В РАЗСАДНИК „BULFLOWERS“ И ПОЛИВАНЕТО НА РАСТЕНИЯТА Е РИТУАЛ

*признава шеговито собственикът Стефан Караджов. Той и семейството му отглеждат богата гама цветни, украсни и декоративни растения за градината и балкона.

Разсадник „Bulflowers“ се намира в полите на Родопите – село Тополово, Асеновградско. Собственикът Стeфан Караджов разказа за живописната природа наоколо и за това, че тук е точното място за отглеждане на красиви цветя.

-Разсадникът е разположен на 1 дка , но вече закупихме още един двор с площ 2,5 дка. В него ще отглеждаме основно декоративни храсти – кипариси, лъжекипариси, туи, тисове, от които имаме голямо видово разнообразие. Другото направление в дейността ни са цветята, които са с две предназначения – за градината и саксийни (за балкона). В момента произвеждаме два основни вида есенни цветя – хризантеми и градински теменужки, около 3000-4000 броя годишно. Хризантемите, които сме подготвили за кампанията са около 2000. Цветовата им гама е богата – жълти, бели, розови, лилави и др. – посочи младият стопанин.
Едни от любимите за българина цветя са градинските теменужки, които са двегодишни и имат продължителен цъфтеж. Засяваме семената им през юли-август и през октомври предлагаме разсада. Интересното е, че се отглеждат навън и дори под снега запазват цвета си.
През пролетта основните растения на които залагаме са бордюрна винка, тагетис, карамфили (7-8 цвята), мушката, бордюрни петунии, парички (3-4 цвята). Все по-актуални стават бегониите, немезиите, флоксовете.
В зависимост от климатичните условия и пазара, в разсадника се отглеждат около 10 000 бройки пролетни растения.
Клиентите много харесват каскадните петунии, циганчетата, винката и др. Предоставяме професионални консултации на купувачите относно отглеждането на растенията. Тагетесът например е един от масовите избори, тъй като е сравнително евтин и може да се постави на различни места в двора. Обаче е важно да е на шарена сянка. Циганчето също обича да е на по-хладно. Докато винката и сакъзчетата виреят чудесно на слънчева места и тераси. Това са устойчиви цветя и са много търсени в района. Отглеждаме ги в оранжерии, които са около 400 кв.м.
Работим със съпругата ми Гергана Златанова, като много ни помагат и моите роднини. С този бизнес се занимавам от 20 години, като първият ни разсадник беше в София. Преди 4 години го „преместихме“ в Тополово, а вече го разширяваме. За мен няма тайни в градинарството, работя това от 24-годишен. Разбрах, че в столицата има сериозен пазар за цветя. Особено добри години бяха до началото на финансовата криза през 2008-2009 г.
Стефан Караджов успява да реализира продукцията си в магазини и борси основно в столицата, Пловдив, Асеновград. Признава, че напоследък се забелязва положителна тенденция, защото вносът е намалял. Всичко, което е научил за отглеждането на растенията е от практиката, на принципа „проба-грешка“.
Стопанинът полага огромни усилия за отглеждане на здрави и красиви растения. Ползва за поливане вода от кладенец, обаче се стреми да намали рН-то й до 5,5-6,5. Ако киселинността на водата е по-висока, растенията жълтеят и се разболяват. Изградил е поливна система за целия обект, но ползва капково напояване само за туите и кипарисите. Останалите растения поливат ръчно, като съобразяват качествата на водата с всеки растителен вид. С две думи, заради вниманието и сериозната грижа за всяко растение, дори поливането е ритуал, усмихнато признава той.

Здравословното състояние на продукцията във „Bulflowers“ се контролира два пъти годишно чрез проверки на инспектори от местното БАБХ. Специален мониторинг се провежда и на готовата продукция. Това ни дава спокойствието, че предлагаме на хората качествени и здрави растения – призна Стефан Караджов.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!