В 40-ти (1231) брой на “Агровестник” четете:

РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ ГРИЖИ В ЛОЗЯТА СЛЕД БЕРИТБАТА – на стр. 2

ПРЕДИ ДА СЪЗДАДЕТЕ ВАШАТА ОВОЩНА ГРАДИНА – стр. 2

ДИВАТА СВИНЯ – ЛОВЕН ОБЕКТ И ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ – стр. 3

ПЪЛНОЦЕННОТО ХРАНЕНЕ НА БИВОЛИТЕ Е С РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА УСПЕХА ВЪВ ФЕРМАТА – стр. 3

ЦЕНИ, БОРСИ, ПАЗАРИ, КРАТКИ ВЕСТИ – на стр. 4 и 29

СЪВМЕСТЕН АГРОБЮЛЕТИН НА “ТИМАК АГРО БЪЛГАРИЯ” И АГРОВЕСТНИК – на стр 16-17

СОРГОТО Е ДОБРАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА РАЗНООБРАЗЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО – стр. 11-12

КАКВО ПРАВИМ, КОГАТО ВРЕМЕТО ЗА РАЗВИТИЕ НА РАПИЦАТА Е МАЛКО – съветват експертите на “Екофол” АД.

ЯБЪЛКАТА – СИМВОЛ НА РАЗДОРА, ЕЛИКСИР НА ЖИВОТА ИЛИ… ПЛОДЪТ, КОЙТО “ДЪРЖИ ЛЕКАРЯ НАСТРАНА”! Доказано е, че ябълката е едно от най-древните овощни растения, чиито плодове са били познати и използвани за храна от човека още в зората на неговото съществуване.

Ябълковото дърво започва да плододава от 3-4-та година от засаждането и плодоноси до 40-50 години. В плода стойностите на химичния, витаминния и минералния състав варират значително в зависимост от голямото сортово разнообразие. От захарите преобладават фруктозата, следвана от глюкозата, а най-слабо е представена захарозата. От органичните киселини доминира ябълчната, винената, лимонената, оскаловата, салициловата и др. Плодът съдържа сравнително голям процент пектинови вещества, на които се дължи трайността му. В него са установени 15 аминокиселини, от които 6 незаменими – аргинин, валин, левцин, метионин, триптофан и хистидин. Съдържа още ензими, етерични масла.

Хранителните и вкусовите качества на ябълковия плод и полезното му влияние върху човешкия организъм са познати отдавна. Поради богатото съдържание на ценни съставки ябълките се прилагат широко в лечебната практика. – стр. 31

РЕЦЕПТИ; АНЕКДОТИ; СКАНДИ-КРЪСТОСЛОВИЦА – стр. 31

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!