В ЦАРСТВОТО НА ХУБАВИЯ ПЕЛИН

*“Има надежда животът в българските села да се възроди!“ – заявява Стоян Трифонов, кмет на старозагорското село Змейово и зам.-председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

*Малкото населено място е едно от истински живите села в България, което от години доби известност с празника на този вид вино.

По традиция в едно от малките населени места от община Стара Загора Змейово именно сега трябваше да се проведе празникът на пелина. Уви, този декември празник няма, но ще ви пренесем за кратко в населеното място, известно още като „Царството на хубавия пелин“. Селото е сгушено в горите на Средна гора. По-малко от 9 километра го делят от областния град. Спокойствие, красива природа, живописни гледки и уют могат да бъдат открити в селото, чието име често, макар и неправилно, се произнася като Змеево.

-Правилно е да се казва и пише Змейово. Името произхожда от змей. Има стара легенда, която разказва за Стоян Змея, който направил пещера и заживял в нея -разказва ни в началото на нашия разговор кметът на селото Стоян Трифонов. И действително недалеч от последните къщи в гората е скрита легендарната пещера, свързана с днешното наименование на Змейово.
52-годишният Стоян Трифонов кара своя втори мандат като кмет на Змейово. Печели изборите през 2015 г. и повторно през миналата 2019 г. Вече 5 години Трифонов управлява селото заедно със своя секретар, с когото са създали малък, но сплотен колектив. Подтикнат от хора от населеното място мъжът прави крачката да се ангажира с обществените проблеми в родното село на своя баща. Като всяко малко населено място в България трудности не липсват. Змейово обаче безспорно е едно от живите села у нас. Доказателство за това са близо 1200 души население. Около 600 от тях са по постоянен адрес, а другата половина по настоящ. По този показател змейовци се нареждат в топ 6 на най-заселените села в голямата старозагорска община.
По думите на Стоян Трифонов извънредната обстановка, въведена през пролетта, допълнително е увеличила жителите в селото:

-Някои хора прецениха, че тук е по-приятно, спокойно и сигурно в тази необикновена ситуация. Затова виждам как буквално селото се оживи. В последните години все повече млади хора се заселват тук. Аз лично съм съдействал на няколко семейства да си закупят имот. Тенденцията е да се живее малко по-добре и спокойно в селата. Истината е, че хората вече търсят своето спокойствие, което не може да бъде осигурено в големите жилищни кооперации в градовете. Радващо е, че имаме много деца. Техният брой нараства в летните месеци. Животът в селото кипи на пълни обороти.
Интересът към закупуването на къщи е сериозен. Дори да се затичаш от тук към Стара Загора, ще стигнеш за 10-15 минути. Смятам, че свързаността ни дори е по-добра, отколкото от някои квартали. Затова селото ни е привлекателно. Общинският транспорт е редовен, но надеждите ни са, че в най-скоро време превозните средства ще бъдат подменени с чисто нови за още по-голям комфорт на ползвателите на услугата. Към момента включването на населеното място в мрежата на градския транспорт е невъзможно, въпреки че разговори в тази посока са водени.
В селото функционират два цеха за производството на дограми и български чорапи. В близост е разположена и каменна кариера за производство на инертни материали, в която работят около десетина местни жители. Цели 39 000 декара е землището на селото, но от него едва около 2000 декара са обработваемите площи. Именно със заетостта си в земеделието се изхранват друга част от живущите в населеното място. Селото е популярно със своите лозови масиви, отглежда се също и люцерна и зърнени култури. Основната част от населението в активна възраст работи в Стара Загора.
Въпреки сравнително големия брой жители в Змейово селото не разполага с функциониращи детска градина и училище. Такива е имало в миналото, но от много години те не работят. Културният живот се подхранва от местното читалище „Пробуда“, което разполага с танцов и певчески състав, както и с библиотека. Възрастните жители са създали и свой пенсионерски клуб. Тук се намира един от най-старите църковни храмове – „Св. Николай Чудотворец“.
Безспорно гвоздеят в културния календар на селото е прочутият „Празник на пелина“. С качеството на наложения змейовски пелин са прочути местните. Събитието, което тази година трябваше да се състои за 14 път, се провежда в дните преди Коледа. Пелинът в Змейово омайва със своето качество:

-Празникът на пелина е утвърдено събитие в нашето село, което събира хиляди. То получи популярност в цялата страната и е единственото подобно на Балканския полуостров. Въпреки ситуацията в момента истински се надявам, че в сърцата и домовете си ще отбележим този празник. Това бе една традиция, която радваше не само съгражданите и хората от общината, а дори цяла България. Нека всеки, който има познат в селото, да си намери хубав пелин за предстоящите празници. Пелин ще има за всички желаещи – прикани любителите на алкохолната напитка кметът на селото.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 13-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!