ВЯРВАМ И ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ВЯРВАМ, ЧЕ НАШАТА ПОЧВА И РАСТЕНИЯТА ЗАСЛУЖАВАТ НАЙ-ДОБРОТО, А НИЕ – ХОРАТА – ЧИСТА ХРАНА!

<> Торовете, произвеждани от „БОГАЯ“ ЕООД, са грижа за ЗЕМЯТА и ХОРАТА! А това няма цена! Хубаво е повече да мислят за здравето на Земята и Растенията, а от там и за здравето на ВСИЧКИ НАС! – така обобщи своето верую г-жа Цонка Празова, собственик на Екоферма в с. Костиево, Пловдивско.

Познанството ни с Цонка Празова датира отпреди 18-19 години, когато вече беше стартирала дейност, но резултатите от приложението на биотора бяха видими и доказуеми.

-Г-жо Празова, вече почти 20 години работите в едно съвременно направление, което касае здравето на нашата почва, на растенията и на нас самите. Кое ви провокира да се заемете с тази дейност?

Наистина, през 2021 г. ще се навършат 20 години от старта на това наше производство. Вярвах, и продължавам да вярвам, че нашата почва и растения заслужават най-доброто, т.е. БИОТОР, а ние, хората – чиста храна. Радостно е, че през последните няколко години все повече стопани купуват биотор за личните си градини, все повече млади хора си създават зеленчукови и овощни градини насаждения за семействата си, за бизнес.
На тази площадка започнахме с около 100 кв. м, които в предишните две години отглеждахме и размножавахме любителски червени калифорнийски червеи. След това достигнахме до около 3000 кв. м, и в последните две години започнахме отново да ги намаляваме, но все още произвеждаме достатъчно, за да задоволим нуждите на всички наши клиенти – по-малки и по-големи.
БИОТОРЪТ, който произвеждаме, представлява екологично чист продукт, произведен при преработката на органични отпадъци от червения калифорнийски червей (Lumbricus rubellis), оттам идва и името (ЛУМБРИКАЛ). БИОТОР (ЛУМБРИКАЛ) е възможно най-пълноценният продукт за получаване на здрава и чиста почва и екологично чиста растителна продукция, който превъзхожда всички други подобни продукти – торф, торфени компости и смеси, оборски тор, обикновени градински компости и др.
БИОТОР (ЛУМБРИКАЛ) е органична, рохкава, дребно гранулирана материя с тъмно кафяв цвят, без миризма. Той е най-добрият обогатител и подобрител на почвата. Съдържа милиарди полезни микроорганизми, както и всички необходими за растенията макро- и микрохранителни елементи във високи концентрации.
БИОТОР (ЛУМБРИКАЛ) притежава бактерицидни свойства и създава в почвата условия, затрудняващи развитието на болести. Той не съдържа фитопатогени. Повишава устойчивостта на културите към заболявания и стрес, стимулира нарастването на почвената микрофлора.
БИОТОРЪТ се използва за трайно подобрение на изтощени и разрушени почви, както и за възстановяване и повишаване на почвеното плодородие. Използва се за непосредствено торене, като комплексен тор с продължително действие в цветарството, зеленчукопроизводството, за създаване на трайни насаждения и др.
„ЛУМБРЕКС“ се роди преди малко повече от 10 години, като естествено продължение и допълнение на едно развиващо се производство. „ЛУМБРЕКС“ представлява екстракт от биотор от червени калифорнийски червеи. Той е изключително ефективен, екологичен хуминов тор с широк спектър на приложение при всички селскостопански култури, отглеждани на открито и в култивационни съоръжения. Екстрактът съдържа в разтворен вид концентрирани най-важните хранителни компоненти на биотора – хуминови киселини, фулвокиселини и всички необходими за растенията макро- и микроелементи.
„ЛУМБРЕКС“ може да се прилага като почвен тор преди разсаждане и по време на вегетация, като листен тор, а също и за третиране на семена. Включен в схемите за почвено и листно торене при зеленчуците подобрява растежа и развитието на растенията, удължава плододаването.
ЛУМБРЕКС служи като почвен подобрител за бедни на хумус почви, стимулира полезната почвена микрофлора, подобрявайки общото състояние на почвата и превръщането на почвените органогенни елементи в достъпна за растенията форма.
Води до значително повишаване на добивите при всички култури, подобряване на вкусовите и ароматни качества на плодовете и зеленчуците, удължава срока на съхранение. И не на последно по значение място, ЛУМБРЕКС повишава устойчивостта на растенията към стрес и патогени.
В редица страни, включително САЩ, Канада, Германия, Австрия, Япония, Корея и др., отглеждането на червения калифорнийски червей (ЧКЧ), отдавна е престанало да бъде хоби за рибарите и се е превърнало в популярна и ефективна дейност. Първите стопанства за култивиране на дъждовни червеи са били създадени през 40-те години в САЩ. Любопитното е, че в училищата в Калифорния, където селското стопанство е силно развито, отглеждането на червеи и добиването на биотор се изучава като отделен предмет.
Биоторът се е доказал при създаване на трайни насаждения. Минимални дози /0.5-1.0 л /лозова пръчка и 2.0-4.0 л /дръвче/ осигуряват бързо и устойчиво развитие на посадъчния материал и гарантирано прихващане. Съкращават времето до първото плододаване. Включен като компонент към смеските за разсад, саксийни цветя и др., в доза 150-200 л/куб. м осигурява добър старт на растенията. 100-200 мл / растение е дозата при засаждане на зеленчукови култури в оранжерии. Два литра е дозата при засаждане на рози и декоративни храсти.
ЛУМБРЕКС също има своето място, когато говорим за старт на растенията, на посевите. При зеленчуковите култури – семената се накисват за 4 -6 часа в разтвор от 100 мл тор /1 л вода; при житните – само 1 /един/ литър за 1 /един/ тон семена, прибавен към препарата за обеззаразяване. Тези минимални количества осигуряват ускоряване покълването и жизнеността на кълна и помагат за формирането на здрава коренова система.
Торовете, произвеждани от „БОГАЯ“ ЕООД са грижа за ЗЕМЯТА и ХОРАТА!

-Какво да очакваме в бъдещ план от вашата ферма, отзивите на земеделци и хоби фермери от вашите продукти са чудесни, което е сигурен белег, че вървите в правилната посока.

-Да не си позволяваме компромис с качеството на произвежданите от нас торове. Няма по-голям подарък от това, да виждаш клиентите си доволни. Дотук сме стигнали и благодарение подкрепата на всички партньори и приятели. Благодаря на всички и им пожелавам здраве!
Хубаво е повече хора да мислят за здравето на Земята и Растенията, а от там и за здравето на ВСИЧКИ НАС!
Въпросите зададе Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!