Този утвърден форум на модерния агробизнес в страната предоставя възможности за ползотворни контакти и реални сделки. Четиридесет и пет български фирми събраха кураж и заявиха участие в традиционната проява. Сред популярните имена като „Пионер Семена България“ или с новото име Кортева, Добруджански земеделски институт, „Агроном І холдинг“, „Раломекс“ АД, тук бяха и нови фирми, предлагащи професионални машини за индустрията, за повърхностна и дълбока обработка на почвата…
Едрогабаритна и малогабаритна техника, семена, торове, органични торове, машини и съоръжения за животновъдството, инвентар, съвременни технологии за целогодишно производство на зелен фураж за пълноценно изхранване на стадата – това бяха само част от фокусите на проявата.
Гости на изложението бяха г-н Николай Маринов, гл. директор на Главна дирекция Земеделие и регионална политика към МЗХГ, Мая Димитрова, председател на Общински съвет Добрич, Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие“, Галин Господинов, председател на постоянната комисия „Промишленост и земеделие“ в ОС – Добрич, Виолета Вълчева, директор на ОД „Земеделие“ – Шумен.
Изп. директор на „Добрички панаир“, г-жа Звезделина Иванова има честта първа да поздрави изложителите, гостите и посетителите.

-На първо място искам да изкажа благодарност на екипа на дружеството за упоритостта, желанието и амбицията да организират това 28-мо поред изложение в неимоверно трудните условия на „Ковид 19“. Благодаря на изложителите, които отново ни повярваха и са сред нас.
Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на земеделието г-жа Десислава Танева. В него се казва: „Радвам се да приветствам всички вас по повод откриването на 28-то изложение, което по традиция се провежда в град Добрич. Определено можем да отбележим, че през годините то извоюва авторитет с представянето на сериозни изложители, които показват възможностите за инвестиране в аграрния отрасъл в страната. Тук могат да се видят новости, очертаващи рамката на модерното земеделие у нас.
Макар и изложителите да са само български фирми, заради пандемията, убедена съм, те имат какво да презентират. Новата ОСП ни предоставя свобода и възможности за по-добро развитие на земеделието у нас, както за устойчивост, така и за модернизация. За програмния период 2021-2027 г. България ще има достъп до над 7 млрд евро, над 5 милиарда от които са за преки плащания за земеделските производители и над 2 милиарда евро за развитие на селските райони. Съгласно приетите заключения на европейския съвет за директни плащания и пазарни мерки са предвидени повече от 258 милиарда евро. Очакваме този финансов ресурс да позволи повишаване на средствата за директни плащания за страната, основно с около 5%, в сравнение с текущия финансов период и от 5.3 млрд евро те да станат 5.6 млрд евро.
За всички земеделски стопани е важно, че продължава процесът на постепенно сближаване на приложимия до момента механизъм, именно – механизмът за външна конвергенция стои в основата на увеличаване на пакета за директни плащания на България. Осредненото плащане на ха до 2027 г се очаква да достигне 219 евро.
За ПРСР са предвидени повече от 85 млрд евро на ниво ЕС. Очакваме предвидения финансов ресурс да позволи повишаване на средствата за развитие на селските райони за България с 250 милиона евро или 10% повече в сравнение с първоначално предложените средства от ЕК.
Преди прерязване на лентата на панаира г-н Николай Маринов пожела на участиците, гостите, земеделските производители от региона успех и дъжд. Защото от него сега стопаните имат най-голяма нужда.

-Всеки изложител е достоен за приза на „Добрички панаир“, защото без колебания се отзова на нашата покана и подкрепи форума – посочи г-жа Звезделина Иванова – Имахме далеч по-големи очаквания, но обстоятелствата не позволиха да се разгърнем. Все пак изложението е факт и ние сме доволни от това…
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 14-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!