Германия забранява употребата на карбамид без инхибитор

„От 1 февруари 2020 г. торът на урея може да се прилага само, ако е добавен инхибитор на уреазата или ако такъв е включен незабавно, т.е. не по-късно от четири часа след прилагането“.

Това е записано в раздел 6, параграф 2 на Печатна книга148/17 Наредба на Федералното министерство на храните и земеделието (15 февруари 2017 г.) на Германия. С влизането в сила на ограничението германските фермери ще бъдат задължени да прилагат карбамид с инхибитори на уреазата, като мярка за намаляване на емисиите от амоняк.

Добавянето на уреазни инхибитори към твърдия тор на урея води до допълнителни разходи за икономиката от над 29 млн. евро годишно.Изчисленията са базирани на информация предоставена от фирми и експерти отстрани, в които се изисква допълване с уреазен инхибитор. Взето е предвидколичеството карбамид, което се използвагодишно в Германия, а именно около 370000 тона.

Това правило е наложено само за карбамида. Другите азотни торове могат да се прилагат без инхибитори.

Припомняме Ви, че преди време Великобритания също призова земеделските производители да преминат от карбамид на амониев нитрат при извършване на наторяване на култури. Препоръката е част от стратегията за чистия въздух за 2019 г. и се основава на факта, че амониевият нитрат е и един от най-безопасните за околната среда, защото при него емисиите на амоняк са значително по-ниски.

Правителството на Великобритания е подготвено да въведе законодателство, насочено към намаляване на емисиите от торове на основата на карбамид, „във възможно най-кратък срок“.

Доклад на Европейската торова асоциация пък сочи, че „при оптимална норма на азот, която е средно 182 kg / ha, използването на амониев нитрат дава като резултат с 0.26 t повече добив и с 0.75 пункта по-високо съдържание на протеин, отколкото UAN. Нужни са допълнителни 27 kg UAN, за да се достигне ефективността на амониевия нитрат. Фактите се основават на дългогодишни полеви проучвания във Франция, Германия и Обединеното кралство.

(повече в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!