В Шато Копса край Сопот възродиха сорта Карловски Мискет

* Районът е притегателен за винен, културен и поклонически туризъм. Непременно трябва да се видят средновековната крепост Копсис, Сопотският водопад и манастирът Свети Спас.

Една от най-запазените крепости в страната – Аневското кале или Копсис, се намира на 2 км от родния град на Иван Вазов. По време на Средновековието селището, прераснало доста по-късно в град Сопот, се е наричало Копсис. Леко модифицирано днес името на крепостта носи бутиковият винарски комплекс Шато Копса, който е на около 5 км от нея. Той е изграден в духа на средновековната аристократична архитектура и много напомня за будегите, както наричат избите в Испания, повечето от които са разположени в средновековни замъци.
Копса също е в стил замък с четири внушителни кули. Каменната постройка е вдигната през 2008 г. в сърцето на Розовата долина, а гледката около нея е невероятна. „Стъпнала“ е върху леко възвишение, с лице към Средна гора и Стара планина. От всички страни замъкът е заобиколен от грижливо поддържани лозови масиви. Избата, където отлежават вината, е вкопана в земята така, че е осигурена оптимална температура за зреене и съхранение. Шато Копса е идеално място за винен туризъм. Освен, че се предлагат няколко вида дегустации на бели и червени вина и розе, собствено производство, както и гурме кухня, има и хотелска част. Интериорът в шатото е уникален не само с класното си обзавеждане, но и с атрактивните трофеи по стените – препарирани глави от глигани, еленови рога и други. Първите посрещачи на гостите са няколко заека, които свободно се разхождат в двора. Пред тежката дървена врата на шатото пък посреща папагал.
Какви сортове грозде се отглеждат там и с кои вина избата е оформила своя облик, разказва в интересна беседа семейството технолози в Копса Мадлен и Ангел Кузманови:
– Като наследници на хората, положили основите тук, искаме за продължим традицията и да възродим характерния за региона сорт Карловски Мискет – започна разказа си Ангел Кузманов. – Освен този сорт, тук отглеждаме и преработваме белите сортове Мускат Отонел, Шардоне, Совиньон Блан. От червените сме заложили на Каберне Совиньон и Мерло. Общата площ на лозята е около 500 декара. Разположени са основно около шатото. Регионът е заключен между Стара планина и Средна гора и обуславя слънце, климат и почви, т.е. тероарът, който определя и специфичния почерк на вината. Той е благодатен за българското винарство, защото лозята се развиват при специфични условия, които в друга част на страната не се повтарят. По-ниските топлинни годишни часове изключително много ни помагат при белите сортове да запазим киселинността на гроздето и плодовия му характер. Нашата работа като технолози е да претворим това, което създава природата чрез гроздето и да го въведем във вината, а клиентът да го усети в бутилката. Стараем се стила, който сме изградили от години да е постоянен и да бъдем разпознаваеми. Защото е много важно за една изба, когато клиентът дегустира виното да разпознава неговия произход. Мисля, че нашата изба е много разпознаваема както при белите и червените вина, така и при розетата.
Мадлен Кузманова направи допълнение, че техните червени вина не са толкова натоварени, каквито са вината в Южна България. Това ги прави първо разпознаваеми и второ – те се продават целогодишно, защото са плодови и свежи. Самото вино се произвежда в Клисура, в собствена база, като капацитетът е 320 000 литра:
– 80 процента от производството ни е от белите сортове грозде, а останалите 20 процента – от червеното – обясни г-н Кузманов. – Като всяка изба освен на вътрешния пазар, продаваме и в Европейския съюз – основно в Германия и Англия. Определени количества изнасяме също за Япония и Китай. Но ние не залагаме толкова на износа. Тук, на място, също се продава голяма част от виното. Ние сме бутикова изба, която не произвежда големи количества, а това гарантира едно постоянно качество. Важно е обаче да се популяризира районът, защото в момента винените маршрути ни заобикалят.
Семейство Кузманови препоръчва освен удоволствието от винения туризъм, посетителите непременно да разгледат и близките забележителности в района. Заедно с крепостта Копсис това са манастирът „Възнесение Господне“ край Сопот, известен още като „Свети Спас“ и Сопотският водопад, който е над светата обител. До него се стига след 30-минутно ходене в гората. Усилието си струва, защото гледката там е забележителна – водата пада на подскоци в река Манастирска от над 10 метра. До водопада има беседка, пейки и огнище за барбекю. Любопитна подробност, която в Сопот се коментира е, че до близкото с. Анево, което по-скоро е квартал на града, имало находище на лигнитни въглища, което все още не се експлоатира.
Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!