ГЕОРГИ МУТАФЧИЕВ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ В БРЮКСЕЛ С ПРОЕКТ ЗА БИОСУРОВАТКА

*В семейната му ферма „Козле“ ООД се грижат за около 150 кози, които пасат на биоливади край Разлог и Банско.

*Хобито на младия фермер са иновациите, не само в животновъдството, но и в медицината и технологиите.

Георги Мутафчиев от „Козле“ ООД представи страната ни на VI издание на Европейския конгрес на младите фермери. Форумът се проведе на 9 декември м.г. и включваше разнообразни панели, насочени към младите производители, към връзката между наука и модерни технологии.
20-годишният стопанин беше излъчен от национален конгрес, който се проведе в Пловдив, където неговият проект спечели сред състезаващите се 10 иновативни предложения. Проектът, който Георги Мутафчиев презентира в Брюксел е „Биосуроватка от козе мляко“. Той е създаден в семейната биоферма „Козле“ ООД, съвместно с родителите му Иван и Тодорка Мутафчиеви.

-Идеята за иновативния продукт е в резултат от посещенията на изложения в различни европейски страни – Дания, Австрия, Германия, Италия и др. Забелязах, че е практика да се оползотворяват различни остатъчни суровини от производството, като стремежът е да се използват всички ресурси. Така се появи и мотивацията ни да проучим качествата на биосуроватката от козе мляко – посочи Георги Мутафчиев. – Тъй като нашата биоферма има партньорски отношения с много организации, от „Слоу фууд“ България ни помогнаха да осъществим научните проучвания на този продукт. Оказа се, че той притежава много ценни качества, високо съдържание на протеини, аминокиселини и други полезни вещества.
Изследванията установиха, че има способността да извежда токсини от организма, да влияе положително върху отделителната система, вкл. и да прочиства черния дроб. Освен, че спомага за детоксикацията на организма и за отслабването, нормализира и кръвното налягане.
Причината за резултатите е, че за разлика от другите млека, които се преработват за 8-12 часа, козето се усвоява за 2-4 часа. Това означава, че не натоварва храносмилателната система и отделя и нужната енергия. Затова биосуроватката е подходяща за диети, включително и на активно спортуващи хора. Продуктът беше тестван от различни наши приятели и клиенти, сред които спортисти, занимаващи се с вдигане на тежести. Затова консумацията на биосуроватка трябва да е дозирана, като първият ден да е 100-150 мл, а през първата седмица се увеличава количеството с 50-100 мл. Установихме, че има активно действие и бързо се постига детоксикиращ ефект. Освен това намалява желанието за хапване на сладко и създава чувство за засищане.
Новият продукт напълно отговаря на концепцията на фирма „Козле“ООД, ориентирана към създаване на чисти и традиционни храни. Биомандрата на семейство Мутафчиеви се намира в Разлог и е изградена през 2014 г. по европроект. Всички технологични линии работят само с биосуровини. Фермата им се намира близо до Банско и включва 150-200 кози от автохтонната порода Калоферска дългокосместа. Животните са адаптирани към природните дадености и издържат на тежки условия, включително и студени зими. Те са на пасищно отглеждане, като се хранят на 70 дка биоливади, сертифицирани от „Екогрупо Италия“.
Семейството е внесло по ПРСР проект за внедряване на иновативна система, която вече е в период на тестване. Представлява интелигентна система за мониторинг на условията в и около фермата. Тя работи на базата на изкуствен интелект, като има няколко канала за мониторинг на природните условия за всеки месец от годината. Посочва най-подходящото местоположение за паша, за сеносъбиране, като анализира снимки на околността, заснети с дрон и сателит. Новата технология е създадена от българска фирма, която е под закрилата на „Майкрософт“, сподели Георги Мутафчиев. Той е на 20 г. и е студент в УНСС – София. Обаче голямата му страст са иновациите, не само в областта на животновъдството, но и на медицината. Участва в разработването на проект за ограничаване на разпространението на вирусни инфекции.
В проекта са включени специалисти от различни сфери, като създаването на екипа е заслуга на Георги Мутафчиев. В консорциума работят доброволно около 20 медицински центрове от няколко държави – България, Словения, Великобритания, САЩ и др.

-Целта ни е да внесем проектоидеята по програма „Хоризонт 2020“, сподели Георги Мутафчиев. Той призна, че тази година е била изключително успешна за него и за семейния бизнес. Защото приема трудната ситуация в света като предизвикателство и повод за нови иновативни идеи.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!