ГОРДЕЕМ СЕ, ЧЕ ФИРМИТЕ, ОБСЛУЖВАЩИ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО, РАЗПОЗНАВАТ АГРИТЕХНИКА КАТО МЯСТО, НА КОЕТО ДА ПРЕДСТАВЯТ СВОИТЕ ПРОДУКТИ И ТЕХНОЛОГИИ!

*споделя г-жа Малене Конлонг, мениджър международни медии и комуникации в DLG, организатор на най-голямото земеделско изложение в света – Agritechnica Хановер, Германия.

Срещаме се с г-жа Малене Конлонг в палата №21, където има отредено място за срещи и почивка на международните посетители. А ние, от България, въобще не сме малко… От ексклузивното интервю, което тя даде за читателите на „Агровестник“, научаваме повече за тазгодишното издание и за бъдещите им идеи и проекти.

– Г-жо Конлонг, имате ли точни данни за броя на изложителите?

– Така е, в средата на седмицата сме, а Агритехника продължава 7 дни. Тази година можем да се похвалим с 2800 фирми-участници от 53 страни. Около 60% са чуждестранните изложители. Панаирното градче се разполага на 40 хектара. Това е много близка стойност до типичната немска ферма, която е около 50 хектара. Така че площта на Агритехника всъщност може да се сравни с една нормална средна ферма в Германия.

Изложбените зали са 23, като щандове са разположени и на открито. Тази година много по-обширно се представя секторът Горско дело и Лесовъдство.

Всяка палата си има конкретна тема: комбайни и машини за прибиране на продукцията, трактори, прикачен инвентар, оборудване, сеялки, пръскачки, навигационни системи, електроника и софтуер, аксесоари и консумативи, компоненти, биоземеделие и др.

Искам да споделя нещо интересно. Във всяка зала пътеките са застлани с килими и моите колеги са изчислили, че общата им дължина на Агритехника 2017 е 17 км. Нещо наистина огромно!

Повечето смартфони разполагат с крачкомер и някои ваши колеги журналисти вече ми споделиха, че са изминали цели 19 км само за един ден! Макар че сме осигурили и безплатни автобуси (шатъли) между най-отдалечените палати, повечето хора предпочитат да се придвижват пешком…

– Можем ли да направим сравнение с предходното издание на форума?

– Изложението е изцяло заето! Не можете да си вземете нито 1 щанд! Което е нещо положително за нас, защото фирмите, обслужващи селското стопанство разпознават Агритехника като добро място, на което да представят продукти и технологии на фермерите.

Има малки разлики с изданието от 2015 г. Тогава имахме 2900 изложители, а тази година са със 100 по-малко. Но това е лесно обяснимо, защото доста компании, които се нуждаят от повече пространство, за да покажат повече изделия, заявиха по-големи щандове. Така че броят на изложителите е по-малък, но заетата площ си е същата…

Все още не можем да кажем с точност колко посетители ще регистрираме тази година. Изчисляваме ги по заявения интерес, но очакваме да надхвърлят 400 000 (през 2015 г. бяха 450 000). Като 25% от тях са чужденци, т.е. всеки 4-ти посетител тук не е германец.

Акцентът на Агритехника 2017 е „Зелено бъдеще с интелигентни технологии!“. Идеята е да се фокусираме върху устойчивото земеделие и щадящите земята обработки. За да бъде почвата по-малко обезпокоявана и замърсявана. В същото време залагаме много на темата прецизно земеделие, интелигентно земеделие и дигитализация.

– И накрая, г-жо Конлонг, споделете ни какви са бъдещите ви планове? Как ще се развива Агритехника?

– Вече имаме определени дати за следващото издание, тъй като организацията наистина трае около 2 години. Така че ние мислим и занапред. Обсъждаме темите, на които ще акцентираме тогава, но първо искаме да получим мнения и обратна връзка от изложители, от фермерите, които са ни посетили, например от България, Русия и т.н. Използваме тези данни, за да идентифицираме нуждите и да организираме още по-добре събитието!

Нашата основна мисия е да споделяме, да промотираме знания и компетенции за селското стопанство. Агритехника е много добър инструмент за това, но не всеки фермер има възможност да ни посети. Затова сме се ориентирали и към местни, локални инициативи, с които да осигурим друг начин за запознаване с иновациите и с модерните решения в различни държави по света.

Предвидили сме Открити дни на полето в над 15 страни, на които да покажем различни технологии. В България те ще се проведат в Пловдив от 5 до 7 юни 2018 г. На площ от 10 до 40 хектара, изложителите ще представят ефекта от торове, препарати, хибриди на вече засети площи. Това е добър проект, по време на който фермерите, заедно със специалисти да имат възможност да разискват новите неприятели, резистентността на болестите, почвения профил, всичко каквото им е необходимо за едно печелившо земеделие…

 

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!