В РАБОТАТА ТРЯБВА ДА ГОРИШ!

<> Да си професионалист, отговорен, информиран, да следваш иновациите. Това са принципи, които г-н Иван Матев, собственик на „Иван Матев 2009“ ЕООД следва вече 20 години. И това несъмнено го прави известен и предпочитан партньор на стотици градинари.
<> Този сезон към богатото предлагане на стоки и услуги добавя още една – разсад за хоби градинари от различни сортове и хибриди домати, краставици, пипер, дини, пъпеши и др.

Със сигурност няма българин, който да не е чувал за зеленчуковата борса в чирпанското село Плодовитово. За търговията, която се „завихря“ още в 2-3 часа след полунощ. Е, малко силно казано, напоследък нещата не са чак толкова динамични, но и за това си има обяснение… В северозападния край на прочутото зеленчуково тържище е разположен комплексът на г-н Иван Матев. Казваме комплекс, защото тук има всичко: семена, РЗ препарати, торове, полиетиленови покрития за оранжерии, торф, лозарски и овощарски ножици, тарелки, перлит, поливни системи, маркучи, и много др. Хиляди са артикулите. Срещата ни със собственика е насрочена в 3 ч. след обяд, когато повечето от задачите са вече „отхвърлени“:

-Кандидатствах във ВСИ, приеха ме, завърших специалност Растителна защита и взех решение да отворя агроаптека на борсата, за да бъда близо до производителите – започна г-н Матев. – Силна беше тогава борсата, а днес функциите й се промениха. Къде да търсим вината, в държавната политика, в откриването на други тържища, в навлизането на големите вериги? А преди търговците са чакали на опашка, за да закупят желаната стока. Никакво значение нямаше за купувачите – от Варна, от Търговище, от Русе и къде ли не, какво разстояние ще изминат през нощта. Днес е друго. А и вносна стока ни „залива“…
Ние работим в екип от агрономи специалисти: Атанас Иванов и Росен Замфиров. Стремим се постоянно да бъдем актуални с нови и иновативни решения и продукти, които да бъдат изцяло в полза на клиентите. С годините постепенно разширявахме артикулите. С навлизането на капковите инсталации вкарахме съвременни водоразтворими торове. Навремето първите бяха на „КВС Агро България“ и на Йордан Величков. После дойде ред на торфовете, стиропорните табли, перлита, след това заедно с фирма „Флориан“ – Русе, започнахме да правим внос на консумативи за градинарството. Преди около 6 години внесохме НАЙ-ДОБРИЯ ПОЛИЕТИЛЕН ЗА ОРАНЖЕРИИ НА ИЗРАЕЛСКАТА Politiv, от която клиентите ни останаха очаквано за нас доволни. Този полиетилен в страната няма аналог и все повече производители го търсят и използват. Притежава няколко отличителни качества и функции, и държа да ги отбележа: стабилизиран е, с необходимата UV защита на високо ниво, дифузия на светлината, еластичност на самия материал, по-голям термален ефект. Растенията се чувстват комфортно.
С г-н Цветелин Янков, собственик на фирма „Флориан“ ООД, Русе поддържаме тесни взаимоотношения и решихме да разработим нишата с хоби семената. Преди 7 години закупихме сееща линия и стартирахме с предлагането на готови тарелки с различни сортове и хибриди зеленчуци. Извеждаме ги на етап покълнване на семената, след което стопаните ги доотглеждат. И вече работим с две сеещи линии и три камери, в които при контролиран режим семената покълнват.
От тази година решихме ДА ОТДЕЛИМ по-голямо ВНИМАНИЕ НА ХОБИ ГРАДИНАРСТВОТО, т.е. да произвеждаме разсади за дребните стопани. За тези, на които, например им трябват 10-20 (разбира се и повече) корена домати, десетина корена краставици, няколко тиквички, патладжан и др., така че да задоволят потребностите на семейството си със свежи зеленчуци от собствената градина. Основно залагаме семената на „Флориан“, защото качеството им е автентично и абсолютно гарантирано. Освен това фирмата акцентира върху качеството на продукцията и цели да възвърне стария вече позабравен вкус на българските зеленчуци.
ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗСАДИ ЗА ХОБИ ГРАДИНАРИ. С това ще се ангажира нашият колега-агроном Росен Замфиров, който ще приложи на практика всички новости за получаване на качествен здрав разсад.

Нашият екип направи сайт „Агрофен“, в него детайлно ще намерите информация за разсадите за зеленчуци, цветя, билки. Както и нашата новост – присадените растения от домати, краставици, дини, пъпеши. Ще имаме копър в тарелка, лук за зелено в тарелка, разсад за праз, магданоз, различни видове салати, домати от серията „Профилайн“ (розови и червени) на фирма „Флориан“. Клиентът може да си закупи микс от различни сортове и различни видове. Въпрос на предпочитание!
Държим да предложим здрави и продуктивни растения на хоби-градинарите, които за ограничени бройки не биха могли да се снабдят лесно.
РАБОТИШ ЛИ ПРОФЕСИОНАЛНО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ПОЛУЧИШ ЗАСЛУЖЕНАТА ОЦЕНКА. Предвиждаме да произведем около 100 000 корена домати. Интересът към тях е определено висок, вече имаме доста запитвания. Имаме клиенти, които отглеждат професионално домати с търговска цел за стокова продукция, но за собствената трапеза желаят да си засадят от нашите вкусни български домати: Розалукс, Розамакс, Момини сълзи, Розов дар, Червен градински, Розали и др.
При дългоплодните краставици предлагаме „Сандра“, „Флориана“ и „Саманта“ на фирма „Флориан“, ще имаме и от късоплодните „Тести Грийн“, „Тести Кинг“, „Тимор“ и др. Част от тях ще бъдат присадени. Няма да се впускаме в големи бройки, макар че имаме доста заявки и интересът към разсадите е висок. При клиента растенията ще отидат опаковани в кашон, в една табла може да се направи микс от сортове от даден зеленчук – клиентът решава това. С табелки ще бъдат надписани сортовете. И младите, прибирайки се на село, с радост да направят един чудесен подарък на родителите си, на бабите. Всеки ще остане доволен, нали!
Винаги се стремим да даваме адекватни консултации и решения на нашите клиенти. Затова отново ще посоча, че разчитам на нашия екип от агрономи, както и на партньорите от растително-защитните компании. Питате ме за принципите ми в работата, които са принципи на екипа ни. Ще припомня една стара приказка: „Земеделието е проста работа, но не и за прости хора“. И още: „Когато имаш желание да се научиш, когато „гориш“ в работата – нещата се получават“.
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 11-12 и на сайта Агрофен)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!