В ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ВАЖНО И ТЪНКОСТИТЕ ДА УЛОВИШ!

*Хиляда декара с интензивни култури, 30 дка рози и 40 дка лавандула стопанисва фермерството на Ангел Гочев от Казанлъшкото село Енина, който със съдружника си Димитър Иванов разчитат на собствените си сили, на помощта на специалистите от партниращите фирми и на даденостите на региона.

Енина е разположено на южните склонове на Балкана и в уханната прегръдка на Розовата долина. Много може да се разказва за него и красивата козарка Яна, за крепостта „Чилечито“ и Часовниковата кула в центъра, за Енинското ждрело и бягащата Енинска река. За хората, избрали да стоят далеч от градската суета, защото тук си имат всичко – красота, чист въздух,спокойствие и работа. Г-н Ангел Гочев е един от двайсетината стопани в селото.Тук живее, и земите му са в околността,а стопанството – в югоизточния край.

-От 2005-та г съм регистриран земеделски производител – ЗП Ангел Гочев. Работя съвместно с мой приятел, съдружници сме. Отглеждаме основно зърнени култури, но регионът е подходящ и за етерично-маслените, затова решихме да заложим на розите и лавандулата – пояснява фермерът. – Преди време съм работил на други места, и в чужбина бях, но се чувствах като „дърво без корен“. Завърнах се, закупих парцел от десетина декара, след което с Митко наемахме земеделски площи и сега стопанисваме 1000 дка. Да, не са малко, особено когато става дума за прецизност в работата.

На тези площи правим сеитбооборот със зърнено-житни, слънчоглед и царевица. Ориентирахме се и към трайните насаждения и засадихме 30 дка рози и 40 дка лавандула. Намерението ни е да ги увеличим, но досещате се, единствената пречка е работната ръка.

Есенниците заемат значима част от полетата, залагам повече на чуждата селекция, защото българските сортове отстъпват и по добиви, и по качество. Такава е истината.

Прибирането на реколтата от градини изисква ръчен труд, останалите дейности са механизирани – обработката на междуредията, подрязването, растителната защита. Но при добра организация само за 3 дни приключваме с жътвата на лавандулата.

Цяла година сме се грижили за насажденията, за градините и разбира се, че настояваме в точния момент да приберем реколтата. Отделно и преработвателите ни поставят условия. А освен всичко това съгласно сключените еднодневни договори сме задължени да внасяме осигуровки на всеки берач, които възлизат по 5-6 лева. Не говоря и за останалите задължения… Та субсидията, която получаваме за декар рози и лавандула от 30 лева доникъде не стига.

Розовият цвят предаваме на дестилерия в с. Крън. Питате ме за цената? Не мога да ви кажа, защото и на нас никой не казва каква ще бъде тя до беритбата. От нас – земеделците, се иска да им потвърдим, че ще си предаваме суровината на еди коя си розоварна и ориентировъчно какво е очакваното количество, т.е. десетина тона от нашите 30 декара, да кажем. Миналата година получих по 2.50 лв за килограм розов цвят, брането ми струваше около 1.40 лв., но като добавим и другите разходи, става ясно каква е печалбата.

Хубавото беше, че получихме компенсация за ниската изкупна цена на розовия цвят. И тази година се очертава подобна. А времето за розобера наближава, около 20 май влизаме в градините.

Полетата ни са комасирани и това улеснява механизираните дейности. Разполагам с комбайн за бяла жътва КЛААС Мега, хубава машина е, стягаме я, поддържаме я. А и аз имам познания в областта. Тракторите ни са руски, но имаме и западна машина, четири на брой са общо. От прикачния инвентар не сме лишени от нищо.

Трудности ни създава обемистата документация, която се изисква от нас. Имаме възможност за увеличаване на площите, но това води след себе си и други неудобства, а именно повече персонал, повече техника. Затова предпочитаме по-малко земя, но по-добре и професионално отглеждани култури.

Велина ДИНЕВА

На снимката – Семейството на фермера Ангел Гочев пред Енинския водопад – съпругата Весела, дъщерята Галина и синът Любомир

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!