В 31-ви (1222) брой на “Агровестник” четете:

ВЕРТИЦИЛИЙНОТО УВЯХВАНЕ АТАКУВА И ЗЕЛЕНЧУЦИ, И ОВОЩНИ – на стр. 2

В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ АВГУСТ – стр. 2

ГРОЗДОБЕРЪТ НЕ Е ДАЛЕЧ, НО И ГРИЖИТЕ ЗА ЛОЗИТЕ НЕ СА МАЛКО! – стр. 2

ОПТИМАЛНАТА ПЛОДОВИТОСТ ПРИ ВИСОКОПРОДУКТИВНИТЕ КРАВИ – КАК ДА Я ПОСТИГНЕМ? – стр. 3

И ЛЮЦЕРНОВИЯТ ПОСЕВ ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЛЕДВА ПЕРИОДИЧНО – стр. 3

ЦЕНИ, БОРСИ, ПАЗАРИ, КРАТКИ ВЕСТИ – на стр. 3, 4 и 29

ПЛАНЕТАТА ЖИВЕЕ НА ЕКОЛОГИЧЕН КРЕДИТ – стр. 4

ЗАЩО ПОСРЕД ЛЯТО КАПЯТ ЛИСТАТА НА ЧЕРЕШИТЕ? Бялата ръжда или некротичните пръстеновидни петна са причина за преждевременния листопад.

Ако по това време на годината по листата на черешата се появят петна, то най-вероятната причина за това е БЯЛАТА РЪЖДА, известна още като цилиндроспориоза. Причинява се от гъба, която презимува в окапалите заразени листа, по които узряването на аскоспорите съвпада с разлистването на дръвчетата. Първичните заразявания стават при благоприятни условия (дъждовно време и температури минимум 6°С).

Заразяването става напролет при опрашването, от режещи инструменти, при обработката на почвата и последвало разкъсване и нараняване на кореновата система. Тогава по листата се наблюдават пръстени или просветлени зони, които по-късно некротират и загиналата тъкан опадва, като се образуват перфорации подобно на сачмянка. Новият прираст е потиснат, дребен.

НЕКРОТИЧНИТЕ ПРЪСТЕНОВИДНИ ПЕТНА е друг вид заболяване, което се провокира от използването на заразени подложки, калеми, опрашване със заразен прашец. Вирусът заразява 169 вида растения в това число черешите, вишните, прасковите, хмела, розата, тиквите и др. Признаците се откриват след преминаване на зимния покой и най-същественият е забавяне развитието на дърветата. Листата са накъдрени и леко деформирани.

И тъй като става дума за гъбни болести със сходни признаци, нека не пропуснем САЧМЯНКАТА, причинителят на която презимува като мицел в заразените клони, в осмолените раковини и язви, между люспите на пъпките. Гъбата продължава развитието си в заразените пъпки и клони и през периода на покой на дърветата. Пурпурните точковидни петна са основните признаци за присъствието на сачмянката, след като некротиралата тъкан опада, се получават кръгли перфорации, наподобяващи дупки от сачми.

Профилактиката включва изрязване на всички заразени клони и леторасти, почистване на язвите и раковините с еднопроцентов разтвор на син камък. Наесен след листопада е задължително да се третира с двупроцентов бордолезов разтвор. – стр. 31

РЕЦЕПТИ; АНЕКДОТИ; СКАНДИ-КРЪСТОСЛОВИЦА – стр. 31

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!