В българското земеделие винаги ще има място за млади и кадърни хора!

* Смята Стоян Димитров, агроном във фирма „Клас 94“ ООД. Младият мъж завършва в момента Аграрния университет и вече работи по специалнотта си в семейната фирма.

Да обичаш професията си и да я работиш с удоволствие – този късмет има младият агроном Стоян Димитров. А може би не е въпрос на късмет, а на съзнателно положени усилия и преследване на целите.

Срещаме се с младия мъж по време на жътва на рапица в нивите край село Крушари, където е разположена базата на фирма „Клас 94“ ООД. Започва прибирането на опитни хибриди с рапица. Грижата и организацията на целия процес по извеждането на опитите – от обработките на почвата и сеитбата през растителната защита, подхранването и същинската жътва са поверени на младия агроном. Работи на полето с ентусиазъм, познания и много хъс. Фирмата е семейна, Стоян поема по стъпките на баща си – Михаил Димитров.

Общо 170 000 дка са площите с рапица в Добричка област. Средният добив при пожънати една втора от посевите възлиза на 290 кг от декар. Във фирма „Клас 94“ ООД през есента на 2016 г. са засети 1600 дка с маслодайната култура. Определено обаче добивите са много по-добри от средните за Добруджа, гордее се Стоян Димитров.

Г-н Димитров, как се насочихте към земеделието?

– От малък съм по полетата, земеделието наистина ме влече, а сега ми доставя удоволствие да го работя. Завършвам специалност „Растителна защита“ в Аграрния университет през тази година. Тук имам възможност да прилагам и изпробвам знанията си на практика. Имам поле за изява, на която не всеки може да разчита и аз съм много благодарен за това. На този етап имам желание да работя, да помагам на баща си, но кроя планове и за развитие. С каквото и да продължа, както и да се реализирам, в каквато и фирма да работя, никога няма да оставя семейния бизнес.

В българското земеделие винаги ще има глад за млади и кадърни кадри. Това е един плюс за всички, които са се насочили към селското стопанство, които сега се образоват и искат да се реализират успешно.

– Поверена Ви е сериозна отговорност с това опитно поле!

– Да, тук имаме опити, в които се сравняват хибриди рапица на четири конкурентни фирми. Рапицата е капризна култура, която изисква изключително много грижи. Трябва постоянно да се следи нейното развитие.

Доволен съм от резултатите от жътвата на опитните парцели – от 467 до 496 кг/дка. На масов посев имаме 1600 дка с рапица. 70 % от тях вече са пожънати. За разлика от миналата година имаме около 100 кг/дка нагоре – т.е. 450-460 кг/дка.

Започваме жътва и на 3900 дка с пшеница. Посевите изглеждат много добре. Очакваме високи добиви.

Смятам, че за да имаме добри резултати, е важно да си свършим добре работата. Каквото зависи от нас, трябва да се направи, останалото е в ръцете на Главния агроном – категоричен е младият агроном Стоян Димитров.

Ела Стоянова

(повече в Агровестник – стр. 24)

На снимката – Стоян и Михаил Димитрови. 

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!