ГОДИНИ НАРЕД ЕКИПЪТ НА ЗК „НОВА ИДЕЯ“ СЛЕДВА И РЕАЛИЗИРА СВОИТЕ ИДЕИ

* Близо 9000 дка е стопанисваната земя от кооперацията, а от основаването до днес стопаните развиват и говедовъдство. Фермата и тази година грабна два приза на традиционното животновъдно изложение, което се проведе в края на април в Сливен.

Добрата новина споходи и тази година колектива на ЗК „Нова идея“. В конкурса за най-добри животни първа и втора награда бе заслужено връчена на говедовъдната ферма на ямболската кооперация. Минути след тържественото събитие откриваме г-н Стефан Чолаков, председател на Управителния съветa, до „победителките“ – животни от Кафявата порода. Той бе така любезен да ни разкаже за дейността на екипа, за приоритетите в работата. Не подминахме и трудностите, които съпътстват стопаните.

– Нашата кооперация е създадена през 1991 г, от началото бях член на Управителния съвет и 4 години по-късно поех ръководството. И вече 21 години съм председател. Натрупахме знания и опит за това време и реално можем да преценяме ползите от дейността ни.

Аз днес бързах да се върна от общото събрание на колектива, за да присъствам на това престижно изложение по животновъдство. Ежегодно получаваме някоя награда, та дори и две, както тази година. Това е сигурен знак, че работим професионално, на ниво, но още в началото искам да посоча – резултатите в сектора не са желаните. Изкупните цени на млякото, както и на бракуваните животни са ниски, а същевременно цените на лекарствата и на фуражите – високи. Имаме утвърдена практика да внасяме зърно във фуражен завод, за да получим концентрат. Да, много съм доволен от качеството на храната, животните са добре нахранени, но както се казва „цената не ни отърва“. Плащаме по 47 стотинки за килограм готов фураж, същевременно зърното ни се изкупува по 28 стотинки. И за нас разликата от 19 стотинки е твърде голяма.

Животновъдството в страната не се дотира достатъчно. Животните ни са под селекционен контрол, а нашият екип винаги сме се стремели да отглеждаме качествени стада. В началото на демокрацията започнахме да работим с американски бици, след това се ориентирахме към немската селекция. Резултатите са отлични! И от млякото сме доволни, и от месото. Доста инвестиции вложихме във фермата, животните ни се чувстват комфортно върху гумените постелки на „Крайбург“, подменихме доилната инсталация изцяло. Сега ползваме централен млекопровод, доилните ни апарати са оборудвани с електроника, предварително на животните се прави масаж, следва същинското доене и в края отново им се предлага масаж. Маститните заболявания намаляха чувствително.

Животните ни са 230, 120 са дойните крави, поддържаме ги в годините. Юници не продаваме, те се насочват за подмяна на стадото и сега почти 100% то е подмладено.

Фермата ни е с традиции, работи от 1995 година, позиционирана е в двора на бившето ТКЗС в нашия град.

ЗК „НОВА ИДЕЯ“ СТОПАНИСВА 8700 ДКА ЗЕМЯ, а започнахме дейност с 15 000 дка. Отрицателният резултат дойде от продажбата на земята. Хората остаряват, младите продават земите… На полетата залагаме пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, тази пролет засяхме и нахут. Спазваме сеитбооборота, на стърнище никога есенници не залагаме.

В ТЕХНИКА И ОБОРУДВАНЕ В ГОДИНИТЕ СМЕ ВЛОЖИЛИ НАД 1 МИЛИОН ЛЕВА! Поддържаме технопарка в много добро състояние, за да ни служи и да извеждаме всички механизирани обработки, сеитбата и жътвата в срок и при високо качество. Възползвахме се от европейските програмите, спечелихме проекти и оборудвахме машинния парк.

ЕКИПЪТ НА КООПЕРАЦИЯТА наброява 30 души, във фермата работят десетина доячи, пастири, общи работници. Трудно се намира специализирана работна ръка за кравефермата, цяло щастие е да попаднем на съвестен дояч, телчар…

Откъде идва името на кооперацията? „Нова идея“ дойде от името на американски комбайн за прибиране на царевица на кочани. И това беше през 1991 г., той си изпълни ролята във времето, когато се жънеше на кочани и те се складираха в кошове. Оттам се вземаха и мелеха за фураж на животните…

Добивите при нас са добри, но от изкупните цени не сме доволни!

* * *

След разказа на г-н Чолаков за постигнатото и бъдещите намерения на колектива на ЗК „Нова идея“ стигнахме и до номинацията, която колективът получи на Международното изложение по животновъдство, състояло през изминалата седмица в Сливен. Кооперацията участва с 6 животни от собствената си ферма:

– Доволен съм от наградата, тя е престижна за нас. Отличени сме на първо и второ място в направление Кафяво говедо. Но аз искам да подчертая, че сме участници във всички досега изложения и винаги се връщаме с призове. В моя кабинет броят на купите е впечатляващ!

Членуваме в асоциацията на зърнопроизводителите и на НСЗКБ. Ако трябва да степенувам проблемите, които ни пречат в работата, това е опазване на селскостопанската продукция и държавата да се намеси при формиране на цените. Пазарната икономика си е пазарна икономика, защо във Финландия цената на земеделската продукция е наложена от държавата? Засега сме оставени в ръцете на търговците и чакаме тяхното благоволение…

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!