В БИЗНЕСА СЕМ. КОЛЕВИ ОТ ГОРСКИ ИЗВОР ЗАЛАГАТ НА ОПИТА, ИНТУИЦИЯТА ИНОВАЦИИТЕ И ПОЗИТИВИЗМА

<> Началото поставя бащата Николай Колев преди трийсетина години, неговият път днес следват синът Красимир, дъщерята Милена и зетят Даниел.
<> Ежегодно във фермерството се залагат опити със сортове и хибриди на водещи семенарски компании, а за доброто развитие на посевите стопаните разчитат на листния тор Foliq, който вече няколко сезона влагат по време на вегетацията.

Семейството на Недялка и Николай Колеви от Димитровградското село Горски извор е посветило ежедневието си на агробизнеса. И то не от вчера. Основите поставя бащата Николай, редом до него днес са всички от фамилията. Работят усърдно, с много любов, мисъл, отдаденост…
БАЩАТА Николай: Стартирахме през 90-та година с малко декари, със собствената земя. Занимавахме се със зеленчукопроизводство, посветихме се на корнишоните, но вече ги забравихме. Защо ли? Защото НЯМА ПАЗАР, НЯМА ЦЕНА, НЯМА И РАБОТНА РЪКА! Ето това е причината, за да не отглеждаме зеленчуци. Наложи се да се ориентираме към полските култури, където производството е механизирано.
СИНЪТ Красимир: Сега стопанисваме около 4000 дка. Залагаме пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, а през последните години – и рапица, сорго и лен на ограничени площи. С тях имаме възможност да правим добър и правилен сеитбооборот.
МАЙКАТА Недялка: Малко над 300 са ни арендодателите, хората предпочитат да си получат рентата в пари. Селото ни беше много голямо, дори преди прехода се чуваше, че ще стане град, но с годините младите поеха по своя път, населението се стопи. Възрастните вече не се наемат да отглеждат животни в дворните стопанства.
Красимир: Сезоните са различни, все ни поднасят изненади. Имало е години, когато през март сме приключвали със сеитбата на пролетниците, но и години, когато и на 20 април сме сели. Затова се научихме да сме гъвкави, адаптивни, често интуицията ни води. Разчитаме на добрата селекция, работим предимно с водещи семенарски компании…
Културите ни се отплащат за добрите грижи. Следим иновациите, срещаме се с мениджъри и регионални представители на агрофирми, обслужващи сектора. Например, с представителя на „Агротайм“ за региона, Красимир Желев, се познаваме от доста време. С продуктите Foliq работим също отдавна. Стараем се да го влагаме в точния момент след третирането с хербицид, заедно с фунгицида. И още, торовете ФОЛИК съдържат и прилепители, това гарантира добро покриване и бързо влизане на съставките в метаболизма на растенията. С този листен тор спестяваме внасянето на омокрител и прилепител, защото особено фунгицидите имат потребност от това.
Нашата рецепта за успех е: Да си свършим работата по правилата и тогава да преминем към молитвите за дъжд и благоприятно време!
Николай: Технопаркът ни е оборудван с необходимите машини, два комбайна (Клаас и Лаверда), пет трактора с различна мощност за съответните обработки, челен товарач, самоходна пръскачка Текнома, с всякакъв прикачен инвентар. През 2009-та година по проект закупихме трактор и плуг. Но от подновяване на техниката винаги има потребност, машините се амортизират, а на пазара идват нови, технологични, с висока продуктивност.
Всички работим на машините – аз, синът, зетят. Налага се да имаш всичко, за да не си притиснат от сроковете. Имаме желание да правим поливно земеделие, но за жалост трудно, бих казал невъзможно е да се работи с „Напоителни системи“. Налагат една първоначална такса от 14 лв/дка, убийствена е! Водата се заплаща отделно и става така, че поливната вода е по-скъпа от питейната.


В този ден се запознахме и с Красимир Желев, рег. представител на „Агротайм“ – фирмата, която внася и дистрибутира торовете ФОЛИК. Помолихме го да се представи и да ни даде повече полезна информация за тези иновативни листни торове:
Красимир Желев: Отговарям за областите Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора. Уважавам мнението на земеделците, допитвам се до тях, обезателно настоявам да узная как се представят продуктите на полето при различните култури. А за Фолик са ми споделяли стопани, които са го ползвали през годините и имат преки впечатления.
Започвайки работа в „Агротайм“ първите клиенти, който посетих бяха именно Николай и Красимир Колеви. Останах очарован, когато бащата ми сподели, че познава листните торове Фолик, че вече ги е прилагал. Обсъдихме варианти, подбрахме точните формулации за културите. Дозата на приложение е ниска, а в ценово отношение стоят много добре. При всички случаи в края на тази кампания ще проследим как се представят те при различните сортове…
Велина ПЕТКОВА

На снимката –
Фермерското семейство (отляво надясно) – Красимир, Недялка и Николай, Милена и Даниел.

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!