В 35-ти (1226) брой на “Агровестник” четете:

ПОДГОТОВКА ЗА ЕСЕННАТА СЕИТБА НА ЖИТНИТЕ КУЛТУРИ – на стр. 2

ПАРНИКОВАТА ЛЕХА – “УЮТНИЯТ ДОМ ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ” – стр. 2

КРЕХКОТО САВОЙСКО ЗЕЛЕ – стр. 2

КОИ ПОРОДИ ЗАЙЦИ ЗА МЕСО СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ В ДВОРНОТО СТОПАНСТВО – стр. 3

В ПЧЕЛИНА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ – стр. 3

СИЛНО МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ В ДЕБАТА ЗА ОСОП В СОФИЯ НА 21 СЕПТЕМВРИ – стр. 4

ЦЕНИ, БОРСИ, ПАЗАРИ, КРАТКИ ВЕСТИ – на стр. 33

КАКВО ВИДЯ ЕКИПЪТ НИ НА 25-ТО СПЕЦИАЛИЗИРАНО ИЗЛОЖЕНИЕ В ДОБРИЧ – стр. 11-12

КРУШИТЕ УКРЕПВАТ СЪРЦЕТО И ОТНЕМАТ ЖАЖДАТА. Наличието на йод подпомага дейността на щитовидната жлеза, поради което крушите се използват като профилактично средство срещу базедова болест.

Плодът на крушата е богат преди всичко на енергийни вещества. От захарите преобладават фруктозата, следвана от глюкозата, а в най-малко количество е захарозата. В неузрелите плодове е открит и сорбит, който при узряването се трансформира в глюкоза и захароза. Крушовият плод е богат също и на пектинови вещества, както и на органични киселини. При узряването количеството на киселините намалява, а на захарите и пектиновите вещества се увеличава. Разнообразен е витаминният състав. От минералните соли доминира съдържанието на калий, а микроелементите са разнообразно застъпени.

Народната медицина предписва крушовия плод (варена или печена) като противокашлично средство при бронхити, белодробна туберкулоза и задух. Крушите се прилагат за възбуждане на стомашната секреция, при чернодробно-жлъчни заболявания. Оказват и диуретично действие, като се смята, че то се дължи освен на наличието на калий и на гликозида арбутин.

Тъй като пресните круши са богати на захари, пектинови вещества, витамини и минерални соли, те действат успокояващо върху нервната система, улесняват функционирането на жлезите с вътрешна секреция, укрепват организма и нормализират кръвното налягане. – стр. 35

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!